ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την κράτησαν ξύπνια μία εβδομάδα για να μην της «φάει» παράσιτο το μάτι

Λίγο έλειψε η 18χρονη Jessica Greaney να χάσει την όρασή της λόγω παρασίτου που μόλυνε το μάτι της και άρχισε να κατατρώει σταδιακά τον κερατοειδή της.

Η νεαρή φοιτήτρια νόμισε αρχικά πως επρόκειτο για μια απλή λοίμωξη του ματιού, όμως άρχισε να ανησυχεί όταν μία εβδομάδα αργότερα το μάτι της κοκκίνισε και πρήστηκε, φτάνοντας σε μέγεθος ένα μπαλάκι του γκολφ!

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν πως στο μάτι της είχε εισχωρήσει το παράσιτο ακανθαμοιβάδα και της προκάλεσε κερατίτιδα.

Η ακανθαμοιβάδα είναι ένα πρωτόζωο που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο σε περίπτωση που περάσει από το μάτι στο νωτιαίο μυελό.

Για να σωθεί η όραση της 18χρονης, το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου της χορηγούσε σταγόνες κάθε 10 λεπτά, γι' αυτό και έπρεπε να παραμείνει ξύπνια για 7 ολόκληρες ημέρες.

Η πρώτη επιπλοκή που εμφάνισε η κοπέλα ήταν η πτώση του βλεφάρου της. Η πρώτη διάγνωση των γιατρών υπέδειξε έλκος, όμως ήταν λανθασμένη. Όσο περνούσαν οι μέρες, το μάτι της άρχισε να κοκκινίζει, να πρήζεται και να πονά υπερβολικά.

Περίπου μία εβδομάδα αργότερα, η κοπέλα πήγε στο νοσοκομείο και οι εξετάσεις έδειξαν ότι τελικά το μάτι της έχει μολυνθεί από την ακανθαμοιβάδα.

Το παράσιτο αυτό βρίσκεται στο έδαφος, στο τρεχούμενο νερό αλλά και στο θαλασσινό νερό. Μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης διατρέχουν όσοι φορούν φακούς επαφής και δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, δηλαδή πλένουν τους φακούς ή τη θήκη των φακών με νερό της βρύσης και κολυμπούν ή κάνουν μπάνιο στο σπίτι φορώντας τους φακούς. Τέτοιου είδους λανθασμένες πρακτικές μπορεί να κάνουν την ακανθαμοιβάδα να παγιδευτεί ανάμεσα στο φακό και το μάτι και να αρχίσει να «τρώει» τον κερατοειδή.

Η νεαρή φαίνεται πως μολύνθηκε επειδή είχε αφήσει τη θήκη των φακών της ανοιχτή κοντά σε νιπτήρα και οι φακοί ήρθαν σε επαφή με σταγόνες από νερό της βρύσης.

Αφού η κοπέλα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψε στο σπίτι της, έπρεπε να συνεχίσει τη θεραπεία με ειδικές σταγόνες για αρκετές ημέρες μέχρι να υποχωρήσει εντελώς το πρήξιμο και το κοκκίνισμα.

Διαβάστε επίσης:

Ακανθαμοιβάδα: Ο μικροοργανισμός στους φακούς επαφής που «τρώει» την όραση
Πώς θα κάνετε μακιγιάζ-ντεμακιγιάζ ματιών εάν φοράτε φακούς επαφής
Δείτε γιατί δεν πρέπει να φοράτε τους φακούς επαφής όλη μέρα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved