ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τα προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική διάθεση

Το σεξ μεταξύ άλλων συμβάλει στη μείωση του στρες, ωφελεί το σώμα, φτιάχνει τη διάθεση, προάγει τη μακροζωία, μειώνει τον πόνο, τονώνει το ανοσοποιητικό ενώ ενισχύει τον δεσμό με το σύντροφό μας. Ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι νευρολογικές ασθένειες, οι βλάβες στο νευρικό σύστημα, η πολλαπλή σκλήρυνση, η αθηρωματική νόσος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν τη σεξουαλικότητα ενός ανθρώπου. 

Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα της εποχής μας. Η έλλειψη μιας καλής συντροφικής σχέσης, η απουσία ερωτικής έλξης, η παρατεταμένη αποχή και το άγχος είναι μερικές από τις αιτίες που καταστρέφουν την ερωτική ζωή. Όμως, υπάρχει και μια σειρά προβλημάτων υγείας που ενοχοποιούνται για τη μειωμένη διάθεση για σεξ. Στο άρθρο που ακολουθεί θα διαβάσετε κάποιους από τους παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο. Κάποιες αιτίες είναι λιγότερο σοβαρές και αναστρέψιμες ενώ άλλες απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια από εσάς και την αρωγή ενός γιατρού.

Οι αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική διάθεση

Δυσπεψία: Η δυσπεψία και το αίσθημα δυσφορίας που νιώθει ο πάσχων εξαιτίας του ευαίσθητου στομαχιού του μπορεί να του προκαλέσει μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα όπως ο κοιλιακός πόνος, η όξινη γεύση στο στόμα, το αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, ο μετεωρισμός, ο τυμπανισμός, το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο, η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια που όπως είναι φυσικό μειώνουν την επιθυμία για σεξ. Η αλλαγή της διατροφής μπορεί να συμβάλει στη μείωση των προβλημάτων και κατά συνέπεια να επαναφέρει την ερωτική διάθεση.

Ουρολοίμωξη: Οι ουρολοιμώξεις είναι το σύμπτωμα ενός διαταραγμένου μικροβιώματος και ενός γαστρεντερικού συστήματος το οποίο δεν λειτουργεί σωστά. Η ουρολοίμωξη μεταξύ άλλων συμπτωμάτων προκαλεί πόνο, συχνοουρία και τσούξιμο με αποτέλεσμα να είναι επώδυνη η ερωτική πράξη.

Διαβήτης: Το υψηλό σάκχαρο καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα εμποδίζοντας τη ροή του αίματος. Οι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στύσης και εκσπερμάτισης, ενώ οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν απώλεια επιθυμίας για σεξ, κολπική ξηρότητα, επώδυνη σεξουαλική επαφή και δυσκολία να έρθουν σε οργασμό.

Καρδιακά προβλήματα: Τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα με την εκσπερμάτωση ή αδυναμία να φτάσουν σε οργασμό. Επίσης, συναισθήματα όπως το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη που νιώθει ο πάσχων μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να προκαλέσουν απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ.

Κατάθλιψη: Ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η μείωση της ερωτικής επιθυμίας ή τα προβλήματα της στυτικής δυσλειτουργίας. Επίσης, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για σεξ και να οδηγήσουν σε προβλήματα στύσης στους άνδρες και έλλειψης επιθυμίας στις γυναίκες. Επίσης τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη λίμπιντο, καθυστερημένη εκσπερμάτωση και ανοργασμία.

Εμμηνόπαυση: Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μειωμένη λίμπιντο οφείλεται σε πτώση στα επίπεδα ορμονών καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων μειώνονται, πράγμα που μπορεί να δυσκολεύει τη διέγερση ή να κάνει την πράξη επώδυνη. Επίσης, η πιθανή αύξηση βάρους, οι νυχτερινές εφιδρώσεις και τα αρνητικά συναισθήματα συμβάλλουν στην έλλειψη επιθυμίας.

Καρκίνος: Ο καρκίνος εξαιτίας κάποιων χειρουργικών επεμβάσεων μπορεί να μεταβάλλει την εικόνα του σώματος. Επίσης τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν άγχος, κατάθλιψη και ευερέθιστη διάθεση. Η μειωμένη σωματική αντοχή, ο πόνος, οι ορμονοθεραπείες και οι χημειοθεραπείες είναι παράγοντες που μπορούν να μηδενίσουν την ερωτική επιθυμία.

Χρόνιος πόνος: Πώς να έχετε το μυαλό σας στο σεξ αν πονάτε και τα φάρμακα δεν σας προσφέρουν ανακούφιση; Ο χρόνιος πόνος μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή λόγω της φύσης του πόνου ή άλλων παραγόντων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας όπως οι διαταραχές της διάθεσης, η μειωμένη λίμπιντο, τα φάρμακα και το στρες. Στην περίπτωση αυτή θα ήταν σκόπιμο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας είτε για να αλλάξει τα φάρμακά σας ή τη δοσολογία τους.

Αρθρίτιδα: Ο πόνος των αρθρώσεων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη σεξουαλική ζωή. Η συγκεκριμένη πάθηση περιλαμβάνει προβλήματα στο δέρμα, στους μυς, τον συνδετικό ιστό, τους τένοντες ακόμη και σε άλλα όργανα. Επίσης, προκαλεί πόνο και δυσκαμψία που μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία.

Ακρωτηριασμός: Η αποκοπή ενός μέλους ή τμήματος του μέλους του σώματος οδηγεί σε σοβαρή αναπηρία και σπάνια γίνεται αποδεκτός από τον άνθρωπο προκαλώντας του στην αρχή θυμό και κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό πενθούν για μεγάλο διάστημα για την απώλεια της ξεγνοιασιάς και της ελευθερίας τους με αποτέλεσμα η κακή τους ψυχολογία να τους οδηγεί σε έλλειψη ερωτικής επιθυμίας. Η αρωγή ενός ψυχολόγου και η στήριξη του συντρόφου και της οικογένειας μπορούν σε βάθος χρόνου να αναστρέψουν την κακή ψυχολογία.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η μυϊκή αδυναμία, οι σπασμοί ή ο πόνος μπορεί να δυσκολέψουν τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, η κούραση ή οι μεταπτώσεις στη διάθεση μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Τέλος, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται λιγότερο ελκυστικοί σεξουαλικά ή με μειωμένη αυτοπεποίθηση μετά την εμφάνιση ΣΚΠ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved