ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διεθνής Ένωση Ανοσολογικών Εταιρειών: Επαγρύπνηση για τον Έμπολα

Την αναγκαιότητα επαγρύπνησης, πλήρους ετοιμότητας και επάρκειας των υγειονομικών και άλλων συναρμόδιων αρχών στις πύλες εισόδου της χώρας μας για την επιδημία του ιού Έμπολα (Ebola), παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί χώρα χαμηλού κινδύνου εξάπλωσης του ιού, τονίζει η καθηγήτρια Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Χρ. Νικολάου.

Η εμφάνιση κρούσματος Έμπολα στα ευρωπαϊκά κράτη είναι αναπόφευκτη και ο έλεγχος και ο περιορισμός της διασποράς του είναι πολύ σημαντικός.

Η γρήγορη ανίχνευση και η έγκαιρη διάγνωση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση και στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από ιό Έμπολα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως επιδημία σε συγκεκριμένα κράτη της Αφρικής (Γουινέα, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς σε πολλές περιοχές της Δυτικής Αφρικής και ειδικότερα στη Σιέρα Λεόνε.

Ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας και της Ελληνικής Εταιρείας Ανοσολογίας, παραθέτει συνοπτικά την ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης των Ανοσολογικών Εταιρειών:

Από τη Διεθνή Ένωση των Ανοσολογικών Εταιρειών IUIS (International Union of Immunological Societies)

Η επιδημία του Ebola

Η Διεθνής Ένωση των Ανοσολογικών Εταιρειών εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 στο Βερολίνο, στο επίσημο περιοδικό της Frontiers in Immunology, ζητώντας άμεση και επαρκή επιχορήγηση για κλινικές μελέτες υποψήφιων εμβολίων και μεθοδευμένη στρατηγική αντιμετώπισης στις αφρικανικές χώρες.

Το γεγονός ότι το ποσοστό επιβίωσης ανθρώπων που προσβάλλονται από τον ιό Ebola είναι περίπου 30% υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη ενός είδους ανοσίας. Αν και υπάρχουν πειραματικές θεραπείες και εμβόλια έναντι του ιού Ebola, δεν έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ατόμων, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητά τους.

Η παρούσα έξαρση του ιού Ebola είναι ένα μείζον πρόβλημα υγείας με σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο. Ο ιός αυτός ουσιαστικά παρασύρει (εξαπατά) το ανθρώπινο ανοσιακό σύστημα, με ολέθριες συνέπειες για τον οργανισμό.

«Χωρίς τον έλεγχο και την παρεμπόδιση της μετάδοσης, ο Ebola μπορεί να γίνει ενδημική νόσος» εξηγεί ο καθηγητής Clive Gray, συγγραφέας και μέλος του συμβουλίου της Κλινικής Ανοσολογίας του IUIS και του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική.

Εστιάζοντας στην ανάγκη του εμβολιασμού, η καθηγήτρια Ιατρικής του τομέα Τροπικής Ιατρικής και Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Αμβούργου (UKE), Marylyn Addo εξηγεί ότι: «Το γεγονός ότι η παρούσα έξαρση του Ebola οφείλεται σε ένα μόνο στέλεχος με περιορισμένη ικανότητα μεταλλάξεων υποδεικνύει ότι οι στρατηγικές εμβολιασμού θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα.

Επιπλέον, η κατανόηση του τρόπου ανοσοαπόκρισης των προσβεβλημένων ασθενών που επιβίωσαν θα μπορούσε να συμβάλει στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των εμβολίων. Η Addo δηλώνει συμπερασματικά ότι «θα πρέπει να επισπεύσουμε την πρόοδο ανάπτυξης, ώστε να προωθηθούν οι κλινικές δοκιμές και συνεπώς η δημιουργία αποτελεσματικών εμβολίων. Όμως, παρά την επείγουσα κατάσταση, δε θα πρέπει να παραβλεφθεί η διασφάλιση της υγείας των αποδεκτών των εμβολίων.

Η IUIS καλεί για επίσπευση των διαδικασιών που σχετίζονται με τα εμβόλια για τον Ebola. Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας. Είναι επείγουσα ανάγκη η επιχορήγηση καθώς και η γρήγορη και ευέλικτη διαδικασία, ώστε τα εμβόλια να είναι προσβάσιμα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, με στόχο την αποφυγή μιας έξαρσης του ιού Ebola σε μορφή επιδημίας».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΥ: Πάνω από 8.000 τα θύματα του Έμπολα στη Δυτική Αφρική

Κύπρος: Συναγερμός για πιθανό κρούσμα Έμπολα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved