Υγεία και Ι.Σ. Αργολίδας «ένωσαν» τις δυνάμεις τους
Πλούσια συζήτηση υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος αναπτύχθηκε στην ετήσια επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιστημονική Ένωση Ιατρών Υγεία (Ε.Ε.Ι.Υ.) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας.
Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Αμαλία» του Ναυπλίου, με την υποστήριξη και της ΒΙΑΝΕΞ.
Στόχος ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή ιατρικών γνώσεων και εμπειριών πάνω σε νέες μεθοδολογίες και εφαρμογές εξελιγμένης ιατρικής τεχνολογίας, μέσα από παρουσιάσεις που έκαναν ιατροί του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και των νοσοκομείων Άργους και Ναυπλίου.
Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος. Προηγουμένως χαιρετισμό είχε απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Καρταπάνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας, κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Ιατρών ΥΓΕΙΑ, κ. Βασίλειος Πρασόπουλος. Εκ μέρους του δημάρχου Ναυπλίου Δ. Κωστούρου, στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Γ. Καχριμάνης και μετέφερε μήνυμα του δημάρχου.
Τον κύκλο των παρουσιάσεων άνοιξε ο κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, παθολόγος του ΥΓΕΙΑ, ο οποίος μίλησε για το ρόλο του μικροβιώματος στην υγεία και τις ασθένειες του ανθρώπου, επικεντρώνοντας στις φλεγμονές του εντέρου, καθώς και στις διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις σε ένα σύμπαν πολλαπλών παραγόντων που επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο κ. Θεόδωρος Αποστολόπουλος, καρδιολόγος, διευθυντής Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας-Βηματοδοτών και Απινιδωτών ΥΓΕΙΑ, αναφέρθηκε στη θεραπεία της παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής με τη μέθοδο της απομόνωσης των πνευμονικών φλεβών με κρυοκατάλυση με μπαλόνι (Cryo Ballon Ablation).
Ο διευθυντής Β' Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, κ. Γεώργιος Καλλιμάνης, παρουσίασε τις εφαρμογές της ενδοσκοπικής υπερηχοτομογραφίας στο πεπτικό σύστημα. Το ΥΓΕΙΑ ήταν το πρώτο νοσηλευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που εφάρμοσε την ενδοσκοπική υπερηχοτομογραφία σε περιστατικά κυστικών νεοπλασμάτων, σημείωσε ο κ. Καλλιμάνης.
Η νευρολόγος και υπεύθυνη του Τμήματος Κινητικών Διαταραχών ΥΓΕΙΑ, κ. Μαρία Σταμέλου, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της νόσου του Parkinson και των συναφών διαταραχών. Μέχρι στιγμής η θεραπεία είναι καθαρά συμπτωματική, σημείωσε η κ. Σταμέλου, όμως ελπιδοφόρα μηνύματα φέρνει η έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίου και για θεραπεία με βλαστοκύτταρα, για την αντιμετώπιση της νόσου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της κ. Μαρίας Ψύλλα, μαίας, προϊσταμένης Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Άργους, για την HPV λοίμωξη και την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου της μήτρας με εμβολιασμό. Από το 2006 που το εμβόλιο κατά του HPV είναι διαθέσιμο στη χώρα μας, έχουν εμβολιαστεί 200.000 κορίτσια στην Ελλάδα. Η εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου έχει μειωθεί αισθητά μετά τη διάθεση του εμβολίου, ενώ σε αρκετές χώρες έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και των αγοριών, καθώς στους άνδρες παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια αυξημένα ποσοστά του καρκίνου του στοματοφάρυγγα λόγω του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.
Την εμπειρία από την εφαρμογή της ενδοδισκικής χρήσης ζελατινώδους αιθανόλης σε πάσχοντες από κήλη δίσκου στην κλινική του νοσοκομείου Άργους, παρουσίασε ο κ. Νικόλαος Σχοινοχωρίτης, χειρουργός ορθοπαιδικός του νοσοκομείου.
Στη συνέχεια, ο γενικός χειρουργός του νοσοκομείου Ναυπλίου, κ. Ιωάννης Μασσαλής, με τους ειδικευόμενους Χειρουργικής στο ίδιο νοσοκομείο, Ευαγγελία Δεληγεώρογλου και Χρήστο Ζλατάνο, ανέλυσαν την εφαρμογή του Damage Control στον πολυτραυματία. Μέσα από τις παρουσιάσεις δύο περιστατικών, αναδείχτηκε πώς ο περιορισμός της βλάβης σε έναν πολυτραυματία, μέσα από τον έλεγχο της αιμορραγίας και της μικροβιακής διασποράς για παράδειγμα, μπορεί να σταθεροποιήσει τον ασθενή και να διασώσει ζωτικές λειτουργίες. Ο περιορισμός της βλάβης μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμος για τη ζωή ασθενών ειδικά σε περιφερειακά νοσοκομεία, που δεν διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η οφθαλμίατρος του ΥΓΕΙΑ, κ. Ελισάβετ Πατσούρα, αναφέρθηκε στις αυτοάνοσες ραγοειδίτιδες και τα μέτρα πρόληψης ή μείωσης του κινδύνου, ο κ. Αντώνιος Χαλαπάς, επεμβατικός καρδιολόγος στο Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ, μίλησε για τη διαδερμική αντιμετώπιση βαλβιδοπαθειών, ενώ την εκδήλωση έκλεισε η κ. Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ΩΡΛ του ΥΓΕΙΑ, η οποία παρουσίασε τις νεότερες τεχνικές στη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του λάρυγγα.