Ο απίστευτος παράγοντας που «προβλέπει» αν ο άντρας θέλει μόνιμη σχέση
Ακόμη κι αν ένας άντρας δίνει δείγματα ότι του αρέσει μια γυναίκα, εκείνη δεν παύει να αναρωτιέται ποιο είναι το μέλλον της σχέσης και αν ο ίδιος είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν την απάντηση στα καυτά αυτά ερωτήματα και μάλιστα υποστηρίζουν ότι η επιθυμία του άντρα να μείνει πιστός σε μια γυναίκα είναι θέμα... ορμονικό!
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Adaptive Human Behavior and Physiology, τα επίπεδα τεστοστερόνης στον αντρικό οργανισμό «προβλέπουν» εάν ο άντρας θα δεσμευτεί ή όχι. Παράλληλα, η μελέτη δείχνει ότι ισχύει κατά κάποιο τρόπο και το ανάποδο, δηλαδή ότι η μετάβαση από την εργένικη ζωή στη μόνιμη σχέση οδηγεί σε αλλαγή στα επίπεδα τεστοστερόνης.
«Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στους άντρες τα επίπεδα τεστοστερόνης προβλέπουν την προσωπική κατάσταση (relationship status) αλλά και ότι η προσωπική κατάσταση προβλέπει τα επίπεδα τεστοστερόνης» αναφέρει η Sari M. van Anders από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ανν Άρμπορ, μία εκ των συντακτών της μελέτης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο στο πλαίσιο μιας επιστημονικής μελέτης. Παλαιότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ και το Πανεπιστήμιο του Γούστερ είχαν διαπιστώσει ότι οι άντρες που διατηρούν μόνιμη σχέση (για περισσότερο από έναν χρόνο) έχουν στον οργανισμό τους χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με εργένηδες ή με άντρες που μπήκαν πρόσφατα σε σχέση.
Η εξήγηση πίσω από τη σχέση τεστοστερόνης και δέσμευσης φαίνεται να βρίσκεται στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους, αφού οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άντρες με χαμηλότερη τεστοστερόνη θα είναι καλύτεροι φροντιστές και δεν θα επιδιώξουν να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις με περισσότερες από μία συντρόφους.
Προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στον ρόλο των ορμονών στις ανθρώπινες σχέσεις, οι ερευνητές μελέτησαν 79 νεαρούς άντρες, από τους οποίους ζήτησαν πληροφορίες σχετικά με την ερωτική τους ζωή. Παράλληλα, οι ερευνητές μετρούσαν σε μηνιαία βάση τα επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό τους βάσει δειγμάτων σάλιου.
Τα μοτίβα που προέκυψαν ήταν ξεκάθαρα: Όσοι από τους συμμετέχοντες ήταν αρχικά δεσμευμένοι και στη συνέχεια χώρισαν ή είχαν μόνο περιστασιακές σχέσεις παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Από την άλλη, όσοι ήταν ελεύθεροι ή είχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης μόνο περιστασιακές σχέσεις είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με τους δεσμευμένους συμμετέχοντες. Τέλος, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν εξ αρχής χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης φάνηκε πως ήταν πιο πιθανό αργότερα να συνάψουν μόνιμη σχέση.
Τα νέα ευρήματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με τη μονογαμία στους άντρες, ενώ αντίθετα η υψηλή τεστοστερόνη συσχετίζεται έντονα με την εργένικη ζωή.
Δείτε κι αυτό:
Έρευνα: Τι να κάνετε για να μην τσακώνεστε με το ταίρι σας!
Η απλή συνήθεια των ζευγαριών που τους χαρίζει καλύτερο ύπνο!