ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τι θα ήθελαν οι γιατροί να ξέρετε για την ουρολοίμωξη μετά το σεξ

Bigstock

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι ένα κοινό πρόβλημα, που επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι το σεξ μπορεί να αυξήσει τον σχετικό κίνδυνο.

Αυτό το άρθρο αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ του σεξ και των ουρολοιμώξεων, τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε και πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης μετά τη σεξουαλική επαφή.

Γίνεται να πάθετε ουρολοίμωξη από το σεξ;

Ναι, το σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ουρολοίμωξης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό για τις γυναίκες λόγω της μικρότερης ουρήθρας τους, η οποία επιτρέπει σε βακτήρια, κυρίως το Escherichia coli (E. coli), να φτάνουν πιο εύκολα από τα γεννητικά όργανα στην ουροδόχο κύστη. Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να εισάγει βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε λοίμωξη.

Γιατί το σεξ αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης:

  • Η τριβή κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να ωθήσει τα βακτήρια από την κολπική περιοχή πιο κοντά στην ουρήθρα, αυξάνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης.
  • Η χρήση σπερματοκτόνων και ορισμένων άλλων μεθόδων ελέγχου των γεννήσεων, όπως τα διαφράγματα, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των υγιών βακτηρίων, καθιστώντας πιο πιθανές τις ουρολοιμώξεις.
  • Η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει επίσης την πιθανότητα ερεθισμού ή μικροτραυματισμού στο ουροποιητικό σύστημα, παρέχοντας σημείο εισόδου για βακτήρια.

Αν και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ουρολοίμωξη μετά το σεξ, οι άνδρες μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο, ειδικά εκείνοι με προβλήματα προστάτη ή καταστάσεις που επηρεάζουν τη ροή των ούρων.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά σε γυναίκες και άνδρες, αν και πολλά από τα κοινά συμπτώματα είναι παρόμοια. Η δυνατότητα αναγνώρισης αυτών των σημαδιών είναι σημαντική για την έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας.

Συμπτώματα ουρολοίμωξης στις γυναίκες:

  1. Συχνή ανάγκη για ούρηση, αλλά μόνο μικρές τελικές ποσότητες ούρων.
  2. Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
  3. Θολά ή με έντονη οσμή ούρα.
  4. Πυελικός πόνος, ιδιαίτερα στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
  5. Αίμα στα ούρα (αιματουρία).

Συμπτώματα ουρολοίμωξης στους άνδρες:

  1. Αίσθημα καύσου ή πόνος κατά την ούρηση.
  2. Συχνή ούρηση, ιδιαίτερα τη νύχτα.
  3. Δυσκολία έναρξης ή διατήρησης της ροής των ούρων.
  4. Θολά ούρα ή αιματηρά ούρα.
  5. Δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
  6. Πόνος στην περιοχή του ορθού (ειδικά εάν εμπλέκεται ο προστάτης).

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια ουρολοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή κατάσταση, όπως πυελονεφρίτιδα, που μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη, πυρετό και ναυτία. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοίμωξης μετά το σεξ

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που βοηθούν στην μείωση του κινδύνου ουρολοίμωξης μετά τη σεξουαλική επαφή. Με τα ακόλουθα βήματα, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να εισέλθουν βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν μόλυνση:

  1. Ουρήστε πριν και μετά το σεξ: Η ούρηση πριν και αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή βοηθά στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων, που μπορεί να έχουν εισέλθει στο ουροποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια του σεξ.
  2. Μείνετε ενυδατωμένοι: Το να πίνετε πολύ νερό διατηρεί τα ούρα σας αραιωμένα και βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από τον οργανισμό σας.
  3. Εφαρμόστε πρακτικές καλής υγιεινής: Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να καθαρίζουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα. Οι γυναίκες πρέπει να σκουπίζουν από μπροστά προς τα πίσω, για να αποτρέψουν σε βακτήρια από την περιοχή του πρωκτού να φτάσουν στην ουρήθρα.
  4. Αποφύγετε τα σπερματοκτόνα: Τα σπερματοκτόνα μπορεί να ερεθίσουν το ουροποιητικό σύστημα και να διαταράξουν την ισορροπία των βακτηρίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Εάν είναι εφικτό, επιλέξτε εναλλακτικές μορφές αντισύλληψης.
  5. Φοράτε εσώρουχα από υφάσματα” “που αναπνέουν”: Τα σφιχτά εσώρουχα από υλικά που “δεν αναπνέουν”,μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα, για να αποτρέψετε την υγρασία και την ανάπτυξη βακτηρίων.
  6. Σκεφτείτε να αλλάξετε μέθοδο αντισύλληψης: Εάν αντιμετωπίζετε συχνά ουρολοιμώξεις μετά το σεξ, ίσως αξίζει να συζητήσετε εναλλακτικές επιλογές αντισύλληψης με τον γιατρό σας, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε διαφράγματα ή σπερματοκτόνα.
  7. Προληπτική λήψη αντιβιοτικών: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την λήψη ενός αντιβιοτικού χαμηλής δόσης μετά το σεξ, εάν έχετε συχνές ουρολοιμώξεις.

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι μεταδοτική η ουρολοίμωξη;”

Όχι, οι ουρολοιμώξεις δεν είναι μεταδοτικές, οπότε δεν μπορούν να μεταδοθούν από τον ένα σύντροφο στον άλλο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ωστόσο, τα βακτήρια που προκαλούν ουρολοίμωξη μπορούν να εισαχθούν στο ουροποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια του σεξ, ειδικά εάν δεν τηρείται καλή υγιεινή.

“Τι να κάνω εάν έχω συχνά ουρολοιμώξεις μετά το σεξ;”

Εάν παθαίνετε συχνές ουρολοιμώξεις μετά το σεξ, συμβουλευτείτε γιατρό για στρατηγικές πρόληψης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών μετά το σεξ, την τροποποίηση της μεθόδου αντισύλληψης ή την εφαρμογή καλύτερων πρακτικών υγιεινής. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να εξετάσει για τυχόν υποκείμενα ζητήματα, που μπορεί να συμβάλλουν σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

“Μπορεί ο χυμός cranberry να αποτρέψει την ουρολοίμωξη μετά το σεξ;”

Ο χυμός βακκίνιων συνιστάται συχνά ως “φάρμακο” για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων, αν και η αποτελεσματικότητά του δεν έχει εξακριβωθεί. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα προϊόντα cranberry μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, καθιστώντας δυσκολότερη την προσκόλληση των βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα, για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Σύνοψη

Κατανοώντας τη σχέση μεταξύ του σεξ και των ουρολοιμώξεων, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα, για να μειώσετε τον κίνδυνο. Είτε με τη σωστή υγιεινή, είτε με την ενυδάτωση ή την ούρηση μετά την επαφή, αυτά τα απλά μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών λοιμώξεων.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνές ουρολοιμώξεις, συμβουλευτείτε γιατρό για ένα εξατομικευμένο σχέδιο πρόληψης.

Πηγές: healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, ama-assn.org, everydayhealth.com, health.clevelandclinic.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved