ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τραγική η άγνοια των γονέων για την παιδική παχυσαρκία

Οι γονείς με παχύσαρκα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να αποδεχτούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο, εκτός αν αυτό βρίσκεται σε πολύ ακραία επίπεδα παχυσαρκίας, υποστηρίζουν επιστήμονες μέσα από νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Journal of General Practice.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γονείς είναι πιο πιθανό να υποτιμούν το βάρος του παιδιού τους αν ανήκουν σε οικογένειες από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ή αν το παιδί τους είναι αγόρι.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι μόνο το ένα τρίτο (31%) από τους γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα υποτίμησαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού τους, στην κλίμακα που ορίζει αν ένα παιδί είναι πολύ υπέρβαρο (παχύσαρκο), απλά υπέρβαρο, έχει υγιές βάρος, ή είναι λιποβαρές. Και μόνο το 1% των γονέων υπερεκτίμησε την σοβαρότητα της κατάστασης της σωματικής υγείας του παιδιού του, αν και με επιστημονικούς όρους το παιδί ήταν παχύσαρκο.

Από τα 369 παιδιά που ήταν παχύσαρκα, μόλις οι γονείς 4 παιδιών αναγνώρισαν ότι το παιδί τους έχει υπερβολικό σωματικό βάρος.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι για ένα παιδί με ΔΜΣ στο 98% και πάνω του μέσου ΔΜΣ για την ηλικία του υπάρχει πιθανότητα 80% ότι ο γονέας του θα το χαρακτηρίσει ως αυξημένου μεν, αλλά όχι υπερβολικού βάρους παιδί.

Μόνο οι γονείς των παιδιών, τα οποία έχουν ΔΜΣ στο 99,7% του μέσο όρου και πάνω, αναγνωρίζουν πλέον ότι το παιδί τους έχει σοβαρό πρόβλημα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αν οι γονείς δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε το παιδί τους είναι υπέρβαρο, αυτό εγείρει βασικά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών παρεμβάσεων δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο σπίτι. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ένα τρίτο των παιδιών στην Αγγλία σήμερα θεωρούνται υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Διαβάστε επίσης:

E.Y.ZH.N: Η παχυσαρκία στα παιδιά μπορεί να προληφθεί από την εγκυμοσύνη κιόλας

"Απαράδεκτα αργή" η πρόοδος ενάντια στην παχυσαρκία

Πουέρτο Ρίκο: Πρόστιμο σε όσους γονείς έχουν παχύσαρκο παιδί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved