ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η νίκη έχει γλυκιά γεύση, λένε οι επιστήμονες

Έναν απροσδόκητο συσχετισμό, αυτόν της αίσθησης της γεύσης και της συναισθηματικής κατάστασης, μελέτησαν οι επιστήμονες.

Στη μελέτη με 550 οπαδούς του χόκεϋ στον πάγο, διαπίστωσαν πως όταν νικούσε η αγαπημένη τους ομάδα εντεινόταν η γλυκιά γεύση τους, ενώ όταν έχανε εντεινόταν η ξινή.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Appetite», παρακολούθησαν επί οκτώ αγώνες εντός έδρας τους εθελοντές τους, δίνοντάς τους στο τέλος κάθε ματς ένα παγωτό με γεύση καραμελωμένο πρέτζελ και αλάτι, και ένα σορμπέ λεμόνι-λάιμ.

Τα τρόφιμα αυτά επελέγησαν γιατί κάλυπταν όλες τις βασικές γεύσεις (πικρό, γλυκό, αλμυρό, ξινό και ουμάμι ή πικάντικο).

Οι εθελοντές έπρεπε κάθε φορά να βαθμολογούν τη γεύση των γλυκών που έτρωγαν.

Η ομάδα τους έκανε τέσσερις νίκες, τρεις ήττες και μία ισοπαλία.

Οι βαθμολογίες των νεαρών εθελοντών έδειξαν ότι σε γενικές γραμμές τους άρεσε περισσότερο το παγωτό από το σορμπέ. Ωστόσο η βαθμολογία που έδιναν στο σορμπέ ήταν επίμονα υψηλότερη έπειτα από κάθε νίκη της ομάδας τους.

Αυτό σημαίνει πως «η νίκη τούς έκανε να απολαμβάνουν περισσότερο ακόμα και το γλυκό που τους άρεσε λιγότερο», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρόμπιν Νταντού, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Κολέγιο Γεωργίας & Επιστημών Ζωής του Κορνέλ.

Όταν, όμως, έχανε η ομάδα τους, η βαθμολογία του σορμπέ... καταποντιζόταν, διότι ως φαίνεται εντεινόταν η ξινή γεύση του.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι καθημερινές νίκες ή ματαιώσεις στη ζωή μας μπορεί να αλλάξουν την "ηδονιστική" αντίδραση που έχουμε στο φαγητό, δηλαδή το αν μας αρέσει ή όχι», πρόσθεσε ο δρ Νταντού.

«Σε στιγμές ματαιώσεων, τα τρόφιμα που μας αρέσουν λιγότερο γίνονται ακόμα πιο απωθητικά, ενώ όσα μας ευχαριστούν διατηρούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι, όταν είναι στεναχωρημένοι ή απογοητευμένοι, στρέφονται ακούσια στα φαγητά που τους αρέσουν - και τα οποία πιθανότατα είναι ανθυγιεινά - για να βελτιώσουν την ψυχική τους διάθεση».

Διαβάστε επίσης:

Άσχημη γεύση στο στόμα: Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Μπορεί το σχήμα του ποτηριού να επηρεάσει τη γεύση του κρασιού;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved