ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προβληματικό γονίδιο προκάλεσε την κώφωση του Μπετόβεν

Είναι γνωστό πως ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την ακόμη του.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης εκδήλωσε σοβαρής μορφής εμβοές από την ηλικία των 31 ετών. Από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε η σταδιακή επιδείνωση της ακοής του.

Φημολογείται πως η απώλεια της ακοής του ήταν τόσο σοβαρή που στην πρεμιέρα της Ενάτης Συμφωνίας έστρεψε το κεφάλι του για να δει το κοινό που χειροκροτούσε, καθώς δεν μπορούσε να ακούσει τίποτα.

Σε πολλές διαφορετικές αιτίες έχει αποδοθεί κατά καιρούς η απώλεια ακοής του Μπετόβεν, από σύφιλη, δηλητηρίαση και τύφο έως τη συνήθειά του να βουτά το κεφάλι του σε παγωμένο νερό προκειμένου να παραμείνει ξύπνιος.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια υποστηρίζει, ωστόσο, μια νέα θεωρία που θέλει τον ταλαντούχο συνθέτη και πιανίστα να αντιμετώπιζε τα προβλήματα ακοής λόγω ενός προβληματικού γονιδίου.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, το Nox3 που βρίσκεται στο έσω ους, το οποίο καθορίζει σε σημαντικό βαθμό πόσο επιρρεπής είναι κάποιος στην απώλεια της ακοής. Υποστηρίζουν μάλιστα πως το Nox3 μπορεί να αποτελεί την αιτία που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής και άλλοι φημισμένοι μουσικοί, όπως ο Έρικ Κλάπτον, ο Φιλ Κόλινς και ο Όζι Όσμπορν.

Η μελέτη από την οποία προέκυψαν τα συμπεράσματα αυτά, και η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS Genetics, βασίστηκε στην ανάλυση του DNA ποντικιών που εκτίθενται συστηματικά σε δυνατούς ήχους και θορύβους. Η απώλεια της ακοής αποδίδεται συχνά στην έκθεση σε υψηλή ένταση ήχου, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Αν και έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες σχετικά με την απώλεια ακοής λόγω δυνατού ήχου σε ανθρώπους, επρόκειτο για μελέτες συσχέτισης μικρής κλίμακας, των οποίων τα αποτελέσματα δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν στο πλαίσιο περαιτέρω ερευνών. Οι μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος (GWAS), όπως αυτή που πραγματοποίησαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, βασίζονται σε εξέταση ολόκληρου του γενετικού κώδικα για συνήθεις γονιδιακές παραλλαγές, ώστε να διαπιστωθεί αν κάποια από αυτές συνδέεται με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Οι μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος που πραγματοποιούνται σε ποντίκια έχουν οδηγήσει στην ανακάλυψη εκατοντάδων γονιδίων που επηρεάζουν πολυάριθμες λειτουργίες και έχουν άμεση σχέση με αντίστοιχα φαινόμενα στον άνθρωπο.

Ο Μπετόβεν άρχισε να χάνει σταδιακά την ακοή του από το 1801. Ο «βρυχηθμός» που τον συνόδευε ασταμάτητα τον δυσκόλευε να εκτιμήσει τη μουσική και απέφευγε ακόμη και τις απλές συζητήσεις. Ένα χρόνο αργότερα έπεσε σε κατάθλιψη και σκέφτηκε να δώσει τέλος στη ζωή του. Παρ' όλα αυτά, συνέχισε να συνθέτει μουσική ακόμη κι όταν η ακοή του είχε πια εξασθενήσει.

Ωστόσο, δεν πληρώνουν μόνο οι επιτυχημένοι καλλιτέχνες το τίμημα της αγάπης τους για τη μουσική. Η γενιά του mp3, των νυχτερινών κλαμπ και των φεστιβάλ εκθέτει απερίσκεπτα τα ευαίσθητα αφτιά της επάνω από τα ανεκτά όρια των 55 ντεσιμπέλ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ακοή του σύγχρονου ανθρώπου καταστρέφεται –ή έχει ήδη καταστραφεί– κυρίως λόγω της έκθεσης στη δυνατή μουσική, σε επίπεδο άνω των 85 ντεσιμπέλ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπετόβεν συνέθετε μελωδίες με βάση τους παλμούς της καρδιάς του!
Ακουστικά και απώλεια ακοής
Τεστ ακοής: Πόσων ετών είναι τα... αφτιά σας;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved