ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ρομποτική ιατρική δεν είναι απλά το μέλλον, αλλά το παρόν της ιατρικής περίθαλψης

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ρομπότ θα είναι γενικά σημαντικό μέρος του μέλλοντός μας, ωστόσο ορισμένα ιατρικά ρομπότ είναι σε ευρεία χρήση από σήμερα κιόλας.

Οι ρομποτικές τεχνολογίες βοηθούν τους γιατρούς να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις και να παρέχουν ανώτερης ποιότητας θεραπείες. Από χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι και θεραπείες αποκατάστασης, τα ρομπότ έχουν αρχίσει ήδη να εκτελούν περίπλοκες διαδικασίες, που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τα "γυμνά" ανθρώπινα χέρια.

Δείτε μερικά σύγχρονα παραδείγματα ρομποτικής ιατρικής και τον τρόπο που επηρεάζουν ήδη τις ζωές μας.

Τεχνολογία "Watson" από την ΙΒΜ

Το λογισμικό Watson είναι μια "γνωστική τεχνολογία" που είναι σε θέση να επεξεργάζεται πληροφορίες όπως και ένας άνθρωπος. Το Watson καταλαβαίνει την φυσική γλώσσα με με την οποία επικοινωνούν οι άνθρωποι, εξάγοντας πληροφορίες και συμπεράσματα. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει δικές του θεωρίες/ υποθέσεις βασιζόμενο σε αποδεικτικά στοιχεία και "εκπαιδεύεται" μέσα από κάθε νέα "εμπειρία", δηλαδή με το να διδάσκεται από τους χρήστες του, από προηγούμενες αλληλεπιδράσεις και με το να ενημερώνεται με νέες πληροφορίες.

Είναι η πιο προηγμένη μορφή τεχνητής νοημοσύνης και ήδη το Κέντρο Καρκίνου Anderson στο πανεπιστήμιο του Τέξας καθώς και το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering στη Ν. Υόρκη έχουν συνεργαστεί με το Watson, για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητς αυτού του "υπερ-υπολογιστή" στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου σε ανθρώπους.

Η επιστημονική έρευνα έχει επεκταθεί εκθετικά κατά την τελευταία δεκαετία και ορισμένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η ιατρική γνώση "διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια". Η λήψη ιατρικών αποφάσεων είναι μια ολοένα και πιο πολύπλοκη διαδικασία, καθώς νέες έρευνες σε ιατρικά περιοδικά προσθέτουν σημαντικές πληροφορίες για κάθε πρόβλημα υγείας κάθε μέρα. Ωστόσο, το 81% των γιατρών αναφέρει ότι αφιερώνει μόνο πέντε ώρες μηνιαίως, ή και λιγότερο, διαβάζοντας τις ιατρικές εξελίξεις στις επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Το σύστημα Watson ενημερώνεται σχεδόν αυτόματα για κάθε νέα εξέλιξη και την χρησιμοποιεί στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για ένα ιατρικό θέμα. Με αυτό τον τρόπο παρέχει την πληρέστερη δυνατή συμβουλευτική βοήθεια στους γιατρούς που είναι πάντοτε οι τελικοί υπεύθυνοι.

Χειρουργικό σύστημα Da Vinci

Τα χειρουργικά συστήματα Da Vinci έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τους γιατρούς να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις μέσω μιας υψηλής ευκρίνειας κονσόλας τρισδιάστατης απεικόνισης. Τα ρομποτικά χειρουργικά συστήματα χρησιμοποιούν ειδικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας μίνι χειρουργικής κάμερας και υψηλής ακρίβειας εργαλεία (ψαλίδι και νυστέρια), για να κάνουν εφικτή κάθε χειρουργική επέμβαση μέσα από λίγες μόνο μικρές τομές στο σώμα του ασθενούς. Το σύστημα μπορεί να λυγίσει και να περιστρέψει τα εργαλεία αυτά με τρόπους που είναι αδύνατο να εκτελέσει το ανθρώπινο χέρι και έτσι μπορεί να πραγματοποιήσει μια πιο ακριβή χειρουργική επέμβαση βαθιά μέσα στο σώμα του ασθενούς.

Η νοσοκόμα-ρομπότ

Μπορεί η ιδέα της φροντίδας του ασθενούς από ένα ρομπότ να ενοχλεί πολλούς ανθρώπους, αλλά έχει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα. Σκεφτείτε πόσες ζωές θα είχαν σωθεί κατά την πρόσφατη έξαρση του Έμπολα στην Δ. Αφρική, αν οι ασθενείς έρχονταν σε επαφή μόνο με ρομπότ για τη θεραπεία τους. Σκεφτείτε, επίσης, τι θα σήμαινε για τις νοσοκόμες σε όλο τον κόσμο αν είχαν ρομποτικούς βοηθούς για όλες τις απλές εργασίες, όπως το στρώσιμο των κρεβατιών και οι γραφειοκρατικές εργασίες, ώστε να μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στο να βοηθήσουν τους ασθενείς.

Επίσης, έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Τζόρτζια των ΗΠΑ έδειξε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, όταν είδαν με τα μάτια τους το πώς λειτουργεί ένα ρομπότ-βοηθός στο σπίτι τους, ήταν πολύ καταδεκτικοί στο να έχουν ένα τέτοιο μηχάνημα στο σπίτι για να τους βοηθάει και να φροντίζει -μεταξύ άλλων- για την σωστή λήψη των φαρμάκων τους.

Διαβάστε επίσης:

Επανάσταση στα προσθετικά άκρα: Το χέρι του... Terminator είναι εδώ! (vid)

Ο πρώτος άνθρωπος που ελέγχει προσθετικά μέλη με τη σκέψη (βίντεο)

Έμπολα: Και ρομπότ στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού (βίντεο)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved