Σχέση χωρίς “επαφή” για 1 μήνα: Τι λύσεις συστήνουν οι ειδικοί
Οι σχέσεις και οι γάμοι εξελίσσονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου και για ορισμένα ζευγάρια, η “σαρκική” πτυχή της σχέσης τους μπορεί να μειωθεί.
Μια σχέση χωρίς σεξ δεν σημαίνει απαραίτητα έλλειψη αγάπης ή δέσμευσης, αλλά μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές προκλήσεις για τον έναν ή και τους δύο συντρόφους.
Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πότε μια σχέση θεωρείται ότι πάσχει από σεξουαλική επαφή, πώς να προσεγγίσετε την επιθυμία για περισσότερη σωματική οικειότητα και τα βήματα για να ξαναχτίσετε την στενή επαφή με τον/την σύντροφό σας.
Τι σημαίνει μια σχέση “χωρίς σεξ”
Μια σχέση ή ένας γάμος θεωρείται ότι πάσχει στον τομέα της σεξουαλικής επαφής, όταν ένα ζευγάρι έχει ελάχιστη έως καθόλου σεξουαλική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν και δεν υπάρχει καθορισμένο χρονικό όριο για το τι συνιστά “κανονική” σεξουαλική δραστηριότητα, μια σχέση ορίζεται συχνά “χωρίς σεξ” όταν το ζευγάρι συνευρίσκεται σεξουαλικά λιγότερες από 11 φορές τον χρόνο. Ωστόσο, αυτό το όριο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις συναισθηματικές ανάγκες του κάθε ζευγαριού.
Οι πιο συχνές της μειωμένης σεξουαλικής επαφής σε μια σχέση:
- Σωματικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας: Χρόνιες ασθένειες, ορμονικές ανισορροπίες και φάρμακα μπορούν να μειώσουν την λίμπιντο και να δημιουργήσουν σωματικά εμπόδια στη σεξουαλική δραστηριότητα.
- Συναισθηματική αποσύνδεση: Η συναισθηματική απόσταση μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη επιθυμίας για σωματική οικειότητα. Αυτό μπορεί να προέρχεται από ανεπίλυτες συγκρούσεις, άγχος ή διακοπή της επικοινωνίας.
- Πολυάσχολοι τρόποι ζωής: Τα πολυάσχολα προγράμματα εργασίας, τα παιδιά ή άλλες απαιτήσεις της ζωής μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση και σε χαμηλότερη προτεραιότητα του σεξ στη σχέση.
- Ψυχολογικοί παράγοντες: Το άγχος, η κατάθλιψη ή το παρελθοντικό τραύμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την επιθυμία ή την ικανότητα ενός ατόμου να κάνει σεξ.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια σχέση “χωρίς σεξ” δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινή, εάν και οι δύο σύντροφοι είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο σωματικής επαφής. Ωστόσο, όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ανικανοποίητοι, τότε μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης, απόρριψης ή δυσαρέσκειας.
Τι να κάνετε αν θέλετε περισσότερη σεξουαλική επαφή
Το να επιθυμούμε περισσότερο σεξ σε μια σχέση είναι φυσικό, αλλά η αντιμετώπιση του ζητήματος απαιτεί ευαισθησία και αποτελεσματική επικοινωνία. Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, εάν αναζητάτε περισσότερη φυσική σύνδεση με τον/την σύντροφό σας:
1. Επικοινωνήστε ανοιχτά και ειλικρινά
Το να ξεκινήσετε μια συζήτηση για το σεξ μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να προσεγγίσετε τον/την σύντροφό σας με ανοιχτό πνεύμα και ενσυναίσθηση. Εστιάστε στο να μιλήσετε για το πώς νιώθετε, αντί να κατηγορείτε ή να επικρίνετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε, “Νιώθω αποκομμένος τον τελευταίο καιρό και μου λείπει η φυσική εγγύτητα που είχαμε παλιά” αντί για “Είσαι απόμακρος/η τελευταία”
2. Αντιμετώπιση υποκείμενων ζητημάτων
Σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη σεξουαλικής οικειότητας συνδέεται με υποκείμενα συναισθηματικά ή σωματικά ζητήματα. Προσδιορίστε εάν υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα στη σχέση, όπως συναισθηματική απόσταση ή ανεπίλυτες συγκρούσεις, που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η θεραπεία ή η συμβουλευτική μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των ζητημάτων.
3. Αναζωπυρώστε τη συναισθηματική οικειότητα
Η συναισθηματική οικειότητα είναι συχνά προάγγελος της σωματικής οικειότητας. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί, ασχοληθείτε με δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δύο και προσπαθήστε να επανασυνδεθείτε συναισθηματικά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναζωπύρωση των συναισθημάτων εγγύτητας και επιθυμίας.
4. Εστιάστε στο μη σεξουαλικό άγγιγμα
Το σωματικό άγγιγμα δεν περιορίζεται στο σεξ. Το μη σεξουαλικό άγγιγμα, όπως το κράτημα χεριών ή το να δείτε μια ταινία αγκαλιά στον καναπέ, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της φυσικής σύνδεσης. Αυτές οι μικρές χειρονομίες στοργής μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της άνεσης, ανοίγοντας το δρόμο για στιγμές μεγαλύτερης οικειότητας.
5. Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια
Εάν η έλλειψη σωματικής επαφής εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, η αναζήτηση της βοήθειας ενός θεραπευτή σχέσεων ή ενός σεξοθεραπευτή μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη. Η θεραπεία βοηθάει τα ζευγάρια να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά, να κατανοήσουν ο ένας τις ανάγκες του άλλου και να ξαναχτίσουν μια υγιή σεξουαλική σχέση.
Συχνές Ερωτήσεις
“Είναι φυσιολογικό να είσαι σε μια σχέση με ελάχιστη σεξουαλική επαφή;”
Ναι, είναι φυσιολογικό κάποιες σχέσεις να περνούν από περιόδους ελάχιστης έως καθόλου σεξουαλικής δραστηριότητας, ειδικά σε περιόδους στρες ή μετάβασης στη ζωή. Αυτό που είναι σημαντικό είναι αν και οι δύο σύντροφοι νιώθουν ικανοποιημένοι με τη σχέση και τη σωματική οικειότητα. Εάν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι δυσαρεστημένοι, ίσως είναι καιρός να αντιμετωπίσετε το ζήτημα μαζί.
“Μπορεί μια σχέση χωρίς σεξ να επιβιώσει;”
Μια σχέση χωρίς σεξ μπορεί να επιβιώσει εάν και οι δύο σύντροφοι νιώθουν το ίδιο και είναι ικανοποιημένοι με το επίπεδο οικειότητας. Ωστόσο, εάν η έλλειψη σωματικής επαφής προκαλεί συναισθηματική δυσφορία ή οδηγεί σε συναισθήματα απόρριψης, είναι σημαντικό να επικοινωνείτε ανοιχτά και να αναζητάτε λύσεις από κοινού.
Σύνοψη
Μια σχέση με μειωμένη σεξουαλική επαφή δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι αποτυχημένη. Πολλά ζευγάρια περνούν από περιόδους χαμηλής σωματικής οικειότητας λόγω προβλημάτων υγείας, άγχους ή συναισθηματικής αποσύνδεσης. Ωστόσο, εάν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι είναι δυσαρεστημένοι με την έλλειψη οικειότητας, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουν ανοιχτά, να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα ζητήματα και να προσπαθήσουν μαζί, για να αναζωπυρώσουν τη σωματική και συναισθηματική εγγύτητα.
Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, όταν χρειάζεται, μπορεί επίσης να προσφέρει πολύτιμα εργαλεία για την ενίσχυση της σχέσης.