ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Πότε και πού πρωτοεμφανίστηκε και γιατί ονομάστηκε έτσι (βίντεο)

Το 1976 μια ομάδα γιατρών πήρε μια κάμερα, πήγε στο Ζαΐρ της Αφρικής (τη χώρα που πλέον είναι γνωστή ως Δημοκρατία του Κονγκό) και κατέγραψε την ανακάλυψη ενός νέου ιού. Σήμερα αυτόν τον ιό τον γνωρίζουμε ως "Έμπολα".

Ο Peter Piot, ένας 27χρονος Βέλγος μικροβιολόγος και οι συνεργάτες του ήταν οι πρώτοι που προσδιόρισαν επιστημονικά τον ιό Έμπολα. Κανείς από την ομάδα δεν γνώριζε πόσο επικίνδυνος ήταν αυτός ο νέος ιός και κανείς δεν φορούσε προστατευτική ενδυμασία όπως βλέπουμε να γίνεται σήμερα, παρόλα αυτά δεν κόλλησαν τον ιό!

Οι επιστήμονες εξέτασαν αρχικά δείγματα αίματος που αποστέλλονταν από την Αφρική κάτω από το μικροσκόπιο σε ένα βελγικό εργαστήριο. Αφορμή στάθηκε το δείγμα αίματος από μία Βελγίδα γυναίκα ιεραπόστολο που είχε πεθάνει πριν μερικές ημέρες στο Ζαΐρ. Όταν έστειλαν με τη σειρά τους το δείγμα στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τους επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για ένα νέο είδος ιού.

Ο ιός φαινόταν σαν ένα σκουλήκι ή ένα μακρύ κορδόνι, σε αντίθεση με κάθε γνωστό μέχρι τότε ιό. Και τη στιγμή που η ομάδα έφτασε στο Ζαΐρ, είδε το πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε ο ιός και πόσο γρήγορα σκότωσε τα θύματά του.

Η ομάδα κινηματογράφησε τις δραστηριότητές της με μια μικρή έγχρωμη κάμερα με φιλμ και μια άλλη ασπρόμαυρη που είχε δανειστεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Συνολικά έχουν καταγράψει 160 λεπτά βίντεο, που δείχνουν την ομάδα να εργάζεται στα χωριά και τις κλινικές, όπου έκαναν δοκιμές για τον ιό.

Η ιστορία για το πώς ο ιός Έμπολα πήρε το όνομά του έχει ως εξής. Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε σε ένα χωριό που ονομαζόταν Yambuku και η πρώτη σκέψη ήταν να του δώσουν το όνομα του χωριού αυτού. Αλλά για να μην στιγματιστεί με άσχημο τρόπο το χωριό όπως είχε γίνει με τον ιό Lassa από ένα ομώνυμο χωριό της Νιγηρίας το 1969, αποφάσισαν να μην ονομάσουν τον ιό Yambuku.

Η επόμενη ιδέα ήταν να του δώσουν το όνομα κάποιου κοντινού ποταμού. Και από τη στιγμή που το όνομα του μεγάλου ποταμού "Κονγκό" είχε χρησιμοποιηθεί για τον ιό Κριμαία-Κονγκό (Crimean-Congo), την... τιμητική του πήρε ένας πιο μικρός ποταμός της περιοχής.

Στους χάρτες ο ποταμός αυτός ονομαζόταν "Ebola", το οποίο σημαίνει "Μαύρος Ποταμός" στην τοπική γλώσσα...

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι θησαυρίζουν από τον Έμπολα

Έμπολα: Αμφισβητούν τώρα την αποτελεσματικότητα της καραντίνας των 21 ημερών

Έμπολα: Αυτά είναι τα φάρμακα που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής

Έμπολα: 7 στους 10 Έλληνες ανησυχούν ότι ο ιός θα έρθει και στην χώρα μας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved