Αβάσταχτο το κόστος της παχυσαρκίας για την παγκόσμια οικονομία
Με τις προβλέψεις ότι σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στη Γη θα είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι μέχρι το 2030, το οικονομικό κόστος για να αντιστραφεί αυτή η τάση αυξάνεται ολοένα και περισσότερο για τις υπηρεσίες Υγείας σε κάθε χώρα και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.
Και αυτό επειδή οι ασθένειες που "συνοδεύουν" την παχυσαρκία έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία του κάθε κράτους, μέσω της μειωμένης παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό McKinsey Global Institute, το κόστος της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει τα 1,64 τρισεκατομμύρια ευρώ ετησίως!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την επικεφαλής σε θέματα Θρεπτικότητας στον τομέα Δημόσια Υγείας της Μ. Βρετανίας, δρ Alison Tedstone, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 300 θερμίδα/ημέρα παραπάνω από όσες πραγματικά χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα δεν ασκείται αρκετά.
Στην έκθεση της McKinsey αναφέρεται ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα παγκοσμίως για τον περιορισμό της παχυσαρκίας, όπως η μείωση του μεγέθους της μερίδας φαγητού και η επανεκτίμηση των συνταγών για το "γρήγορο φαγητό".
Αυτά τα μέτρα, εκτιμάται ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικά (με όρους οικονομίας) από τη φορολόγηση σε λιπαρές τροφές ή από τις εθνικές εκστρατείες για την προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής.
Παλαιότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet έχει δείξει ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2,1 δισεκατομμύρια παχύσαρκοι άνθρωποι παγκοσμίως (δηλαδή σχεδόν 1 στους 3 ανθρώπους), ενώ οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Διαβάστε επίσης:
Αδυνάτισμα: Ετοιμάζουν ρόφημα που θα "εκτοξεύει" τον μεταβολισμό
Σύμμαχος στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας η σωστή ενημέρωση των εφήβων
Ο γενετικός παράγοντας που επηρεάζει την πιθανότητα παχυσαρκίας
Από τι κινδυνεύουν όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες