ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Καρκίνος μαστού: Οι επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των γυναικών

Πολλές γυναίκες που έχουν νοσήσει με καρκίνο του μαστού, αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή.

Επειδή οι περισσότερες δεν αισθάνονται άνετα να μιλήσουν γι' αυτό το θέμα στον γιατρό τους, απευθύνονται σε διαδικτυακά φόρουμ υποστήριξης ασθενών για συμβουλές.

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ασθενών με καρκίνο του μαστού, παραδέχθηκαν κάποια μορφή σεξουαλικής δυσλειτουργίας, πιο συχνά κολπική ξηρότητα ή πόνο κατά τη διείσδυση.

Αντί ωστόσο να συμβουλεύονται γιατρό, «οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού παίρνουν την πρωτοβουλία να καλύψουν το κενό στην αντιμετώπιση των σεξουαλικών συμπτωμάτων τους, αναζητώντας και ανταλλάσσοντας λύσεις μεταξύ τους», αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Christiana von Hippel από το Dana-Farber Cancer Institute και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η ομάδα της von Hippel διεξήγαγε έρευνα σε 501 ενήλικα μέλη του δημοφιλούς διαδικτυακού φόρουμ Breastcancer.org.

Το 70% δήλωσαν ότι ήταν σεξουαλικά ενεργές τη στιγμή που ολοκλήρωσαν την έρευνα.

Το 47% δήλωσαν ότι ήταν πολύ ή εξαιρετικά ικανοποιημένες με τη σεξουαλική τους ζωή πριν από τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά το 44% δήλωσαν ότι είχαν παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση της σεξουαλικής του ζωής μετά τη διάγνωση.

Η κολπική ξηρότητα και/ή ο πόνος κατά τη διείσδυση ήταν τα πιο κοινά προβλήματα που ανέφεραν και το 57% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν είχαν συζητήσει ποτέ με γιατρό τις σεξουαλικές παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου.

Αντίθετα, πολλές (35%) δήλωσαν ότι μίλησαν για αυτά τα θέματα με συνομηλίκους τους ή έψαξαν μόνες τους για απαντήσεις.

Οι κοινές λύσεις για τη «μείωση του πόνου» περιελάμβαναν τη χρήση ελαίου καρύδας ως λιπαντικού στο σεξ ή τη δοκιμή διαφορετικών στάσεων, είπαν οι ερευνητές.

Ο αυνανισμός και οι ταινίες ερωτικού περιεχομένου ήταν κοινές προτάσεις για τη ενίσχυση της σεξουαλικής διέγερσης των γυναικών, έδειξε η έρευνα, όπως και η αλλαγή στη «νοοτροπία» όσον αφορά το σεξ, μέρος αυτού που οι ερευνητές ονόμασαν «συναισθηματική αντιμετώπιση».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved