Τι σημαίνει για την υγεία μας ένα «Ναι»
ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΟΡΘΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Ο ελληνικός λαός κρατά πλέον την τύχη και το μέλλον στα χέρια του και θα το καθορίσει με την απόφασή του στο κυριακάτικο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη των μέτρων λιτότητας και όχι... μόνο, που επιχειρούν να επιβάλλουν οι δανειστές, έτσι όπως αυτά εμπεριέχονται στην τελευταία πρόταση που έκαναν προς την ελληνική κυβέρνηση.
Την Κυριακή 5 Ιουλίου, οι Έλληνες αποφασίζουν αν θα πουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην υπογραφή μιας πρότασης που υπέβαλαν σε μορφή τελεσιγράφου οι θεσμοί.
Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου, το εγχώριο σύστημα που στηρίζει τους «τοκογλύφους» των Βρυξελλών, ξεκίνησε έναν ανηλεή πόλεμο, με στόχο είτε να ακυρωθεί η δυνατότητα του λαού να εκφράσει αμεσοδημοκρατικά τη θέλησή του είτε –στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια- να επικρατήσει το «ναι».
Πριν πάει ο κάθε Έλληνας στην κάλπη την Κυριακή, θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για το περιεχόμενο των προτάσεων των δανειστών, για τις μεταρρυθμίσεις και τις νομοθετικές ρυθμίσεις, τις οποίες ζητούν να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Διότι αυτή τη φορά, δεν θα υπάρξει μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, η δικαιολογία «δεν ήξερα...». Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα έρθει την επόμενη μέρα σε περίπτωση αποδοχής της συγκεκριμένης πρότασης...
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα σημεία τα οποία αναφέρονται στην Υγεία, αφού οι δανειστές επιχειρούν νέα παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της πατρίδας μας, θέλοντας με ξεκάθαρο τρόπο να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο για την εκπροσώπηση και εξυπηρέτηση των ξένων συμφερόντων. Ακόμη και τη στιγμή που έχουν διαλύσει τα πάντα, μετά από 5 χρόνια εφαρμογής μνημονιακής πολιτικής που στόχο είχε να διαλύσει το σύστημα υγείας... Δεν σταματούν, δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν ρουφήξουν το αίμα των Ελλήνων...
Και αυτή τη φορά πρέπει να γνωρίζουμε τι θα σημάνει ένα ΝΑΙ την Κυριακή, για τον τομέα της υγείας μας...
Στο στόχαστρο μπαίνει για μία ακόμη φορά η φαρμακευτική πολιτική, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου. Με τη την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα, απόλυτα εξαρτημένη από τις πολυεθνικές, η υγεία του ελληνικού λαού θα βρίσκεται σε ξένα χέρια.
Σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η πρόταση των δανειστών για την υγεία προβλέπει:
«Σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη, η κυβέρνηση θα επανακαθορίσει την πλήρη υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας (ΙΝΝ prescription), χωρίς εξαιρέσεις. Θα μειώσει την τιμή όλων των φαρμάκων εκτός πατέντας (off-patent) και των γενοσήμων, καταργώντας τη σχετική ρήτρα. Θα μειώσει τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων και θα ενισχύσει τις φαρμακευτικές επιστροφές.
Θα εφαρμόσει και θα επεκτείνει ως το 2016 το πλαφόν (clawbacks) για τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2015, θα αυξηθεί το ποσοστό των κεντρικών προμηθειών των γενόσημων φαρμάκων και των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων, κατά δραστική ουσία, από τα νοσοκομεία, σε εναρμόνιση με τους συμφωνηθέντες στόχους και θα λάβει διαρθρωτικά μέτρα αναγκαία για τη διασφάλιση της διατήρησης των δαπανών για το 2016, σε συμφωνία με τα ανώτατα όρια αυτόματων περικοπών (clawback)».
Τα παραπάνω χαρακτηρίζονται ως «επιπρόσθετα παραμετρικά δημοσιονομικά μέτρα», τα οποία «θα επηρεάσουν θετικά, με βιώσιμο τρόπο, τα δημόσια οικονομικά». Είναι όμως έτσι;
Α. Για την υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας χωρίς εξαιρέσεις. Πρόκειται για το μέτρο που νομοθέτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο διάδοχός του, Μάκης Βορίδης. Στην ουσία δεν έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, από τη στιγμή που υπάρχει κλειστή φαρμακευτική δαπάνη και επιστροφές σε περίπτωση υπέρβασής της από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Αντίθετα, έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, με σημαντικότερη την απορρύθμιση των ασθενών, ιδιαιτέρως των χρόνιων παθήσεων, καθώς από τη στιγμή που δεν αναγράφεται και εμπορική ονομασία, το σκεύασμα μπορεί να αλλάζει από φαρμακείο σε φαρμακείο και μήνα σε μήνα, ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή. Από την άλλη, ευνοούνται τα πολύ φθηνά εισαγόμενα γενόσημα, αμφισβητούμενης ποιότητας και αποτελεσματικότητας, παραγόμενα συχνά σε τρίτες χώρες. Αυτές τις δύο στρεβλώσεις προσπάθησε να διορθώσει ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με πρόσφατες εγκυκλίους του, οι οποίες έγιναν προκάλεσαν την αντίδραση των δανειστών, για ευνόητους λόγους των συμφερόντων που εκφράζουν.
Β. Μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων εκτός πατέντας (off-patent) και των γενοσήμων, καταργώντας τη ρήτρα για τα φάρμακα που τιμολογήθηκαν στην αγορά πριν από το 2012. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί μείωση στο 50% για τα off-patent και στο 32,5% για τα γενόσημα, ως πρώτο βήμα, δηλαδή θα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις. Η πολιτική των οριζόντιων μειώσεων συνεχίζεται αδιάκοπα τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, με την πρόφαση της συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Τα οικονομικά στοιχεία και οι σχετικοί δείκτες έχουν αποδείξει ότι έχει αποτύχει παταγωδώς αυτή η πολιτική, καθώς η φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. δεν επαρκεί να καλύψεις τις ανάγκες των πολιτών. Από τη μια εκτοξεύθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων, άρα τα χρήματα που πληρώνουν από την τσέπη τους για τα φάρμακά τους, από την άλλη παρέμειναν οι υπέρογκες υπερβάσεις και επιστροφές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Άρα, ούτε εδώ υπάρχει ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Το μόνο που θα φέρει αυτό το μέτρο είναι η καταστροφή της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου και η πλήρης εξάρτηση της χώρας από ξένες πολυεθνικές.
Γ. Αύξηση των κεντρικών προμηθειών των γενόσημων φαρμάκων και των προμηθειών φαρμακευτικών προϊόντων, κατά δραστική ουσία, στα νοσοκομεία. Οι δανειστές ζητούν να συνεχιστεί η στρεβλή και αμφιλεγόμενης νομιμότητας διαδικασία διαγωνισμών στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία ορίζει ως μοναδικό κριτήριο επιλογής προμηθευτή τη χαμηλότερη τιμή, χωρίς αξιολόγηση του προφίλ του ή λαμβάνοντας υπόψη άλλους ποιοτικούς δείκτες. Οι συνέπειες του μοντέλου του ενός μειοδότη είναι να δημιουργούνται μονοπωλιακές πρακτικές και σημαντικά προβλήματα διαφάνειας, ελλείψεις και προβλήματα επάρκειας, καθώς και μειωμένη εμπιστοσύνη των γιατρών σε φάρμακα που δεν γνωρίζουν και τα οποία προμηθεύεται το νοσοκομείο μέσω διαγωνισμών, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη υποκατάσταση τους με πρωτότυπα φάρμακα και κατά συνέπεια την αύξηση της δαπάνης. Επομένως, και πάλι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Στόχος ξανά είναι να αποκλείσουν τις ελληνικές εταιρείες από τους διαγωνισμούς προμηθειών και να καταστήσουν τα δημόσια νοσοκομεία ομήρους ξένων πολυεθνικών γενοσήμων.
Αυτές είναι οι στοχεύσεις των δανειστών για τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για πρωτοφανή παρέμβαση που έχει ένα και μόνο στόχο... Να γεμίσει η ελληνική αγορά με τα αμφίβολης ποιότητας γενόσημα φάρμακα των ξένων πολυεθνικών εταιριών, κυρίως εκείνων που συνδέονται με γερμανικά και ισραηλινά συμφέροντα. Να διαλύσουν και τις τελευταίες υπηρεσίες υγείας. Να κλείσουν την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, που αποτελεί έναν πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της πατρίδας μας.
Η απάντηση που πρέπει να δώσει ο ελληνικός λαός στις προτάσεις των τοκογλύφων δανειστών δεν μπορεί να είναι άλλη, πέρα από ένα βροντερό «όχι».
Οι Έλληνες παίρνουν στα χέρια τους το μέλλον τους, επιστρέφοντας στους δανειστές τις απαράδεκτες απαιτήσεις τους.
Για την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας, την Κυριακή 5 Ιουλίου, το ΟΧΙ είναι η μοναδική επιλογή.