ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Στυτική δυσλειτουργία: Οι 6 παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε

Δεν είναι όλοι οι άντρες «καταδικασμένοι» να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους προβλήματα στύσης, κυρίως λόγω ηλικίας.

Τα περιστατικά αυξάνονται όλο και περισσότερο στις νέες ηλικίες κι αυτό εν μέρει γιατί οι άντρες αγνοούν τους παράγοντες κινδύνου που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από Πολωνούς ερευνητές και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Impotence Research, λίγοι είναι οι άνδρες που εστιάζουν στα μέτρα που μπορούν να λάβουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Η μελέτη εστίασε σε άνδρες που πάσχουν από ισχαιμική καρδιοπάθεια, ή σκλήρυνση των αρτηριών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ροή αίματος προς την καρδιά και –σε περίπτωση στυτικής δυσλειτουργίας– προς τα γεννητικά όργανα. Αυτή η μορφή καρδιοπάθειας συνδέεται με τα περισσότερα περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες άνω των 60 ετών.

Σε δείγμα 500 ανδρών, περίπου οι 190 (ποσοστό 38%) δεν γνώριζαν κανέναν από τους 6 βασικούς παράγοντες μείωσης του κινδύνου στυτικής δυσλειτουργίας. Ποσοστό μόλις 6% (31 άνδρες) γνώριζαν όλους τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι:

- τα περιττά κιλά

- ο αρρύθμιστος διαβήτης

- η αυξημένη χοληστερόλη

- η υπέρταση

- η αποχή από τη γυμναστική

- το κάπνισμα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, αντί να εστιάζουν στους παράγοντες αυτούς, πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται κατά βάση στα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, στην ποδηλασία ή σε καρκινικούς όγκους του προστάτη.

«Οι ασθενείς δεν φαίνεται να κατανοούν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής με σωματική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο και ορισμένες αλλαγές στη διατροφή, όπως η κατανάλωση ψαριού, επηρεάζουν τη λειτουργία του πέους», υπογραμμίζει ο Zygmunt Domagala, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Διαβάστε επίσης:

Στυτική δυσλειτουργία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Στυτική δυσλειτουργία; Πενταπλάσιες οι πιθανότητες ότι πάσχετε και από...
Δόντια και στυτική δυσλειτουργία: Πώς συνδέονται

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved