ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ωστόσο σε αρκετές αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα εξυγίανσης ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής και ασφαλής παροχή του πολύτιμου αγαθού.

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες να αναπτυχθούν τέτοιου είδους συστήματα έχουν αποδειχθεί επιτυχείς, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), σε έκθεση που δημοσιοποίησαν προ ολίγων ημερών, υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε πόσιμο νερό από τη δεκαετία του '90 μέχρι σήμερα, όμως περίπου 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε περιοχές που δεν διαθέτουν συστήματα εξυγίανσης για τη διασφάλιση της καθαρότητας του νερού. Παράλληλα, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα.

Η έκθεση αναφέρει πως το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ασφαλείς πηγές νερού που προστατεύονται επαρκώς από εξωτερικές πηγές μόλυνσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς ξεπερνά τις προσδοκίες των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (MDG) που είχαν τεθεί για το 2015. Ο στόχος ήταν η πρόσβαση σε καθαρό νερό να αγγίξει το 88% παγκοσμίως.

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος που επετεύχθη ήταν οι μειωμένοι δείκτες παιδικών θανάτων από διάρροια λόγω ανεπαρκούς υγιεινής και ανεπαρκούς εξυγίανσης του πόσιμου νερού. Πριν από 15 χρόνια, περισσότερα από 2.000 παιδιά κάτω των 5 ετών έχαναν τη ζωή τους, ενώ σήμερα ο αριθμός είναι κάτω από 1.000.

Ο μοναδικός στόχος που δεν έχει επιτευχθεί για το 2015 είναι η πρόσβαση σε συστήματα εξυγίανσης. Το ποσοστό σήμερα φτάνει το 68%, ενώ ο στόχος ήταν το 77%. Έως ότου όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν πρόσβαση σε επαρκή συστήματα εξυγίανσης, η ποιότητα του νερού υπονομεύεται και πολλοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους λόγω ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του νερού ή σχετίζονται με την κατανάλωση νερού», επισημαίνει η Δρ Maria Neira, διευθύντρια του Τμήματος του ΠΟΥ για τη Δημόσια Υγεία και τους Περιβαλλοντικούς και Κοινωνικούς Προσδιοριστικούς Παράγοντες της Υγείας. Από τη μεριά της, η UNICEF επισημαίνει ότι για να γεφυρωθεί το χάσμα θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα και να εξαλειφθούν το ταχύτερο δυνατό οι ανισότητες μεταξύ των οικονομικά ασθενέστερων και των πλουσιότερων πληθυσμών του πλανήτη.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved