ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Wikipedia γίνεται εργαλείο ανίχνευσης και πρόβλεψης νέων επιδημιών

Τους τελευταίους μήνες η παγκόσμια ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Έμπολα που ξεκίνησε στη Δ. Αφρική και έφτασε μέχρι και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Πριν από τον Έμπολα, υπήρχε η περίπτωση του κορονοϊού MERS στη Μέση Ανατολή, του δάγκειου πυρετού και του ιού Chikungunya από τα κουνούπια και φυσικά παλιότερα υπήρχε η πανδημία του ιού Η1Ν1 (νόσος των χοίρων), του SARS στην Ασία και άλλων επικίνδυνων μεταδοτικών ασθενειών.

Αυτά τα παραδείγματα καταδεικνύουν την ανάγκη εύρεσης ενός ενιαίου τρόπου που θα ανιχνεύονται και θα παρακολουθούνται καλύτερα οι εξελίξεις μιας πιθανής νέας επιδημίας, προτού καν αυτή φτάσει να εξαπλωθεί, όπως ο Έμπολα.

Αυτό φαίνεται ότι πέτυχαν με τη χρήση της γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας δεδομένων, Wikipedia, ερευνητές που δημοσίευσαν σχετική έκθεσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Computational Biology.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που οι χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν αναζητήσεις στην Wikipedia σχετικά με τα συμπτώματα διαφόρων ασθενειών, μπορεί να αποτελέσει έμπιστο εργαλείο ανίχνευσης μιας πιθανής έξαρσης κάποιου ιού σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Wikipedia και σε συνδυασμό με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) δημιούργησαν ένα μοντέλο ανάλυσης δεδομένων σε βάθος τριών ετών σχετικά με 7 ασθένειες (χολέρα, δάγκειο πυρετό, Έμπολα, HIV/AIDS, Η1Ν1, πανούκλα και φυματίωση) σε 9 διαφορετικές περιοχές του πλανήτη (Αϊτή, Βραζιλία, Ταϊλάνδη, Ουγκάντα, Κίνα, Ιαπωνία, Πολωνία, Ηνωμένες Πολιτείες και Νορβηγία).

Κατάφεραν να ξεχωρίσουν εκείνα τα χαρακτηριστικά από τις αναζητήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο σχετικά με ασθένειες και συμπτώματα, που τους έδειξαν με αρκετή ακρίβεια τόσο τον τόπο, όσο και το είδος της ασθένειας που ήταν σε έξαρση στην κάθε πρίπτωση.

Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι ερευνητές ήταν σε θέση να προβλέψουν την έξαρση μιας ασθένειας μέχρι και 28 ημέρες πριν αυτή γίνει "αντιληπτή" από τον ΠΟΥ.

Εξαίρεση αποτέλεσε μία έξαρση φυματίωσης στην Κίνα, όπου, ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου είναι ως γνωστόν περιορισμένη σε μεγάλο βαθμό λόγω κρατικών παρεμβάσεων στην ελευθερία του λόγου και τη διακίνηση ιδεών.

Από την έναρξη λειτουργίας της το 2001, η Wikipedia έχει γίνει η έκτη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα στον κόσμο. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ιστοσελίδα περιέχει περίπου 30 εκατομμύρια άρθρα σε 287 γλώσσες και εξυπηρετεί περίπου 850 εκατομμύρια αναζητήσεις άρθρων ανά ημέρα. Το πιο σημαντικό είναι πως είναι μια ελεύθερη και ανοικτή πηγή δεδομένων, που μπορεί να αποτελέσει βάση για την αποτελεσματική και έγκαιρη παρακολούθηση των μεταδοτικών ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται έξαρση στις ιώσεις; Η Wikipedia ξέρει καλύτερα!

Οι γιατροί προειδοποιούν: Επικίνδυνες οι διαγνώσεις από τη Wikipedia

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved