ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γεωργία έκανε τα οστά μας... εύθραυστα και αδύμανα

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η εξασθένιση του σκελετικού συστήματος όσο και τα ορθοδοντικά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου οφείλονται στη γεωργία.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι σημερινοί άνθρωποι μπορεί να είναι παχύτεροι από τους νεολιθικούς προγόνους τους, τα οστά τους όμως είναι ελαφρύτερα και αδύναμα. Και αιτία είναι το... καθισιό που απολαμβάνουμε χάρη στην εφεύρεση της γεωργίας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα οστά δεν είναι στατικές αλλά δυναμικές δομές, αφού αντιδρούν στις μηχανικές τάσεις και απορροφούν περισσότερο ασβέστιο για να γίνουν πιο χοντρά και πυκνά.

Το θετικό, βέβαια, είναι ότι αυτή η σκελετική αδυναμία δεν είναι γραμμένη στα γονίδιά μας, και θεωρητικά μπορεί να αποκατασταθεί.

Η ομάδα του χρησιμοποίησε φορητό μηχάνημα ακτίνων Χ για να εξετάσει οστά 1.842 ατόμων που έζησαν στην Παλαιολιθική Εποχή, τη Νεολιθική, στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Μεσαίωνα, τη Βιομηχανική Επανάσταση και τον 20ό αιώνα.

Η ανάλυση έδειξε ότι η δύναμη των μακρών οστών του ποδιού άρχισε να μειώνεται στην Ευρώπη πριν από περίπου 7.000 χρόνια, όταν οι νεολιθικοί κυνηγοί - τροφοσυλλέκτες άρχισαν να υιοθετούν τις πρακτικές της Γεωργίας. Η εξασθένιση συνεχίστηκε για 2.000 χρόνια και σταμάτησε γύρω στο Μεσαίωνα -οι άνθρωποι εκείνης της εποχής είχαν πια τα αδύναμα οστά των σημερινών ανθρώπων.

Το σημαντικό είναι ότι τέτοιες δραματικές αλλαγές δεν καταγράφηκαν στα μακρά οστά του άνω άκρου -ισχυρή ένδειξη ότι η απώλεια οστικής μάζας που παρατηρήθηκε στα πόδια δεν ήταν αποτέλεσμα μεταβολών στη διατροφή, αλλά αποτέλεσμα μεταβολών στη μηχανική καταπόνηση των ποδιών.

Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι οι περιοχές των οστών του ποδιού που συνδέονται με κινήσεις μπρος-πίσω, δηλαδή με τη βάδιση και το τρέξιμο, εξασθένισαν ταχύτερα από ό,τι οι περιοχές που σχετίζονται με πλάγιες κινήσεις.

Αυτό ισχυροποιεί τη θεωρία ότι τα ανθρώπινα πόδια εξασθένισαν λόγω της μειωμένης ανάγκης για περπάτημα και αναζήτησης τροφής.

Ωστόσο, ο Δρ Ραφ επισημαίνει ότι ακόμα και οι σημερινοί άνθρωποι θα μπορούσαν θεωρητικά να αποκτήσουν τα στιβαρά οστά των προγόνων τους, τουλάχιστον αν περπατούν περισσότερο από μικρή ηλικία.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved