Είδε για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια χάρη στο «βιονικό μάτι» (βίντεο)
Ο Λάρι Χέστερ ήταν μόλις 33 ετών όταν έλαβε διάγνωση για μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια πάθηση στην οποία εκφυλίζεται σταδιακά ο ευαίσθητος στο φως αμφιβληστροειδής του ματιού, με αποτέλεσμα να χάσει την όρασή του.
Σήμερα, στα 66 του χρόνια, κατάφερε να δει και πάλι το φως χάρη στην πρωτοποριακή τεχνική της προσθετικής αμφιβληστροειδούς που εφάρμοσαν οι γιατροί του Οφθαλμολογικού Κέντρου της Βόρειας Καρολίνας.
Ο προηγμένης τεχνολογίας αισθητήρας εμφυτεύθηκε στο μάτι του 66χρονου τον περασμένο μήνα. Πριν από μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας Δρ Πωλ Χαν ενεργοποίησε για πρώτη φορά τον ηλεκτρονικό διεγέρτη της συσκευής.
Ο Λάρι Χέστερ είναι ένας από τους λιγοστούς ασθενείς στις ΗΠΑ που έχουν υποβληθεί σε προσθετική αμφιβληστροειδούς, μια μέθοδο που επιτρέπει στον ασθενή να διακρίνει τα φωτεινά από τα σκοτεινά σημεία εντός του οπτικού πεδίου.
Η συσκευή έχει λάβει το προσωνύμιο «βιονικό μάτι». Καταγράφει τις εικόνες μέσω κάμερας που βρίσκεται επάνω στα ειδικά γυαλιά και τις «μεταφράζει» σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αυτά αποστέλλονται στα υγιή κύτταρα του αμφιβληστροειδούς ασύρματα μέσω του εμφυτευμένου ηλεκτρικού διεγέρτη. Όταν τα σήματα φτάσουν στον εγκέφαλο, γίνονται αντιληπτά ως φωτεινά ή σκοτεινά σημεία.
Ο ασθενής δεν μπορεί να δει απολύτως φυσιολογικά, πρόκειται όμως για μια σημαντικότατη εξέλιξη για τους ασθενείς που βρίσκονται στο σκοτάδι για δεκαετίες.