ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαφθορά στην Υγεία & Πρόνοια: Καλά κρατάει, νέο έγγραφο-βόμβα Ρακιντζή που απαλάσσει υποθέσεις

Η Διάσκεψη για τη διαφθορά και την απάτη στην Υγεία που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα (6 και 7 Νοεμβρίου) στο ξενοδοχείο Divani Palace Acropolis Hotel, με θέμα «Λιγότερες απώλειες, Απάτη και Κατάχρηση στον τομέα της Υγείας; Αναλύστε τους άξονες!», αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι για να μας αφυπνίσει, αλλά τουλάχιστον για να μπουν οι βάσεις ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος και στη χώρα μας.

Διότι το θέμα είναι σοβαρό και αυτός που πλήττεται άμεσα είναι ο ίδιος ο πολίτης και στην συνέχεια η ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός σε συνέντευξη για το θέμα αυτό, ένας βασικός λόγος που υπάρχει απάτη και διαφθορά στην υγεία -η οποία σημειωτέον σε όλη την Ευρώπη κοστίζει 56 δις ευρώ- είναι το γεγονός ότι δεν είχαμε ποτέ θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει και να θωρακίζει τους θεσμούς και για τον λόγο αυτό και οι ποινές θα πρέπει να είναι ανάλογες με τα περιστατικά.

Έτσι, πιο επίκαιρο από ποτέ, είναι το έγγραφο-«βόμβα» του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Π. Καμμένου. Σύμφωνα με το έγγραφο, έρχονται στο φως 14 νομοθετικές ρυθμίσεις που «καλύπτουν αναδρομικά παραβάσεις ή απαλλάσσουν σε παρόντα και μέλλοντα χρόνο από ευθύνες δημοσίων λειτουργών».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Ρακιντζής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε κάνει λόγο για «ιδιότυπη ασυλία των επωνύμων και για εμπόδια στο έργο του, όποτε προσπαθεί να ελέγξει επωνύμους» καθώς και για «απαλλαγή των ΔΕΚΟ από ευθύνες, γεγονός που υποκρύπτει αμνηστία εξαιτίας νόμου που ψήφισε η Βουλή».

Τα «εμπόδια» -όπως αναφέρει ο γενικός επιθεωρητής- αφορούν «στη μη σύμπραξη ή αποστολή απαραίτητων για τον έλεγχο στοιχείων, στη μη υλοποίηση πορισμάτων και εκθέσεων ελέγχου, στην αποφυγή αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών εμπλεκόμενων υπαλλήλων, οργάνων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα (ειδικά των αιρετών).

Μεταξύ των περιπτώσεων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο είναι η υπόθεση ΛΑΡΚΟ, δάνεια τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις, PSI κλπ. Ειδικότερα στα θέματα υγείας αναφέρονται οι εξής υποθέσεις:

- ΟΚΑΝΑ: το 2010 διαπιστώθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις, που επιβεβαιώθηκαν από το ΓΛΚ και η έκθεση της ΓΕΔΔ διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Με το άρθρο 111 του νόμου 4172/2013 δεν αναζητούνται οι καταβληθείσες πάσης φύσεως υπερβάσεις.

- Επιδόματα υπουργείου Υγείας: με το άρθρο 51 παρ. 9 του νόμου 3918/2011 παύει η αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που χορηγήθηκαν ως επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών στους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων κ.λπ. φορέων του υπουργείου Υγείας για την περίοδο 1 Σεπτεμβρίου 2005 έως 31 Σεπτεμβρίου 2010 και η εκ των υστέρων άρση τυχόν γενομένων καταλογισμών.

- Ιδρύματα πρόνοιας: με το άρθρο 55 του νόμου 4262/2014 αναστέλλεται από την υπογραφή συμφώνου εξυγίανσης η ποινική δίωξη και η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο και της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχουν πτωχευτικό χαρακτήρα, παρέχουν δευτεροβάθμια κοινωνική φροντίδα ή έχουν ως αποκλειστικό καταστατικό σκοπό την υποστήριξη των παραπάνω νομικών προσώπων.

Το θέμα της διαφθοράς και της απάτης έχει στοιχίσει πολύ στην χώρα μας και στους πολίτες και η Κυβέρνηση θα πρέπει να το χτυπήσει και να ασχοληθεί σοβαρά, όσο ψηλά και εάν στέκονται κάποια ονόματα που παρανομούν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Τώρα είναι μία μεγάλη ευκαιρία. Οπως τόνισε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ η ηλεκτρονική καταγραφή και αποτύπωση κάθε συναλλαγής ασφαλισμένων με τους παρόχους, η χρήση και ερμηνεία των στατιστικών δεδομένων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας των καταγγελιών, δημιουργεί ένα σημαντικό «οπλοστάσιο» για την ανίχνευση περιοχών που ενδεχομένων παρουσιάζονται φαινόμενα απάτης και διαφθοράς στην υγεία.

Διαβάστε ακόμη:

Κοντός: Η απουσία θεσμικού πλαισίου υπεύθυνη για την διαφθορά - καθοριστικές οι ποινές

Διαφθορά στην Υγεία: 56 δισ. ευρώ το κόστος σε όλη την Ευρώπη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved