ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τι επίδραση έχει στην λίμπιντο η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Bigstock

Η εμμηνόπαυση είναι μια σημαντική μεταβατική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας.

Επιφέρει διάφορες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας ή της λίμπιντο.

Για πολλές γυναίκες, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) γίνεται βασικό συστατικό στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πώς όμως η εμμηνόπαυση επηρεάζει την λίμπιντο και τι ρόλο παίζει η HRT στην αποκατάστασή της;

Αυτό το άρθρο περιγράφει το πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία, πώς λειτουργεί η HRT και εάν τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να μειώσουν την λίμπιντο.

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την λίμπιντο

Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από μια φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική ορμή μιας γυναίκας. Δείτε πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την λίμπιντο:

  1. Μείωση των οιστρογόνων: Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν κατά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν σωματικές αλλαγές όπως κολπική ξηρότητα και λέπτυνση των ιστών του κόλπου. Αυτό μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή άβολη ή ακόμα και επώδυνη, κάτι που φυσικά μειώνει τη σεξουαλική επιθυμία.
  2. Πτώση τεστοστερόνης: Η τεστοστερόνη, αν και συχνά θεωρείται ανδρική ορμόνη, παίζει καθοριστικό ρόλο στην λίμπιντο των γυναικών. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται επίσης, συμβάλλοντας σε μειωμένη σεξουαλική ορμή.
  3. Συναισθηματικοί παράγοντες: Οι εναλλαγές της διάθεσης, το άγχος και η κατάθλιψη, που είναι κοινά κατά την εμμηνόπαυση λόγω διακυμάνσεων των ορμονών, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ.

Αυτές οι ορμονικές και συναισθηματικές αλλαγές συχνά αφήνουν τις γυναίκες να αισθάνονται αποσυνδεδεμένες από το σώμα τους ή να ενδιαφέρονται λιγότερο για την οικειότητα, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για τη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι μια κοινή θεραπεία για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης σεξουαλικής ορμής. Δείτε πώς λειτουργεί:

  1. Αντικατάσταση οιστρογόνων: Η HRT περιλαμβάνει τη χρήση συνθετικών ή φυσικών ορμονών για την αντικατάσταση των οιστρογόνων, τα οποία το σώμα δεν παράγει πλέον μετά την εμμηνόπαυση. Η υποκατάσταση οιστρογόνων μπορεί να ανακουφίσει συμπτώματα όπως η κολπική ξηρότητα, οι εξάψεις και οι εναλλαγές της διάθεσης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λίμπιντο.
  2. Θεραπεία με τεστοστερόνη: Σε ορισμένες περιπτώσεις, στις γυναίκες μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί θεραπεία χαμηλής δόσης τεστοστερόνης μαζί με οιστρογόνα. Η τεστοστερόνη βοηθά στην ενίσχυση της σεξουαλικής επιθυμίας και των επιπέδων ενέργειας, ειδικά σε γυναίκες που έχουν σημαντική μείωση της λίμπιντο μετά την εμμηνόπαυση.
  3. Μορφές HRT: Η HRT είναι διαθέσιμη σε διάφορες μορφές, όπως χάπια, επιθέματα, τζελ, κρέμες και κολπικούς δακτυλίους. Ο γυναικολόγος θα καθορίσει τον καλύτερο τύπο HRT με βάση τα συμπτώματα και τις ανάγκες υγείας σας.

Αν και η HRT μπορεί να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, είναι σημαντικό να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων υγείας, όπως θρόμβους αίματος ή καρκίνο του μαστού.

Τα υπερβολικά οιστρογόνα μειώνουν την σεξουαλική ορμή;

Τα χαμηλά οιστρογόνα συνήθως συνδέονται με μειωμένη σεξουαλική ορμή κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν επίσης να επηρεάσουν την λίμπιντο. Να γιατί:

  1. Κυριαρχία οιστρογόνων: Εάν τα επίπεδα οιστρογόνων γίνουν πολύ υψηλά σε σχέση με άλλες ορμόνες -όπως η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη- μπορεί να εμφανιστεί μια κατάσταση γνωστή ως κυριαρχία οιστρογόνων. Αυτή η ορμονική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως μειωμένη λίμπιντο, κόπωση, αύξηση βάρους και εναλλαγές της διάθεσης.
  2. Επίδραση στην τεστοστερόνη: Η περίσσεια οιστρογόνων μπορεί να καταστείλει τα επίπεδα τεστοστερόνης, τα οποία είναι σημαντικά για τη διατήρηση της σεξουαλικής επιθυμίας. Όταν η τεστοστερόνη είναι πολύ χαμηλή, ακόμη και αν τα επίπεδα οιστρογόνων είναι υψηλά, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη σεξουαλική ορμή.

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πάντα ασφαλής;”

Η HRT είναι γενικά ασφαλής για τις περισσότερες γυναίκες, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όσες έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού, θρόμβωσης ή ορισμένες καρδιακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας σχετικά.

Σύνοψη

Η εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ορμή μιας γυναίκας λόγω της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων και τεστοστερόνης. Ωστόσο, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης προσφέρει έναν τρόπο διαχείρισης αυτών των αλλαγών και αποκατάστασης της λίμπιντο. Τα χαμηλά οιστρογόνα είναι μια κοινή αιτία μειωμένης σεξουαλικής ορμής, αλλά η υπερβολική ποσότητα οιστρογόνων μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία, καταστέλλοντας την τεστοστερόνη.

Πηγές: health.harvard.edu, clevelandclinic.org, mayoclinic.org

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved