ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σταθερή μείωση των κονδυλίων στην Ιατρική Έρευνα από το 2004 στις ΗΠΑ

Η χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ιατρική Έρευνα βαίνει σταθερά μειούμενη από το 2004, βάζοντας τις ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με άλλα κράτη, στα οποία οι εξελίξεις στο καίριο αυτό πεδίο είναι ραγδαίες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA.

«Η θέση των ΗΠΑ ως παγκόσμιος ηγέτης στη Βιο-ιατρική Έρευνα έχει υπονομευθεί», αναφέρει το συνοδευτικό editorial. «Όλοι οι δείκτες φανερώνουν πως πολλές άλλες χώρες ξεπερνούν σήμερα τις ΗΠΑ ως προς τη δέσμευσή τους απέναντι στην Ιατρική Έρευνα». Αποτέλεσμα είναι οι ΗΠΑ να χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών, κυρίως στην Ασία.

Κονδύλια για Ιατρική Έρευνα στις ΗΠΑ ανά πηγή (1994-2012)

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας στις ΗΠΑ αυξανόταν σταθερά κατά 6% σε ετήσια βάση από το 1994 έως το 2012. Ωστόσο, από το 2004 έως το 2012 παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 0,8% ετησίως.

Παράλληλα, η οικονομική συμβολή των ΗΠΑ στην βιο-ιατρική Έρευνα παγκοσμίως μειώθηκε από 57% σε 44% μεταξύ 2004 και 2012. Λόγω της μείωσης αυτής, οι έρευνες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο δε λαμβάνουν τη δέουσα προσοχή, βάζοντας στο περιθώριο πολλά υποσχόμενα φάρμακα και καινοτόμες ιδέες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι τα κονδύλια που διοχετεύονται στην Έρευνα για τον HIV και AIDS είναι υψηλότερα απ' ότι χρειάζεται στην πραγματικότητα. «Οι ασθένειες που χρήζουν μεγαλύτερης οικονομικής υποστήριξης –όπως ο αυτισμός, η κατάθλιψη, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης τύπου 2– είναι ασθένειες που λαμβάνουν σχετικά χαμηλή χρηματοδότηση σε σύγκριση με το AIDS», τονίζει ο Δρ Hamilton Moses, ένας εκ των συντακτών της μελέτης.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved