"Τεστ θανάτου" αξιολογεί τις πιθανότητες επιβίωσης ασθενών στα "επείγοντα"
Μία ομάδα Αυστραλών ειδικών στην παρηγορητική φροντίδα επινόησε ένα τεστ 29 σημείων, το οποίο μπορεί να «αναγνωρίζει» ποιοι ασθενείς, άνω των 55, που διακομίζονται στα επείγοντα των νοσοκομείων, δεν έχουν ελπίδες σωτηρίας.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «BMJ Supportive & Palliative Care», το CriSTAL Test εξετάζει διάφορους δείκτες υγείας, μεταξύ των οποίων η λειτουργία των ζωτικών οργάνων, η νοητική λειτουργία, το ιστορικό νοσηλειών, η ευπάθεια (frailty) και η παρουσία ενεργών νόσων όπως ο καρκίνος, η χρόνια νεφροπάθεια και η ηπατοπάθεια.
Από αυτά προκύπτουν οι πιθανότητες θανάτου εντός των επομένων 4-12 εβδομάδων, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεί αυτά θα προτείνεται στους ασθενείς συνέχιση της επιθετικής αγωγής ή μετάβαση στην παρηγορητική φροντίδα, εντός ή εκτός νοσοκομείου.
Προκειμένου να καταλήξουν στα στοιχεία που λαμβάνει υπόψη το τεστ, οι επιστήμονες εξέτασαν 112 προγενέστερες σχετικές μελέτες.
Κατά τις προβλέψεις της ομάδας που το επινόησε, το CriSTAL θα αρχίσει να δοκιμάζεται στους ασθενείς επτά νοσοκομείων του Σύδνεϋ, εντός του έτους, προκειμένου να αξιολογηθεί η ακρίβειά του.
Στόχος είναι να εντοπίζει τους ασθενείς των οποίων ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, ούτως ώστε να γλιτώνουν τις αχρείαστες θεραπείες και να έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στο σπίτι.
Τέλος, οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα βοηθήσει τους γιατρούς που συχνά δέχονται μεγάλη πίεση από τους συγγενείς των ασθενών και από τους κοινωνικούς κανόνες να παρατείνουν πάση θυσία τη ζωή ετοιμοθάνατων ανθρώπων.
«Αν και υπάρχουν αποδεκτές πολιτικές για την σταδιακή περιστολή των θεραπειών σε ετοιμοθάνατους ασθενείς, ασκούνται επίσης εγγενείς και κοινωνικές πιέσεις στην Ιατρική να συνεχίζει τη χρήση τεχνολογικών επιτευγμάτων για να παρατείνει τη ζωή ακόμα και όταν είναι εμφανώς μάταιες οι προσπάθειες», εξηγεί η δρ Καρντόνα-Μορέλ.