ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Χόντορ πάσχει από… εκφραστική αφασία

Οι λάτρεις του Game of Thrones γνωρίζουν πολύ καλά ποιος είναι ο Χόντορ και πόσο αλλόκοτη είναι η συμπεριφορά του, δεδομένου ότι από το 2011 που ξεκίνησε να προβάλλεται η επιτυχημένη σειρά δεν τον έχουμε ακούσει να λέει τίποτε άλλο εκτός από «Χόντορ».

Όσοι όμως έχουν διαβάσει τα βιβλία του George R. R. Martin γνωρίζουν κάτι που δεν γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τη σειρά: Το όνομα του καλοκάγαθου γίγαντα δεν είναι πράγματι Χόντορ αλλά Γουόλντερ.

Ο κατά κόσμον Χόντορ επαναλάμβανε συνεχώς τη λέξη αυτή μέχρι που άρχισαν όλοι να τον αποκαλούν έτσι.

Είτε το έκανε σκόπιμα είτε όχι, ο Martin έπλασε έναν χαρακτήρα που αποτελεί κλασικό παράδειγμα μιας νευρολογικής διαταραχής που ονομάζεται εκφραστική αφασία.

Το 1861, ο Γάλλος γιατρός Paul Broca γνώρισε τον Louis-Victor Leborgne. Αν και μπορούσε ως ένα βαθμό να καταλάβει τι του έλεγαν και η νοητική του λειτουργία ήταν σχετικά επαρκής, ο κύριος Leborgne έχασε σταδιακά, σε διάστημα 20 ετών, την ικανότητα να παράγει κατανοητό λόγο.

Ο κύριος Leborgne απέκτησε το παρατσούκλι Ταν, επειδή από ένα σημείο και μετά το μόνο που έλεγε ήταν... ταν! Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση του Χόντορ.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Δρ Broca, ο Leborgne απεβίωσε. Η νεκροψία που έκανε στο σώμα ο γιατρός υπέδειξε βλάβη στους ιστούς του μετωπιαίου λοβού στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ακριβώς δίπλα στην πλάγια εγκεφαλική αύλακα.

Για δύο χρόνια, ο Broca μελέτησε τους εγκεφάλους 12 ακόμη ασθενών που είχαν εκδηλώσει τα ίδια συμπτώματα με τον Leborgne και τα αποτελέσματα της νεκροψίας ήταν παρόμοια σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι νευροεπιστήμονες μελετούν ακόμη και σήμερα με ενδιαφέρον την μικρή περιοχή του εγκεφάλου που αποκαλείται συχνά περιοχή Broca ώστε να διαπιστώσουν ποιες είναι οι ακριβείς λειτουργίες της.

Τα ερευνητικά στοιχεία εστιάζουν κυρίως στο γεγονός ότι οι βλάβες στην περιοχή αυτή συνοδεύονται από την αδυναμία του ατόμου να σχηματίσει συντακτικά περίπλοκες προτάσεις.

Η χρήση Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) έχει αποκαλύψει επίσης ότι η περιοχή Broca παραμένει ενεργοποιημένη κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων γλωσσικής κατανόησης και κατά την αποκωδικοποίηση κινήσεων που σχετίζονται με το λόγο, όπως όταν αποχαιρετάμε κάποιον κουνώντας το χέρι.

Σε συνεργασία με Γάλλους επιστήμονες, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια επανεξέτασαν το 2007 τον εγκέφαλο του Leborgne και ενός ακόμη ασθενούς του Broca με τη βοήθεια μαγνητικής απεικόνισης. Διαπίστωσαν ότι οι βλάβες ήταν εκτενέστερες απ' ότι είχε εκτιμήσει ο Broca και η ανακάλυψη αυτή υπέδειξε ότι η απώλεια λόγου οφείλεται πιθανότατα σε δυσλειτουργία διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Οι ασθενείς του Broca και ο Χόντορ αποτελούν ακραία παραδείγματα ατόμων που πάσχουν από εκφραστική αφασία.

Ένα άτομο με τη συγκεκριμένη νευρολογική πάθηση συνήθως χρησιμοποιεί τηλεγραφικό λόγο, σχηματίζοντας μικρές φράσεις που αποτελούνται από δύο ή τρεις λέξεις, κυρίως ένα ρήμα και ένα ουσιαστικό.

Η συνηθέστερη αιτία της εκφραστικής αφασίας είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η διαταραχή μπορεί επίσης να οφείλεται σε καρκινικό όγκο, αιμορραγία, αιμάτωμα στο κεφάλι ή σοβαρή κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Άγνωστο τι συνέβη στην περίπτωση του Χόντορ, σίγουρα όμως έχει και αυτός αρκετά ενδιαφέρον παρελθόν όπως και όλοι οι χαρακτήρες του Game of Thrones.

Διαβάστε επίσης:

Η επιστημονική εξήγηση πίσω από το θάνατο του βασιλιά Τζόφρι (βίντεο)
Ο Σέρλοκ Χολμς είναι αυτιστικός!
Ο τηλεοπτικός Δρ Χάουζ έλυσε πραγματικό ιατρικό μυστήριο!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved