Τι είναι η γονοκοκκική αρθρίτιδα - Πώς συνδέεται με την ερωτική επαφή
Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη γονόρροια. Τη γονοκοκκική αρθρίτιδα όμως; Μάλλον όχι.
Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με το τι είναι η γονόρροια, αλλά λίγοι γνωρίζουν για τη γονοκοκκική αρθρίτιδα, μια σπάνια παρενέργεια αυτού του Σεξουαλικά Μεταδιδόμενου Νοσήματος (ΣΜΝ).
Δυστυχώς, τα περιστατικά γονόρροιας αυξάνονται, ειδικά μεταξύ ατόμων ηλικία 15-24 ετών. Αν και η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, μια λιγότερο γνωστή επιπλοκή της σχετίζεται με τις αρθρώσεις.
Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γονοκοκκική αρθρίτιδα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των αιτιών και των θεραπειών της:
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γονόρροια και τη γονοκοκκική αρθρίτιδα
Η γονόρροια μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, στο ορθό και στον λαιμό, αλλά μία από τις λιγότερο κοινές εκβάσεις της νόσου περιλαμβάνει τη γονοκοκκική αρθρίτιδα. Η εν λόγω πάθηση προκαλεί φλεγμονή και πρήξιμο των αρθρώσεων, πέραν της φλεγμονής των ιστών. Εμπίπτει στον ορισμό της σηπτικής αρθρίτιδας, όπου τα συμπτώματα των αρθρώσεων προκαλούνται από λοίμωξη.
Όταν η γονόρροια δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας στις γυναίκες, όπως:
- Ανάπτυξη ουλώδους ιστού που φράζει τις σάλπιγγες
- Έκτοπη κύηση (κύηση εκτός μήτρας)
- Προβλήματα γονιμότητας
- Χρόνιος πυελικός ή κοιλιακός πόνος που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα
Για τους άνδρες, η γονόρροια που δεν έχει αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε μια επώδυνη κατάσταση στους σωλήνες που συνδέονται με τους όρχεις, κάτι που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.
Αλλά ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η γονόρροια μπορεί να εξαπλωθεί στην κυκλοφορία του αίματος ή στις αρθρώσεις, κάτι που αποτελεί μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.
Γονοκοκκική αρθρίτιδα: Αιτίες και παράγοντες κινδύνου
Η γονοκοκκική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη κατάσταση που εμφανίζεται από την μετάδοση του βακτηρίου Neisseria gonorrhoeae. Σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων (0,5 έως 3%), αυτά τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν πέρα από την αρχική θέση της μόλυνσης μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, οδηγώντας σε μολύνσεις σε άλλες περιοχές του σώματος, με “προτίμηση” στις αρθρώσεις.
Μερικοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γονοκοκκική αρθρίτιδα από άλλους. Για παράδειγμα, τα άτομα με HIV και όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την αρθρίτιδα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευαίσθητα στην εξάπλωση βακτηρίων στο σώμα τους.
Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν γονοκοκκική αρθρίτιδα από τους άνδρες.
Για τους άνδρες, το μόνο μέρος που μπορούν να πάνε τα βακτήρια είναι στους όρχεις. Αλλά οι γυναίκες έχουν μια ολόκληρη ανώτερη αναπαραγωγική οδό για να αρχίσουν να δημιουργούν λοίμωξη πιο ψηλά.
Γονοκοκκική αρθρίτιδα: Συμπτώματα
Σε πολλές περιπτώσεις, μια γονοκοκκική λοίμωξη μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα, κάτι που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα. Όταν όμως η γονόρροια προκαλεί γονοκοκκική αρθρίτιδα, τα συμπτώματα είναι συχνά πιο εμφανή και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
- Πυρετός
- Πόνος στις αρθρώσεις για 1-4 ημέρες
- Πόνος στα χέρια ή στους καρπούς λόγω φλεγμονής του τένοντα
- Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
- Πόνος σε κάποια άρθρωση
- Δερματικό εξάνθημα με ελαφρώς ανυψωμένες πληγές, χρώματος ροζ έως κόκκινου (μπορεί αργότερα να γίνουν μωβ και να περιέχουν πύον)
Γονοκοκκική αρθρίτιδα: Θεραπείες
Η θεραπεία της γονοκοκκικής αρθρίτιδας απαιτεί συνήθως συνδυασμό αντιβιοτικών, διαχείριση του πόνου και προσωρινή αποχή από το σεξ. Αλλά η προσέγγιση στη θεραπεία ξεκινά με εστίαση στη θεραπεία της βασικής αιτίας, της γονόρροιας.
Το πιο κοινό φάρμακο που συνταγογραφείται σε άτομα με γονόρροια είναι η κεφτριαξόνη, ένα αντιβιοτικό κεφαλοσπορίνης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων είτε σκοτώνοντας, είτε αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους.
Μερικοί γιατροί μπορεί επίσης να συνταγογραφήσουν άλλα αντιβιοτικά, όπως αζιθρομυκίνη. Σε ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλοκές όπως η γονοκοκκική αρθρίτιδα, η θεραπεία μπορεί να απαιτεί αντιβιοτικά για 7-14 ημέρες. Επιπλέον, καθώς η γονόρροια είναι ένα ΣΜΝ που οι άνθρωποι μπορούν να αποκτήσουν μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων, οι γιατροί συχνά προτείνουν στους ασθενείς να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε σεξουαλικό σύντροφο είχαν τους τελευταίους δύο μήνες, ώστε υποβληθούν σε εξετάσεις για γονόρροια.
Σε περιπτώσεις γονόρροιας που έχει εκδηλωθεί σε γονοκοκκική αρθρίτιδα, συχνά συνιστάται επίσης η διαχείριση του πόνου. Κάποια μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν κορτικοστεροειδή για την μείωση του οιδήματος και του πόνου.
Η πρόληψη της μόλυνσης από γονόρροια είναι το κλειδί για την αποφυγή της γονοκοκκικής αρθρίτιδας.
Αν και μπορεί να φαίνεται προφανές, ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τη γονοκοκκική αρθρίτιδα είναι να λάβετε μέτρα προφύλαξης έναντι της γονόρροιας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη γονόρροια είναι να μην κάνετε καθόλου σεξ. Ωστόσο, εάν πρόκειται να είστε σεξουαλικά δραστήριοι, η χρήση προφυλακτικού είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΜΝ, αν και καμία τέτοια προστασία δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματική.
Πηγή: healthday.com