ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην εφημερία του Ευαγγελισμού 25 δρομείς του Μαραθωνίου

Την ανάγκη υποβολής σε εξετάσεις προαθλητικού ελέγχου των νέων, κυρίως μαθητών και αθλητών, για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες και όχι μόνο, επισημαίνει ο κ. Ηλίας Σιώρας, μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, με αφορμή τη μεταφορά 25 δρομέων που συμμετείχαν στον χθεσινό Μαραθώνιο στην εφημερία του Ευαγγελισμού.

Όπως αναφέρει ο κ. Σιώρας, η πρόληψη ξεκινά από τον οδοντιατρικό έλεγχο που είναι εντελώς ανύπαρκτος, τον έλεγχο καρδιάς, όρασης, ακοής, σπονδυλικής στήλης κλπ.

Ειδικά η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες απαιτεί πιο συχνή εξέταση, ανά διετία ή τριετία ανάλογα με την ένταση του αθλήματος, ενώ για σχολικό αθλητισμό, είναι αρκετός ο έλεγχος κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια.

Με τον απλό έλεγχο μπορούν να διαγνωσθούν, σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, απλές καρδιακές παθήσεις που είναι εν δυνάμει επικίνδυνες, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Οι παραπάνω εξετάσεις πρέπει, όπως προσθέτει, να παρέχονται δωρεάν στη νέα γενιά από ένα οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας και υπηρεσίες σχολικής υγιεινής.

Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων και των οικογενειών τους πληρώνει αδρά τον προαθλητικό έλεγχο, είναι και ο βασικότερος λόγος που έχουμε τραγικά συμβάντα σε σχολεία και γήπεδα.

Ο κ. Σιώρας διερωτάται πόσοι από τους 35.000 δρομείς που έλαβαν μέρος στον χθεσινό Μαραθώνιο είχαν δωρεάν και έγκαιρο καρδιολογικό έλεγχο, πόσοι πλήρωσαν και πόσοι δεν υποβλήθηκαν επειδή δεν είχαν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα 25 εξ αυτών να μεταφερθούν στην εφημερία του Ευαγγελισμού.

ΕΚΑΒ: Επιτυχημένη η κάλυψη του Μαραθωνίου

Το ΕΚΑΒ πάντως χαρακτηρίζει επιτυχημένη την κάλυψη του 32ου Μαραθωνίου, επισημαίνοντας ότι παρείχε έναν πλήρη και άρτιο επιχειρησιακό σχεδιασμό υψηλού επιπέδου υπηρεσιών παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας προς τους συνολικά 35.000 και πλέον δρομείς που συμμετείχαν στην Κλασική Διαδρομή αλλά και στους δρόμους των 5.000 και 10.000 μέτρων, στη διαδρομή του Δυναμικού Βαδίσματος, στον αγώνα Παίδων αλλά και στη διαδρομή των 1.200 μέτρων των Special Olympics.

Συγκεκριμένα, βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην εκκίνηση του 32ου Μαραθωνίου Αθηνών, υπήρχαν κινητές μονάδες αλλά και ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β με Ιατρούς και Διασώστες. Παράλληλα κατά μήκος όλης της διαδρομής ήταν ανεπτυγμένα 8 ασθενοφόρα, 4 κινητές μονάδες και 10 μοτοσυκλέτες του Ε.Κ.Α.Β. (Τμήμα Μοτοσυκλετών Ταχείας Ανταπόκρισης) που κινούνταν διαρκώς προκειμένου να καλύψουν τυχόν έκτακτα περιστατικά.

Εκτός των προαναφερόμενων δυνάμεων ήταν ακόμη διαθέσιμο 1 όχημα μικρού όγκου του Ε.Κ.Α.Β. αλλά και 2 ειδικά οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής των Καταστροφών. Υπό την ευθύνη του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. ήταν και ο πλήρης συντονισμός 3 Ιατρείων αλλά και 12 αυτόνομων Ιατρικών Σταθμών συνδυαστικά με την φυσική παρουσία 150 στελεχών του όπως Ιατρών, Διασωστών, Νοσηλευτών, Μαθητευομένων στο Ι.Ε.Κ. του Ε.Κ.Α.Β. αλλά και Διαβιβαστών.

Παράλληλα, το συντονιστικό κέντρο του του 32ου Μαραθωνίου Αθηνών, που επιχειρησιακά λειτουργούσε από κοινού με το Ε.Κ.Α.Β., ήταν σε συνεχή επικοινωνία με το Γενικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και το Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμιγκ», αλλά και με Κέντρα Υγείας περιοχών που πέρασαν οι δρομείς τα οποία είχαν τεθεί σε υψηλή ετοιμότητα από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

Το Ε.Κ.Α.Β. χρειάστηκε να επέμβει σε 54 συνολικά περιστατικά εκ των οποίων τα 25 διακομίσθηκαν στους ανάλογους υγειονομικούς σχηματισμούς, ενώ στα 29 έγινε η παροχή των πρώτων βοηθειών χωρίς να χρειαστεί να διακομισθούν κάπου. Ο κύριος όγκος των περιστατικών αφορούσε λιποθυμικά επεισόδια και διαφορών ειδών μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved