ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποιες κρέμες προσώπου γίνονται καρκινογόνες σε θερμοκρασία δωματίου

Bigstock

Πρόσφατη έρευνα έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, ένα κοινό συστατικό σε πολλές κρέμες για το πρόσωπο, διότι βρέθηκε ότι μπορεί να γίνει καρκινογόνο υπό ορισμένες συνθήκες.

Από την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology, προκύπτει πως όταν εκτίθεται σε θερμοκρασία δωματίου, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σε τοπικής επάλειψης κρέμες δέρματος μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς διεξήχθη και τι έδειξε αυτή η έρευνα, γιατί το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να γίνει επιβλαβές και τι προτείνουν οι ερευνητές ως λύση.

Ποια ήταν τα ευρήματα από την τελευταία έρευνα

Η έρευνα επικεντρώθηκε στη σταθερότητα και την ασφάλεια του υπεροξειδίου του βενζοϋλίου, ένα βασικό συστατικό σε πολλές κρέμες για την ακμή. Οι ερευνητές είχαν ως στόχο να καταλάβουν εάν το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου διασπάται σε επιβλαβείς ενώσεις σε θερμοκρασία δωματίου. Εργαστηριακά πειράματα προσομοίωσαν συνθήκες κάτω από τις οποίες η ένωση θα μπορούσε να γίνει ασταθής.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη έκθεση σε κανονικές θερμοκρασίες δωματίου προκάλεσε την αποικοδόμηση του υπεροξειδίου του βενζοϋλίου, οδηγώντας δυνητικά στον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων.

Τα ευρήματα έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία, καθώς το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες για την ακμή. Αυτή η έρευνα είναι ακόμη προκαταρκτική και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, για να επιβεβαιωθούν οι πλήρεις επιπτώσεις της.

Γιατί οι κρέμες που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να γίνουν καρκινογόνες

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες, καθιστώντας το αποτελεσματικό στη θεραπεία της ακμής, διότι σκοτώνει βακτήρια και μειώνει τη φλεγμονή. Ωστόσο, η νέα μελέτη προτείνει ότι όταν εκτίθεται σε ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες -ιδίως σε θερμοκρασία δωματίου- το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου διασπάται σε ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια υψηλής αντίδρασης, που μπορούν να βλάψουν το DNA, οδηγώντας δυνητικά στον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

Η ανησυχία προκύπτει, επειδή η διάσπαση του υπεροξειδίου του βενζοϋλίου σε αυτές τις επιβλαβείς ουσίες, συμβαίνει κατά την αποθήκευσή του σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που πολλοί χρήστες κρεμών ακμής μπορεί να μην γνωρίζουν. Αυτή η χημική αστάθεια σημαίνει, ότι τα προϊόντα, που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία, εάν αποθηκεύονται ακατάλληλα ή χρησιμοποιούνται για παρατεταμένες περιόδους.

Τι προτείνουν οι ερευνητές ως λύση στο πρόβλημα

Για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες γύρω από τις πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις του υπεροξειδίου του βενζοϋλίου στις κρέμες ακμής, οι ερευνητές διερευνούν διάφορες λύσεις.

Μια πρόταση είναι να βελτιωθεί η σύνθεση των προϊόντων ακμής με την προσθήκη σταθεροποιητών, που εμποδίζουν το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου να διασπαστεί σε επιβλαβείς ενώσεις. Οι σταθεροποιητές θα βοηθούσαν να διασφαλιστεί, ότι το εν λόγω δραστικό συστατικό παραμένει ασφαλές και αποτελεσματικό με την πάροδο του χρόνου.

Μια άλλη λύση που προτείνεται είναι η σαφέστερη σήμανση στις κρέμες ακμής, συμβουλεύοντας τους χρήστες για τις βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης. Η διατήρηση των προϊόντων που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αποικοδόμησής του.

Επιπλέον, οι ερευνητές προτείνουν, ότι οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να αναπτύξουν εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή, που δεν θα βασίζονται στο υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή σε παρόμοιες ασταθείς ενώσεις.

Σχετικές Ερωτήσεις

"Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για τη θεραπεία της ακμής;"

Ναι, εναλλακτικές λύσεις όπως το σαλικυλικό οξύ, το θείο και τα ρετινοειδή χρησιμοποιούνται εξίσου συχνά σε θεραπείες ακμής. Αυτά τα συστατικά είναι αποτελεσματικά στην μείωση της ακμής χωρίς τις πιθανές ανησυχίες αστάθειας, που σχετίζονται με το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου.

Σύνοψη

Η πρόσφατη μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του υπεροξειδίου του βενζοϋλίου στις κρέμες ακμής, ιδιαίτερα όταν αυτές αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου. Η έρευνα υποδηλώνει ότι το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να γίνει καρκινογόνο λόγω χημικής αστάθειας, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Στο μεταξύ, οι χρήστες θα πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες αποθήκευσης προϊόντων, ενώ οι ερευνητές επεξεργάζονται ήδη λύσεις -όπως βελτιωμένα σκευάσματα και εναλλακτικές θεραπείες- για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία.

Πηγές: healthday.com, drugs.com, medicalxpress.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved