ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχορήγηση 200.000 δολαρίων με σκοπό την παρασκευή σίτου χωρίς γλουτένη

Η Επιτροπή Σίτου της πολιτείας του Κάνσας στις ΗΠΑ έδωσε επιχορήγηση ύψους 200.000 δολαρίων, χρήματα τα οποία θα δοθούν για την έρευνα σχετικά με τη γλουτένη, προκειμένου να απαντηθούν καίρια ερωτήματα όπως το γιατί ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται ή αδυνατούν να την επεξεργαστούν ή πώς μπορεί να παρασκευαστεί σιτάρι που δεν περιέχει τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Η παρασκευή σίτου χωρίς γλουτένη έχει τόσο ιατρικό όσο και οικονομικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η βιομηχανία παρασκευής τροφίμων χωρίς γλουτένη αποφέρει κέρδη σχεδόν ένα δις δολάρια ετησίως μόνο στις ΗΠΑ.

Όπως μας μεταφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Assosciated Press, η Επιτροπή θα δώσει την προαναφερθείσα επιδότηση ώστε να καλυφθούν τα έξοδα των δύο πρώτων ετών του ερευνητικού πρότζεκτ. Κατά το διάστημα αυτό, οι επιστήμονες θα μελετήσουν την αλληλουχία του DNA του σίτου, ώστε να εντοπίσουν ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τις δυσμενείς αντιδράσεις στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, την αυτοάνοση διαταραχή στην οποία ακόμη και η παραμικρή ποσότητα γλουτένης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο λεπτό έντερο.

Επί του παρόντος, η μόνη λύση για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης, δηλαδή ένα διατροφικό πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει καθόλου σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι.

Αρκετές έρευνες ανά τον κόσμο περιστρέφονται γύρω από τα αίτια της κοιλιοκάκης και της ευαισθησίας στη γλουτένη. Ορισμένες από αυτές εστιάζουν στη διάγνωση και τη θεραπεία, ενώ άλλες έχουν παρουσιάσει περίπου 20 από τα τμήματα της πρωτεΐνης που προκαλούν τα συμπτώματα.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλυφθεί όλα τα υπεύθυνα μέρη της πρωτεΐνης ούτε έχει παραχθεί ποικιλία σίτου ασφαλής προς κατανάλωση από τα άτομα με ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη.

Οι πρώτες έρευνες στο πλαίσιο του νέου πρότζεκτ ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο. Οι επιστήμονες απομονώνουν πρωτεΐνες από τους σπόρους διαφόρων ειδών σίτου και αργότερα θα συνδυάσουν τις πρωτεΐνες αυτές με αντισώματα που παράγει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό ώστε να εξετάσουν τις επακόλουθες αντιδράσεις. Θα μελετηθούν επίσης παλαιές και νέες ποικιλίες σίτου ώστε να διαπιστωθεί εάν και γιατί κάποια από αυτές προκαλεί πιο ήπιες αντιδράσεις.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved