Ιταλία: Ο Έμπολα δεν έχει μεταλλαχθεί
Την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας υπογράμμισε ο δρ. Τζοβάνι Ρέτσα, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας στην Ιταλία, σχολιάζοντας το πρώτο κρούσμα μετάδοσης του έμπολα στην Ευρώπη.
Στην περίπτωση της ισπανίδας νοσοκόμας έγινε ένα λάθος, και με τον Έμπολα τα λάθη πληρώνονται, επισημαίνει ο ιταλός γιατρός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα. «Έχουν υπάρξει πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχουν έρθει στην Ευρώπη, και πάντα το σύστημα ατομικής προστασίας λειτούργησε» προσθέτει.
Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στην Αφρική, συνεχίζει ο δρ. Ρέτσα. Στα νοσοκομεία των αφρικανικών χωρών, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμηθεί το κρούσμα στην Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Έμπολα δεν μεταδίδεται αν δεν έχουν εκδηλωθεί τα συμπτώματα της ασθένειας. Με άλλα λόγια, όποιος απλώς τον επωάζει δεν μπορεί να τον μεταδώσει. Εάν λοιπόν η συγκεκριμένη ισπανίδα νοσοκόμα επισκέφθηκε κάποιους χώρους πριν εκδηλώσει τα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αρκεί να πήγε στο νοσοκομείο με τα πρώτα συμπτώματα. Και να παρακολουθούνται επιδημιολογικά όλοι οι άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή μαζί της.
Τι καινούργιο έχουμε μάθει για τον ιό σε σχέση με την έναρξη της επιδημίας; «Ο Έμπολα δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά», απαντά στην Κοριέρε ντέλα Σέρα ένας άλλος ιταλός καθηγητής, ο Τζουζέπε Ιπόλιτο. «Η μετάδοση γίνεται δια μέσου της άμεσης επαφής με τα οργανικά υγρά του ασθενούς που έχει ήδη εκδηλώσει τα συμπτώματα. Επιπλέον, η θνησιμότητα είναι η ίδια με αυτή που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες επιδημίες: 7 στους 10».
Δεν είναι λοιπόν αλήθεια ότι ο ιός μεταλλάσσεται; Και ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσής του από τον αέρα, όπως ο SARS; «Αυτά είναι εικασίες που δεν έχουν τεκμηριωθεί, όπως έχει ξεκαθαρίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέχρι τώρα, οι ερευνητές δεν έχουν έρθει αντιμέτωποι ποτέ με έναν ιό που να είναι ικανός για μια τόσο γρήγορη μετάλλαξη και που να έχει αλλάξει τόσο δραστικά ο τρόπος της μετάδοσής του. Ο Έμπολα δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στον ιδρώτα».
Και τότε πώς εξηγείται ότι ο ιός είναι τόσο επιθετικός; «Αυτό πρέπει να έχει σχέση με την προέλευση της επιδημίας, που βρίσκεται σε μια ζώνη ανάμεσα στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Εκεί, η κίνηση των πληθυσμών είναι ανεξέλεγκτη. Τα νοσοκομεία στις χώρες αυτές χαρακτηρίζονται τόποι θανάτου. Σε χώρες με μια καλύτερη υγειονομική οργάνωση, όπως η Νιγηρία και η Σενεγάλη, η καταστροφή είναι πολύ μικρότερη».
Διαβάστε επίσης:
Έμπολα: Διευκρινίσεις από τη Μαδρίτη για τη μόλυνση ζητούν οι Βρυξέλλες