Οι επιστήμονες «κατασκεύασαν» το πρώτο πλήρες όργανο
Ερευνητές από τη Σκωτία κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά στα χρονικά το πρώτο πλήρες και λειτουργικό όργανο στο σώμα ενός ζώου.
Από ένα σύνολο κυττάρων ανέπτυξαν το θύμο αδένα – ένα όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό – όταν τα κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Cell Biology μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στη μεταμόσχευση οργάνων.
Αν και τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι πολλά υποσχόμενα, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου η τεχνική βρει πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της Υγείας.
Ο θύμος αδένας βρίσκεται κοντά στην καρδιά και παράγει τα κύτταρα Τ, υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Οι ερευνητές από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν αρχικά κύτταρα από ένα έμβρυο ποντικιού.
«Επαναπρογραμμάτισαν» τα κύτταρα τροποποιώντας το γενετικό τους κώδικα και αυτά άρχισαν να μετατρέπονται σε κύτταρα του θύμου αδένα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συμπληρωματικά και άλλα υποστηρικτικά κύτταρα πριν τα μεταμοσχεύσουν στα πειραματόζωα. Όταν ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, τα κύτταρα μετατράπηκαν σε έναν πλήρως λειτουργικό θύμο αδένα.
Μελλοντικά, ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών και παιδιά που γεννιούνται με υπολειτουργικό θύμο αδένα θα μπορούν να επωφεληθούν από την εξέλιξη αυτή.