ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Πώς ορίζουν την απιστία άντρες και γυναίκες

Τις αντιλήψεις των δύο φύλων σχετικά με την απιστία εξερευνά μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sexual & Relationship Therapy.

Ψυχολόγοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τέξας και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης ζήτησαν από 354 προπτυχιακούς φοιτητές (272 γυναίκες και 82 άντρες) να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε κατά πόσο το ίδιο το φύλο ή κάποιες βασικές παράμετροι της προσωπικότητας (συναισθηματισμός, φόβος δέσμευσης, φόβος απόρριψης) επηρεάζουν τις «προϋποθέσεις» για να θεωρηθεί μια πράξη ή συμπεριφορά ως απιστία.

Οι ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουν οι φοιτητές αφορούσαν τρία είδη απιστίας: τη σεξουαλική απιστία (π.χ. σεξουαλική συνεύρεση, φιλί στο στόμα), τη συναισθηματική απιστία (π.χ. ερωτικά αισθήματα για άλλο άτομο, ακόμη κι αν δεν εκδηλώνονται ανοιχτά) και τη νοερή απιστία (π.χ. φαντασιώσεις με τρίτο πρόσωπο).

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων αποκάλυψαν ότι οι γυναίκες, τα άτομα που αποζητούν το συναισθηματικό δέσιμο στις σχέσεις τους, καθώς και τα άτομα που δεν φοβούνται τις δεσμεύσεις αντιμετωπίζουν πιο «αυστηρά» και τα τρία παραπάνω είδη απιστίας σε σύγκριση με τους άντρες, τα άτομα που προτιμούν να διατηρούν πιο επιφανειακές σχέσεις και τα άτομα που φοβούνται τις δεσμεύσεις. Ο φόβος απόρριψης δεν αναδείχθηκε σε σημαντικό παράγοντα πρόβλεψης της στάσης ενός ατόμου απέναντι στην απιστία.

Η απιστία αναμφίβολα δοκιμάζει τη σχέση και μπορεί να οδηγήσει στο χωρισμό, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις τα προβλήματα προκύπτουν επειδή καθένας από τους δύο συντρόφους ορίζει με διαφορετικό τρόπο την ίδια την απιστία. Για παράδειγμα, εάν ο ένας εκ των δύο συντρόφων εκλαμβάνει μια πράξη ως απιστία ενώ ο άλλος αντιμετωπίζει την ίδια πράξη ως εντελώς «αθώα», κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψουν διενέξεις και προστριβές. Εάν λοιπόν οι δύο σύντροφοι γνωρίζουν ο ένας τις απόψεις του άλλου σχετικά με την απιστία, υπάρχει μεταξύ τους περισσότερη κατανόηση και καλύτερη επικοινωνία, επομένως είναι πιο πιθανό να αποφευχθούν προβλήματα ή είναι πιο εύκολο να επιλυθούν τα ζητήματα που φέρνουν εντάσεις στη σχέση.

Δείτε κι αυτό:

Πώς ορίζεται η απιστία...

Απιστία: Σε ποιες περιπτώσεις «απαγορεύεται» να τη συγχωρήσετε

Πώς αλλάζει μια σχέση μετά την απιστία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved