Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες
Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες, όμως αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, αυτό άρχισε να συμβαίνει παγκοσμίως κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα.
Η βασική αιτία ήταν –και πιθανώς είναι ακόμη– το γεγονός ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια γεροντολογίας Αϊλίν Κρίμινς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία για τις γεννήσεις μεταξύ 1800-1935 σε 13 ανεπτυγμένες χώρες.
Η μελέτη δείχνει ότι διαχρονικά οι θάνατοι και των δύο φύλων εμφανίζουν πτωτική τάση, όμως μετά το 1880 ο ρυθμός μείωσης των θανάτων των 40χρονων γυναικών ήταν έως 70% μεγαλύτερος απ' ό,τι των 40χρονων ανδρών. Η τάση αυτή συνεχίσθηκε κι έτσι σταδιακά υπήρξε η «ψαλίδα» στο προσδόκιμο ζωής υπέρ του γυναικείου φύλου.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, «ενώ το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες θεωρείται σήμερα φυσιολογικό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δημογραφικό φαινόμενο το οποίο έκανε την εμφάνισή του μεταξύ των ανθρώπων στο τέλος του 19ου αιώνα».
Για παράδειγμα, για τους άνδρες και τις γυναίκες που γεννήθηκαν πριν το 1840, τα ποσοστά και η ηλικία θανάτων ήταν περίπου ίδια. Όμως για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1840-1900, τα ποσοστά θανάτων μεταξύ των ανδρών 50 έως 70 ετών ήταν μιάμιση φορά μεγαλύτερα σε σχέση με τις γυναίκες ίδιας ηλικίας. Για όσους γεννήθηκαν μετά το 1900, ο ρυθμός θανάτων ήταν πια διπλάσιος έναντι των συνομηλίκων γυναικών.
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν η κύρια για τους πιο πρόωρους θανάτους ανδρών, καθώς τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά ήταν συχνότερα στο «ισχυρό» φύλο. Από βιολογική άποψη, οι άνδρες ήταν πιο ευάλωτοι από καρδιαγγειακή άποψη (πιθανώς και λόγω γενετικών διαφορών σε σχέση με τις γυναίκες), κάτι που έγινε ορατό όταν, χάρη στις προόδους της σύγχρονης ιατρικής μετά το τέλος του 19ου αιώνα, άρχισαν να μειώνονται οι θανατηφόρες λοιμώξεις από διάφορα μικρόβια. Επίσης, η σταδιακή βελτίωση της διατροφής φαίνεται πως είχε συγκριτικά πιο θετική επίδραση στις γυναίκες παρά στους άνδρες.