ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η γρίπη στον χώρο εργασίας

Από τη στιγμή που ένας ιός, όπως αυτός της εποχικής γρίπης, εισέλθει στον κοινόχρηστο χώρο γραφείων εργασίας, τότε χρειάζεται μόλις λίγες ώρες για να εξαπλωθεί στο 40-60% των εργαζομένων σε όλο τον χώρο, καθώς και στο 60% των αντικειμένων στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στην πόλη Tucson των ΗΠΑ.

Για τις ανάγκες της έρευνας ο επικεφαλής επιστήμονας δρ Charles Gerba μόλυνε με έναν ακίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων ιό τον εργασιακό χώρο των γραφείων μιας εταιρείας με 80 εργαζομένους και παρακολούθησε στη συνέχεια την σταδιακή εξάπλωση του ιού σε ανθρώπους και αντικείμενα.

Χρησιμοποίησε τον ιό MS-2, ο οποίος προσβάλει βακτήρια αλλά είναι ακίνδυνος για τους ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος ιός έχει παρόμοιο σχήμα, μέγεθος και αντοχή με άλλους ιούς, όπως ο Norovirus, ο οποίος προκαλεί οξεία γαστρεντερίτιδα.

Αυτού του τύπου οι ιοί μπορούν να ζήσουν για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες επάνω σε σκληρές επιφάνειες και μπορεί να είναι ανθεκτικοί ακόμα και σε ορισμένα απολυμαντικά μέσα.

Ο δρ Gerba έβαλε τον ιό σε μερικές πόρτες (χερούλια) των γραφείων και διαπίστωσε ότι μέσα σε 3 ώρες είχε εξαπλωθεί σε περισσότερους από το 50% των εργαζομένων, καθώς και σε πάνω από τις μισές επιφάνειες, που οι άνθρωποι ακουμπούσαν συχνά μέσα στον χώρο των γραφείων.

Σε μια δεύτερη φάση του πειράματος, ο δρ Gerba ενημέρωσε τους εργαζομένους σχετικά με την σωστή χρήση απολυμαντικών μέσων (όπως το τζελ χεριών και τα απολυμαντικά μαντηλάκια) και στη συνέχεια επανέλαβε το πείραμα.

Αυτήν τη φορά διαπίστωσε ότι η εξάπλωση του ιού μειώθηκε κατά 80%, παρά το γεγονός ότι μόλις οι μισοί από τους υπαλλήλους χρησιμοποίησαν τα απολυμαντικά μέσα που τους διατέθηκαν.

Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά την σύνοδο της Αμερικανικής Ένωσης Μικροβιολογίας (American Society for Microbiology) που έγινε πριν μερικούς μήνες στην Ουάσινκτον.

Διαβάστε επίσης:

Δύο υπερτροφές που ευδοκιμούν αυτή την εποχή

Αυτοί είναι οι δημόσιοι χώροι με τα περισσότερα μικρόβια

Γρίπη στην εγκυμοσύνη: Εμβολιασμός και θεραπεία

Απειλή για τη δημόσια υγεία το αντιεμβολιαστικό κίνημα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved