ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έμπολα: Όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τη θανατηφόρα επιδημία

Πιο αυστηρά γίνονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος Έμπολα στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη που συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία, το υπουργείο υγείας και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων επιστήμονες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και στελέχη του ΕΚΕΠΥ.

Αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας

- Άμεση στελέχωση των πυλών εισόδου της χώρας με επιπλέον υγειονομικό προσωπικό, πλήρως ενημερωμένο για τον νέο ιό.

- Οι επιβάτες που προέρχονται από «ύποπτες» περιοχές θα συμπληρώνουν μία κάρτα- ερωτηματολόγιο και ανάλογα, θα κρίνεται το επίπεδο επικινδυνότητας για μόλυνση από τον ιό Έμπολα.

- Άμεση και σε βάθος ενημέρωση για τον ιό, τον τρόπο μετάδοσής του και τα συμπτώματα των ασθενών.

- Έκδοση επικαιροποιημένων συστάσεων στους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για τον ιό Έμπολα, σύμφωνα με όλα τα νεότερα δεδομένα που θα προκύπτουν.

- Τοποθέτηση αφισών στις πύλες εισόδου της χώρας, στις οποίες θα αναφέρονται χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Επιπλέον, έχουν καθοριστεί και τελούν σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Εργαστηριακού Ελέγχου για τη διερεύνηση κλινικών δειγμάτων, τα οποία είναι το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ και επικουρικά, το Εργαστήριο Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την ίδια ώρα, όπως είναι γνωστό, έχει καθοριστεί και τελεί σε πλήρη ετοιμότητα ως νοσοκομείο υποδοχής τυχόν περιστατικών, το Νοσοκομείο «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ».

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση τυχόν ύποπτων περιστατικών, επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή και άλλα συμπτώματα στη χώρα, έχει καταρτιστεί λεπτομερής σχεδιασμός για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης.

Πώς μεταδίδεται ο θανατηφόρος ιός

Υπάρχουν πέντε διαφορετικά στελέχη του ιού (Zaire, Sudan, Tai Forest, Bundibugyo, Reston). Το στέλεχος Zaire είναι το πιο επικίνδυνο και είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόσφατο δραματικό ξέσπασμα στη Δυτική Αφρική.

Ο Έμπολα μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα, με την άμεση επαφή με το αίμα, τις απεκκρίσεις, τα εσωτερικά όργανα και γενικότερα τα σωματικά υγρά του ζώου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ιός φιλοξενείται στο γένος των φρουτοφάγων νυχτερίδων, χωρίς όμως το θηλαστικό να νοσεί εξαιτίας του ιού. Το εμπόριο νυχτερίδων αλλά και άλλων θηλαστικών, όπως οι γορίλες και οι χιμπατζήδες, ευθύνεται για την έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Με το μαγείρεμα του μολυσμένου κρέατος ο ιός καταστρέφεται, όμως η άμεση επαφή με το ωμό κρέας μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

Όταν πια έχει μολύνει τον άνθρωπο, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται με την άμεση επαφή με το αίμα, τις απεκκρίσεις τα εσωτερικά όργανα και γενικότερα τα σωματικά υγρά του ασθενούς.

Σύμφωνα με στοιχεία από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αλλά και με δεδομένα που δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά PLOS Currents και Nature, αν όλοι οι άνθρωποι ήταν ευάλωτοι στον Έμπολα για κάθε έναν που μολύνεται η λοίμωξη θα μεταδιδόταν σε άλλους δύο.

Ο αριθμός αυτός είναι βέβαια ενδεικτικός και διαφέρει από τον πραγματικό κίνδυνο μετάδοσης ανά περιοχή.

Επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας της Iσπανίδας νοσοκόμας

Η κατάσταση της υγείας της 44χρονης ισπανίδας νοσοκόμας, της Τερέσα Ρομέρο, που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα έχει επιδεινωθεί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται.

«Η κλινική της κατάσταση έχει επιδεινωθεί, αλλά δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες έπειτα από τις σαφείς οδηγίες της ασθενούς», είπε η Γιολάντα Φουέντες, στέλεχος του νοσοκομείου Κάρολος Γ' όπου έξι άνθρωποι περιλαμβανομένης της νοσοκόμας νοσηλεύονται σε απομόνωση.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των New York Times, τρία ακόμη άτομα από το νοσοκομείο που εργάζεται η νοσηλεύτρια έχουν μπει σε καραντίνα.

Περίπου 80 άτομα βρίσκονται υπό συνεχή επίβλεψη στην Ισπανία ώστε να διαπιστωθεί αν θα εκδηλώσουν συμπτώματα του Έμπολα.

Τα πιθανά κρούσματα θα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Carlos III της Μαδρίτης. Η αναπληρώτρια διευθύντρια του νοσοκομείου, Yolanda Fuentes, ανακοίνωσε ότι η κατάσταση της Ramos έχει επιδεινωθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες στους δημοσιογράφους.

«Υποχρεώθηκα να περιθάλψω τη νοσοκόμα που προσβλήθηκε απροστάτευτος»

Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάστηκε να εκπλήρωσε το έργο του καταγγέλλει ο γιατρός που περιέθαλψε την ισπανίδα νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα, σε δύο ισπανικές εφημερίδες:

Από την προστατευτική στολή που φορούσε με τα υπερβολικά κοντά μανίκια, μέχρι τις μάταιες εκκλήσεις για τη μεταφορά της ασθενούς στο ειδικευμένο νοσοκομείο.

«Τα μανίκια ήταν πολύ κοντά για μένα σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας και ένα μέρος των καρπών μου παρέμεινε ακάλυπτο», γράφει στην αναφορά του ο γιατρός Χουάν Μανουέλ Πάρα, ο 41χρονος γιατρός των Επειγόντων Περιστατικών, του πρώτου νοσοκομείου στο οποίο απευθύνθηκε η ισπανίδα νοσοκόμα. Τώρα, βρίσκεται και ο ίδιος υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στην αναφορά του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες «El Pais» και «El Mundo», ο γιατρός περιγράφει πώς ασχολήθηκε επί περίπου 16 ώρες με τη φροντίδα της νοσοκόμας, η οποία μολύνθηκε όταν περιέθαλπε τον Ισπανό ιεραπόστολο που επαναπατρίσθηκε από την Αφρική και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο γιατρός αναφέρει ότι, όταν η νοσοκόμα έφθασε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο της πόλης Αλκορκόν κοντά στη Μαδρίτη όπου κατοικεί, οδηγήθηκε σε ξεχωριστό χώρο, αφού ενημέρωσε το προσωπικό ότι φοβάται πως έχει μολυνθεί.

Το χρονικό της νοσηλείας

Όταν ο ίδιος αναλαμβάνει υπηρεσία στις 08.00, η ασθενής παρουσιάζει ήδη τα πρώτα συμπτώματα: έντονες δερματικές εκδηλώσεις, μυαλγία και βήχα.

Μόνο ο ίδιος και οι νοσοκόμες εισέρχονται στο δωμάτιο της ασθενούς, φορώντας στοιχειώδεις στολές προστασίας: αδιάβροχη ιατρική μπλούζα, διπλά γάντια, κουκούλα και χειρουργική μάσκα.

Καθώς οι ώρες περνούν, η κατάσταση της Τερέσα Ρομέρο επιδεινώνεται ραγδαία, αλλά ο γιατρός μαθαίνει από τον Τύπο τα θετικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που αφορούν τη νοσοκόμα.

Στις 17.00, μία κάπως πιο επίσημη πηγή τού επιβεβαιώνει την «πιθανότητα» η ασθενής να έχει προσβληθεί από τον ιό Εμπολα. Τότε μόνο κάνει χρήση καλύτερου εξοπλισμού ασφαλείας που τού δίνει το νοσοκομείο.

«Αλλά τα μανίκα ήταν υπερβολικά κοντά», γράφει, ενώ η ασθενής πλέον παρουσιάζει «ακατάσχετη διάρροια, εμετούς, μυαλγία και πυρετό μέχρι 38».

Παρά την κατάστασή της, η ασθενής νοσοκόμα προσπαθεί επίσης να προστατεύει το προσωπικό που την φροντίζει.

Από τις 18.00, ο Χουάν Μανουέλ Πάρα ζητεί επιμόνως τη μεταφορά της ασθενούς στο νοσοκομείο Λα Πας-Κάρλος ΙΙΙ στη Μαδρίτη, όπου εργάζεται και όπου είχαν νοσηλευθεί οι δύο Ισπανοί ιεραπόστολοι, θύματα του ιού Εμπολα.

Το ασθενοφόρο για τη μεταφορά της Τερέσα Ρομέρο δεν φθάνει τελικά παρά τα μεσάνυκτα...

Πιθανό κρούσμα Έμπολα στα Κατεχόμενα

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, καθώς ένας φοιτητής από το Τόγκο θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα.

Ο 26χρονος αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ενώ μετά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στην ειδική μονάδα απομόνωσης, που δημιουργήθηκε σε νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου και τέθηκε σε καραντίνα.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε ότι ο 26χρονος παρουσιάστηκε στο τμήμα Πρώτων Βοηθειών με ψηλό πυρετό, ενώ, λόγω του ότι πριν από 20 ημέρες ήρθε στα κατεχόμενα από το Τόγκο, αντιμετωπίστηκε ως πιθανό κρούσμα Έμπολα.

Ο 26χρονος έχει μεταφερθεί, πλέον, από την Αμμόχωστο στη Λευκωσία και νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα απομόνωσης.

Τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων αναμένονται εντός των ημερών. Το νοσοκομείο δεν έχει μπει ακόμη σε καραντίνα.

ΠΓΔΜ: Ύποπτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Έμπολα

Ένας ασθενής ο οποίος νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Σκοπίων με συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα απεβίωσε, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Πρόκειται για πολίτη της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο των Σκοπίων σε άσχημη κατάσταση και μετά από μερικές ημέρες απεβίωσε.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το από ποια χώρα ταξίδεψε στην ΠΓΔΜ ο ασθενής που απεβίωσε.

Οι υγειονομικές αρχές της ΠΓΔΜ μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιώσει το περιστατικό• από το νοσοκομείο των Σκοπίων έγινε γνωστό ότι σε λίγη ώρα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

Η επιδημία μπορεί να συγκριθεί μόνο με το AIDS λένε οι ειδικοί

«H επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική είναι χωρίς προηγούμενο μετά από αυτή του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του 1980». Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), δρ. Τομ Φρίντεν, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνεται στην Ουάσινγκτον από την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Θα είναι μια μακρά μάχη. Εδώ και τριάντα χρόνια εργάζομαι στον τομέα της δημόσιας υγείας, το μόνο πράγμα που συγκρίνεται είναι το AIDS», δήλωσε στη διάρκεια της διάσκεψης αυτής, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Πρέπει να εργαστούμε ώστε αυτή η ασθένεια να μην καταλήξει να γίνει ένα νέο AIDS», υπογράμμισε ο δρ. Φρίντεν, εκτιμώντας ότι «η ταχύτητα είναι το σημαντικότερο εργαλείο».

Την ίδια ώρα, ο Έρνεστ Μπάι Κορόμα, ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, μιας από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, εκτιμά ότι η διεθνής αντιμετώπιση στην επιδημία δεν είναι αρκετά γρήγορη.

«Η διεθνή απάντηση ήταν μέχρι στιγμής πιο αργή από τον ρυθμό μετάδοσης της ασθένειας», δήλωσε στη διάσκεψη αυτή μέσω βιντεοσύνδεσης από το Φρίταουν. «Αυτό πρέπει να αλλάξει», υπογράμμισε.

Χρειάζεται «να αυξηθεί ο ρυθμός με τον οποίοι οι υποσχέσεις μετατρέπονται σε συγκεκριμένες πράξεις στο πεδίο και αυτή είναι μια άμεση ανάγκη», επεσήμανε ο Κορόμα.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ έκανε επίσης έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια. «Οι προσπάθειες πρέπει να διευρυνθούν, να γίνουν πιο συντονισμένες και άμεσες», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν από την πλευρά του εκτίμησε ότι πρέπει να «εικοσαπλασιαστεί» η τρέχουσα βοήθεια προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

«Το ΔΝΤ δεν το λέει συχνά, όμως πρέπει να αυξηθούν τα ελλείμματα για να φροντίσουμε τους ανθρώπους», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη και στις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού Έμπολα κυρίως στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο (Σιέρα Λεόνε, Λιβερία και Γουινέα).

Συναγερμός σε Γαλλία, Τσεχία και Ζιμπάμπουε

Οι γαλλικές αρχές σφράγισαν σήμερα ένα ολόκληρο κτίριο κοντά στο Παρίσι καθώς τέσσερις από τους 60 ενοίκους του ασθένησαν με πυρετό και πονοκέφαλο και εκφράστηκαν φόβοι ότι επρόκειτο για κρούσματα του Έμπολα.

Ένας αξιωματούχος της πόλης Σεργκί Ποντουάζ, στα βορειοδυτικά του Παρισιού, δήλωσε λίγο αργότερα ότι ο συναγερμός έληξε καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν επρόκειτο για τη θανατηφόρα νόσο.

Οι τέσσερις ασθενείς είχαν φτάσει στη Γαλλία από τη Γουινέα στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής στη Γαλλία δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα του Έμπολα.

Στην Τσεχία, ένας 56χρονος που παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας νοσηλεύεται στην απομόνωση, στο νοσοκομείο Μπουλόφκα της Πράγας.

Ένας εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος είπε ότι ο ασθενής είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Λιβερία και υποβάλλεται σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν αύριο Παρασκευή.

Στη Ζιμπάμπουε, οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν ένα ολόκληρο νοσοκομείο στη Χαράρε για να απομονώσουν έναν ασθενή που εμφανίζει επίσης συμπτώματα του Έμπολα. Οι υπόλοιποι ασθενείς της μικρής κλινικής Γουίλκινς (με 35 κλίνες) μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το ύποπτο κρούσμα.

Ο διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας της Χαράρε, Πρόσπερ Τσόνζι, δεν αποκάλυψε την εθνικότητα του ασθενούς. Είπε μόνο ότι έχουν σταλεί δείγματα προς εξέταση σε ένα εργαστήριο της Νότιας Αφρικής. "Αναμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα, όμως είναι μάλλον απίθανο να πρόκειται για Έμπολα", καθησύχασε ο Τσόνζι.

Ούτε στη Ζιμπάμπουε έχουν αναφερθεί κρούσματα του Έμπολα, μιας επιδημίας που έχει σκοτώσει σχεδόν 4.000 ανθρώπους στη Δυτική Αφρική από τον περασμένο Μάρτιο.

ΠΟΥ: Αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των ανθρώπων στη δυτική Αφρική που έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του ιού Έμπολα.

Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι 3.865 έχουν πεθάνει μέχρι την 5η Οκτωβρίου και όχι 3.879 όπως είχε ανακοινώσει χθες, εξαιτίας ενός λάθους στον υπολογισμό.

Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν στις 17 Οκτωβρίου την πιθανότητα ενίσχυσης των ελέγχων των ταξιδιωτών που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού, ένα μέτρο που έχουν ήδη ανακοινώσει οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, επεσήμανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το θέμα αυτό «τέθηκε» χθες Τετάρτη στη διάρκεια της εβδομαδιαίας σύσκεψης της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, ένα όργανο που έχει δημιουργηθεί για να συντονίζει τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της επιδημίας, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Φρεντερίκ Βενσέν.

«Το θέμα αν σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει ή όχι» να ενισχύσουμε τους ελέγχους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια «θα συζητηθεί εκ νέου στη διάρκεια της επόμενης σύσκεψης της επιτροπής», που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Οκτωβρίου, πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί από την κάθε χώρα μέλος, καθώς δεν έχουν όλες άμεσες αεροπορικές συνδέσεις με τη δυτική Αφρική.

Ο Βενσέν υπενθύμισε επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν συνιστά ελέγχους στα αεροδρόμια άφιξης, αλλά προτείνει τη λήψη θερμοκρασίας σώματος των ταξιδιωτών στις χώρες από τις οποίες αναχωρούν.

Παράλληλα ερευνητές του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέση περίοδος εκκόλαψης του ιού Έμπολα είναι πέντε ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι η Σιέρα Λεόνε, που θέσπισε κατ' οίκον περιορισμό επί τρεις ημέρες σε κάποιες περιοχές της με στόχο τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων του ιού, θα μπορούσε να είχε εντοπίσει πολλά περισσότερα αν ο περιορισμός είχε διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Δεν είναι βέβαιο ότι ο κατ' οίκον περιορισμός σε εθνικό επίπεδο είναι αποτελεσματικός, σημείωσε η Τάνια Στάντλερ υπεύθυνης της ομάδας που έκανε την έρευνα, όμως αν οι χώρες αποφασίσουν να το κάνουν, πρέπει να βασίζουν τις αποφάσεις τους στη μέση περίοδο εκκόλαψης.

Εξάλλου η εκλογή γερουσιαστών στη Λιβερία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Οκτωβρίου, αναβάλλεται εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ έλαβε την απόφαση αυτή εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη χώρα στις 6 Αυγούστου.

Η Λιβερία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα από την επιδημία.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved