Αυξημένη η στυτική δυσλειτουργία σε όσους πέρασαν COVID-19: Τι συμβαίνει
Η COVID-19 έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην υγεία, με αναδυόμενες έρευνες να υποδηλώνουν πιθανή σχέση μεταξύ του SARS-CoV-2 και της στυτικής δυσλειτουργίας.
Μελέτες δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να συμβάλλει τόσο σε βραχυπρόθεσμα όσο και σε μακροπρόθεσμα ζητήματα σεξουαλικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών ανισορροπιών και των αγγειακών επιπλοκών.
Αυτό το άρθρο περιγράφει τα όσα ξέρουμε για την COVID-19, την μακρά COVID-19 και τον αντίκτυπό τους στη στυτική δυσλειτουργία και τα επίπεδα τεστοστερόνης.
Τι λένε οι έρευνες για την COVID-19 και τη στυτική δυσλειτουργία
Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σύνδεση μεταξύ της COVID-19 και αυξημένου κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).
1. Αγγειακή και ενδοθηλιακή βλάβη
Η COVID-19 είναι γνωστό ότι προκαλεί φλεγμονή και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένου του ενδοθηλίου, το οποίο παίζει κρίσιμο ρόλο στη στυτική λειτουργία. Η σωστή ροή αίματος είναι απαραίτητη για την επίτευξη και τη διατήρηση της στύσης και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία αυτή.
2. Ψυχολογικός αντίκτυπος
Το ψυχολογικό στρες και το άγχος που σχετίζονται με την COVID-19 μπορεί να συμβάλουν στη ΣΔ. Ο φόβος της ασθένειας, η απομόνωση και το γενικό άγχος της πανδημίας μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη, που είναι και οι δύο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία.
3. Άμεσες ιογενείς επιδράσεις
Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον ιστό του πέους. Μελέτες έχουν εντοπίσει ιικά σωματίδια στα ενδοθηλιακά κύτταρα του πέους, τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την αγγειακή δυσλειτουργία και να βλάψουν τη στυτική λειτουργία.
- Βασικό εύρημα: Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που είχαν αναρρώσει από COVID-19 είχαν σχεδόν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία από εκείνους που δεν είχαν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.
Τι λένε οι έρευνες για την μακρά COVID-19 και τη στυτική δυσλειτουργία
Η μακρά COVID-19 (long COVID) αναφέρεται σε ένα σύνολο συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες ή μήνες μετά την οξεία φάση της νόσησης. Η στυτική δυσλειτουργία φαίνεται να είναι μία από τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
1. Επίμονα αγγειακά προβλήματα
Η αγγειακή βλάβη που προκαλείται από την COVID-19 μπορεί να μην υποχωρήσει πλήρως σε ορισμένα άτομα, οδηγώντας σε συνεχιζόμενες στυτικές δυσκολίες. Η μακροχρόνια φλεγμονή και η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ροή του αίματος στο πέος.
2. Χρόνια κόπωση και συστηματική φλεγμονή
Η long COVID συχνά περιλαμβάνει χρόνια κόπωση και συστηματική φλεγμονή, που και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σεξουαλική υγεία. Η κόπωση μπορεί να μειώσει την λίμπιντο, ενώ η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει τις φυσιολογικές διαδικασίες, που απαιτούνται για μια στύση.
3. Ψυχολογικοί παράγοντες
Οι άντρες με μακρά COVID-19 συχνά αναφέρουν άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στη στυτική δυσλειτουργία.
Μπορεί η COVID-19 να επηρεάσει την τεστοστερόνη;
Έρευνες δείχνουν ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα τεστοστερόνης, συμβάλλοντας περαιτέρω στη στυτική δυσλειτουργία και άλλες ανησυχίες για τη σεξουαλική υγεία.
1. Τεστοστερόνη και COVID-19
Η τεστοστερόνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανδρική σεξουαλική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της λίμπιντο και της στυτικής λειτουργίας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με σοβαρή COVID-19 τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.
- Γιατί: Ο SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει τους όρχεις, όπου παράγεται η τεστοστερόνη. Η φλεγμονή και οι ανοσολογικές αποκρίσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν την κανονική ορμονική λειτουργία.
- Επίδραση: Τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη σεξουαλική ορμή, κόπωση και δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης.
2. Μακροπρόθεσμες ορμονικές επιδράσεις
Ακόμη και μετά την ανάκαμψη από την οξεία φάση της COVID-19, ορισμένοι άνδρες μπορεί να συνεχίσουν να εμφανίζουν ορμονικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής τεστοστερόνης. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε παρατεταμένα προβλήματα με στυτική δυσλειτουργία.
Συχνές Ερωτήσεις
“Μπορεί η COVID-19 να προκαλέσει μόνιμη στυτική δυσλειτουργία;”
Οι περιπτώσεις ΣΔ που σχετίζονται με την COVID-19 τείνουν να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, αλλά τυχόν σοβαρή αγγειακή βλάβη ή μακροχρόνιες ορμονικές ανισορροπίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επίμονη στυτική δυσλειτουργία. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η έκταση αυτών των επιπτώσεων.
“Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η στυτική δυσλειτουργία λόγω COVID-19;”
Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τακτική άσκηση και διαχείριση του στρες, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις όπως αναστολείς φωσφοδιεστεράσης (π.χ. Viagra) ή θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, ανάλογα με την υποκείμενη αιτία.
“Μειώνει ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας;”
Ναι, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, κάτι που την σειρά του μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως η στυτική δυσλειτουργία.
Σύνοψη
Η COVID-19 και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική υγεία, με αυξανόμενα στοιχεία να συνδέουν τη νόσο με στυτική δυσλειτουργία και ορμονικές ανισορροπίες. Η κατανόηση αυτών των πιθανών κινδύνων υπογραμμίζει τη σημασία της διαχείρισης τόσο των οξέων όσο και των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της COVID-19.
Εάν αντιμετωπίζετε στυτική δυσλειτουργία μετά από νόσηση COVID-19, συμβουλευτείτε γιατρό για κατάλληλες επιλογές αξιολόγησης και θεραπείας.
Πηγές: clevelandclinic.org, healthline.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov