ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Προφυλακτικό & στύση: Νέα αποκαλυπτική έρευνα για τη σχέση μεταξύ των δύο

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα απώλειας στύσης όταν η σεξουαλική επαφή συνοδεύεται από τη χρήση προφυλακτικού, με τους άνδρες να σπεύδουν να «κατηγορήσουν» το ίδιο το προφυλακτικό για τις... επιπλοκές που προέκυψαν.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine αποκαλύπτει εάν πράγματι η εν λόγω μέθοδος αντισύλληψης συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει ο άνδρας προβλήματα στύσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 479 άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών και τα ευρήματα φαίνεται να καταρρίπτουν (για μία ακόμη φορά) το μύθο που θέλει το προφυλακτικό να ευθύνεται για τα περιστατικά στυτικής δυσλειτουργίας.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες να διατηρήσουν τη στύση τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα στύσης και κατά τη σεξουαλική επαφή άνευ προφυλακτικού.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τη γενικότερη στυτική λειτουργία τους, με το 38% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι δεν αντιμετώπιζαν κανένα απολύτως πρόβλημα όταν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό. Ποσοστό περίπου 14% των ανδρών δήλωσαν πως έχουν κατά καιρούς αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εφαρμογή του προφυλακτικού, ποσοστό 16% δήλωσαν πως έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με το προφυλακτικό εν μέσω σεξουαλικής επαφής, ενώ ποσοστό περίπου 32% δήλωσαν πως έχει τύχει να παρατηρήσουν «πτώση» στη σεξουαλική τους λειτουργία κατά το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της εφαρμογής του προφυλακτικού και της έναρξης της σεξουαλικής πράξης.

Δυσκολίες και «επιπλοκές» παρατηρήθηκαν όμως και κατά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, οπότε οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι δυσάρεστες εκβάσεις προέκυψαν λόγω απειρίας στη χρήση του προφυλακτικού ή προϋπάρχοντος προβλήματος και όχι λόγω του ίδιου του σχεδιασμού του προφυλακτικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γιατροί που έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά ανδρών οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικές με τη χρήση του προφυλακτικού πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη πληροφόρηση και εκπαίδευση για την ορθή χρήση του προφυλακτικού ή να παραπέμπουν τους ασθενείς σε υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταρρίπτεται ένας διαδεδομένος μύθος για τα προφυλακτικά. Μελέτη που είχε δημοσιευθεί επίσης στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine το 2013 και στην οποία είχαν συμμετάσχει άνδρες και γυναίκες είχε καταδείξει ότι το ασφαλές σεξ θεωρείται εξίσου ικανοποιητικό όσο και το σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Τέρμα οι δικαιολογίες λοιπόν... Πάντα σεξ με προφύλαξη για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς να φορέσετε σωστά το προφυλακτικό (διαδραστικός οδηγός)
Διακοπτόμενη συνουσία και πιθανότητες εγκυμοσύνης
Σεξ με περίοδο: Τι πρέπει να προσέχετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved