Έρευνα: Οι ερωτογενείς ζώνες του γυναικείου σώματος «εξελίσσονται» συνεχώς
Πιο επιμελή «χαρτογράφηση» του γυναικείου σώματος ζητούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια του Καναδά.
Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι επιστήμονες που μελετούν τη σεξουαλικότητα εστίαζαν αποκλειστικά στον κόλπο και στην κλειτορίδα ώστε να ξεκλειδώσουν τα μυστικά του γυναικείου οργασμού. Ωστόσο, η νέα μελέτη από το Κονκόρντια απορρίπτει αυτή την απλουστευτική προσέγγιση, καταδεικνύοντας ότι οι ερωτογενείς ζώνες του γυναικείου σώματος δεν περιορίζονται μόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ούτε μένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας.
Έπειτα από εκτενή επισκόπηση παλαιότερων μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο γυναικείος οργασμός δεν είναι τελικά τόσο δύσκολος ή περίπλοκος, αρκεί μια γυναίκα να ξέρει τι πραγματικά τη διεγείρει σεξουαλικά. Πέρα από τις «κλασικές» ερωτογενείς ζώνες, ο οργασμός μπορεί να ξεκινήσει και από τα χείλη, τη θηλή, το αυτί, τον λαιμό ή και τα δάχτυλα, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Socioaffective Neuroscience & Psychology.
«Με την εμπειρία, η διέγερση ενός ή όλων αυτών των σημείων ενσωματώνεται σε ένα σύνολο αισθητηριακών ερεθισμάτων, κινήσεων, στάσεων του σώματος κ.λπ.» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τζιμ Πφάους και συμπληρώνει: «Ο συνδυασμός αισθητηριακών ερεθισμάτων είναι αυτός που εξασφαλίζει την απόλαυση και τον οργασμό κατά την αυτοϊκανοποίηση και την σεξουαλική επαφή. Είναι ωστόσο πολύ πιθανό η διαδικασία να μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, αφού βιώνει κάθε φορά διαφορετικά είδη οργασμών, ανάλογα με τον τύπο των ερεθισμάτων, τις επικρατούσες συνθήκες και τον εκάστοτε ερωτικό σύντροφο».
«Σε αντίθεση με τους άντρες» συνεχίζει ο Πφάους «οι γυναίκες βιώνουν μεγάλη ποικιλία οργασμικών εμπειριών, οι οποίες εξελίσσονται με τα χρόνια. Ο ερωτικός χάρτης του γυναικείου σώματος δεν είναι ‘σκαλισμένος στην πέτρα’, αλλά αντιθέτως αποτελεί διαδικασία σε εξέλιξη που διαμορφώνεται από εμπειρίες, ανακαλύψεις και δημιουργία». Κλείνοντας, ο ερευνητής αναφέρει ότι ένας «πλήρης» οργασμός δεν προέρχεται απαραιτήτως από ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος και δεν είναι ίδιος για κάθε γυναίκα, ούτε καν για την ίδια γυναίκα σε διαφορετικές περιστάσεις και φάσεις τις ζωής.
Δείτε κι αυτό:
Αντρικός vs. γυναικείος οργασμός: Όσα θέλετε να μάθετε μέσα από ένα βίντεο!