Euractiv: Οι πολιτικές λιτότητας πλήττουν την υγεία και την περίθαλψη στην Ελλάδα
Οι πολιτικές λιτότητας στην ΕΕ εμποδίζουν την πρόσβαση των φτωχότερων πολιτών στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κατάσταση είναι πιο δραματική στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες.
Η οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησαν πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ, με τη μείωση των δημοσίων δαπανών, είχαν ολέθριες συνέπειες στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει την επιδείνωση ορισμένων δικαιωμάτων σε επτά χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Όπως μας μεταφέρει το EurActiv.gr, o ιστοχώρος πληροφόρησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη, η έκθεση αναφέρει ότι στην Ελλάδα η συμφωνία με τους δανειστές μετατόπισε το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης από το κράτος στον ασθενή, με την αύξηση της συνδρομής των ασθενών και της συμμετοχής τους στην πληρωμή ορισμένων φαρμάκων. Επίσης, σημειώθηκε αύξηση 45% των αυτοκτονιών μεταξύ των ετών 2007 και 2011, κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται έμμεση συνέπεια των περικοπών στην υγεία. Αλλά και η υγεία των παιδιών έχει επίσης επηρεαστεί δραστικά. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται λιποβαρή αυξήθηκε κατά 19% μεταξύ των ετών 2008-2010, ενώ ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν κατά τον τοκετό αυξήθηκε κατά 21%. Η πτωτική τάση της βρεφικής θνησιμότητας αντιστράφηκε μεταξύ του 2008 και του 2010, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 43%.
Μεταξύ των προβλημάτων της μειωμένης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη είναι και η άνοδος του χρόνου αναμονής. Το 2012, 570.000 ασθενείς ήταν στη λίστα αναμονής για χειρουργείο στην Ισπανία και 480.000 στην Ιρλανδία. Στην δε Κύπρο, ασθενείς ήταν ακόμα και επτά μήνες στη λίστα αναμονής για ένα ραντεβού στο νοσοκομείο.
Οι συγγραφείς άρθρου στην επιθεώρηση The Lancet επισημαίνουν ότι η επικρατούσα απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση είναι η άρνηση ότι υπάρχει οποιαδήποτε σοβαρή δυσκολία, αν και αυτή η απάντηση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η ισπανική κυβέρνηση είναι εξίσου απρόθυμη να παραδεχθεί τη ζημία που προκαλείται από τις πολιτικές της. Το άρθρο αυτό παρουσιάζει το διαφορετικό παράδειγμα της Ισλανδίας, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει τις υπάρχουσες πολιτικές για την υγεία, ακόμη και όταν ήρθε αντιμέτωπη με το ΔΝΤ μετά την οικονομική κρίση του 2008. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, η Caritas διαπίστωσε την αυξανόμενη ανισότητα στην Ευρώπη και επιβεβαίωσε ότι οι φτωχοί επλήγησαν περισσότερο από τις μειώσεις των υπηρεσιών υγείας.
Πέραν του τομέα της Υγείας και της Περίθαλψης, σημαντικό πλήγμα έχουν επίσης δεχθεί στις επτά υπό μελέτη χώρες και άλλοι καίριοι τομείς, όπως η εκπαίδευση και οι συντάξεις, αναφέρει το EurActiv.