ΟΜΟΡΦΙΑ

12 λύσεις για τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Bigstock

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι ακίνδυνες, αλλά αποτελούν κοινή αισθητική ανησυχία για πολλούς ανθρώπους.

Είτε προκαλούνται από τη γήρανση, είτε από κούραση, είτε από παράγοντες του τρόπου ζωής, οι σακούλες στα μάτια μπορούν να σας κάνουν να φαίνεστε μεγαλύτεροι και πιο κουρασμένοι απ' όσο νιώθετε.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τις αιτίες για τις σακούλες κάτω από τα μάτια, επισημαίνει πώς διαφέρουν από τους μαύρους κύκλους και συνιστά αποτελεσματικές θεραπείες για την μείωση ή την εξάλειψή τους.

Τι προκαλεί τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια είναι συχνά αποτέλεσμα ποικίλων παραγόντων. Οι πιο κοινές αιτίες είναι:

  1. Γήρανση: Καθώς γερνάμε, το δέρμα χάνει φυσικά την ελαστικότητά του και εξασθενούν οι ιστοί που στηρίζουν τα βλέφαρα. Αυτό επιτρέπει στο λίπος να μετακινηθεί στα κάτω βλέφαρα, δημιουργώντας μια πρησμένη εμφάνιση.
  2. Κατακράτηση υγρών: Οίδημα ή πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί από την υπερβολική κατακράτηση υγρών, η οποία συχνά οφείλεται σε αλμυρά τρόφιμα, έλλειψη ύπνου ή ορμονικές αλλαγές.
  3. Γενετική: Εάν οι γονείς σας ή άλλοι στενοί συγγενείς έχουν σακούλες κάτω από τα μάτια τους, μπορεί να έχετε γενετική προδιάθεση να τις αναπτύξετε κι εσείς.
  4. Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πρήξιμο, ιδιαίτερα γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.
  5. Έλλειψη ύπνου: Οι κακές συνήθειες ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση υγρών, που συχνά οδηγεί σε πρήξιμο γύρω από τα μάτια.

Μαύροι κύκλοι ή σκιά κάτω από τα μάτια;

Πολλοί μπερδεύουν τους μαύρους κύκλους με τις σκιές κάτω από τα μάτια, που προκαλούνται από τις σακούλες.

  • Οι μαύροι κύκλοι αναφέρονται συνήθως σε μελάγχρωση ή αποχρωματισμό κάτω από τα μάτια, ενώ...
  • ...οι σκιές προκαλούνται από το φως που αντανακλάται στις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ των δύο, καθώς οι θεραπείες για το καθένα μπορεί να ποικίλλουν.

12 σπιτικές θεραπείες για τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Αν ψάχνετε για μη επεμβατικές λύσεις, πολλές σπιτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του προβλήματος. Εδώ είναι μερικές θεραπείες που μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε στο σπίτι:

  1. Κρύες κομπρέσες: Η εφαρμογή κρύας κομπρέσας μπορεί να βοηθήσει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας το πρήξιμο.
  2. Φέτες αγγουριού: Τοποθετώντας δροσερές φέτες αγγουριού στα μάτια σας βοηθά να καταπραΰνει το δέρμα και να μειωθεί το πρήξιμο.
  3. Χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού: Η καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά στο τσάι συμβάλλουν στη συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της κατακράτησης υγρών.
  4. Ανυψώστε το κεφάλι σας στον ύπνο: Αν κρατάτε το κεφάλι σας ελαφρώς ανυψωμένο, ενώ κοιμάστε, μπορεί να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρών γύρω από τα μάτια σας.
  5. Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην μείωση της κατακράτησης υγρών και του πρηξίματος.
  6. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού: Ο περιορισμός του νατρίου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει την κατακράτηση νερού, η οποία είναι μια κύρια αιτία του πρηξίματος.
  7. Κρέμα ματιών με ρετινόλη: Η ρετινόλη βοηθά στη βελτίωση της παραγωγής κολλαγόνου και στην μείωση του πρηξίματος με την πάροδο του χρόνου.
  8. Κοιμηθείτε καλά: Ο επαρκής διάρκειας και καλής ποιότητας ύπνος μειώνει τις σακούλες κάτω από τα μάτια.
  9. Κρύο κουτάλι: Η εφαρμογή κρύων κουταλιών (βάλτε τα λίγο στο ψυγείο) στα μάτια μπορεί να μειώσει το πρήξιμο συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία.
  10. Αμαμελίδα (Witch Hazel): Αυτό το φυσικό στυπτικό μπορεί να βοηθήσει στη σύσφιξη του δέρματος και στην μείωση του οιδήματος.
  11. Ορός βιταμίνης C: Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, συμβάλλοντας στην μείωση του πρηξίματος.
  12. Τζελ αλόης βέρα: Η εφαρμογή αλόης βέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του οιδήματος και να καταπραΰνει το δέρμα.

Ιατρικές θεραπείες για τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Εάν οι παραπάνω σπιτικές θεραπείες δεν αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχουν διάφορες ιατρικές θεραπείες με εγγυημένα αποτελέσματα:

  1. Δερματικά fillers: Πληρωτικές ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ, μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση της μετάβασης μεταξύ της περιοχής κάτω από τα μάτια και των μάγουλων, μειώνοντας τις σακούλες κάτω από τα μάτια.
  2. Θεραπεία με λέιζερ: Αυτή η θεραπεία στοχεύει στο κατεστραμμένο δέρμα και ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέου κολλαγόνου, κάνοντας την περιοχή κάτω από τα μάτια να φαίνεται πιο λεία.
  3. Χημικό πίλινγκ: Το πίλινγκ αφαιρεί το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του δέρματος, προάγοντας πιο λείο, πιο ομοιόμορφο δέρμα.
  4. Βλεφαροπλαστική: Αυτή η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί το υπερβολικό λίπος και το δέρμα στην την περιοχή κάτω από τα μάτια, για να δώσει μια πιο νεανική εμφάνιση.
  5. Θεραπείες με ραδιοσυχνότητες: Αυτές οι θεραπείες χρησιμοποιούν θερμική ενέργεια, για να συσφίξουν το δέρμα και να μειώσουν το πρήξιμο.

Συχνές Ερωτήσεις

“Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω για να αποτρέψω τις σακούλες κάτω από τα μάτια;”

Ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών, η οποία είναι μια κοινή αιτία πρηξίματος κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επεξεργασμένα συστατικά μπορεί επίσης να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος.

“Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν οι σπιτικές θεραπείες στις σακούλες κάτω από τα μάτια;”

Οι θεραπείες στο σπίτι μπορεί να χρειαστούν μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, για να δείτε αξιοσημείωτη βελτίωση. Η συνέπεια στην εφαρμογή αυτών των θεραπειών είναι το κλειδί, για να καλύτερα αποτελέσματα.

Σύνοψη

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να προκληθούν από μια σειρά παραγόντων, όπως η γήρανση, οι αλλεργίες και οι κακές συνήθειες του τρόπου ζωής. Αν και είναι συνήθως αβλαβείς, οι σακούλες στα μάτια μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας. Ευτυχώς, υπάρχουν διαθέσιμες τόσο οικιακές θεραπείες όσο και ιατρικές θεραπείες που βοηθούν στη μείωση ή την εξάλειψη του πρηξίματος.

Εάν ανησυχείτε για τις επίμονες σακούλες κάτω από τα μάτια σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, για να διερευνήσετε ιατρικές επιλογές θεραπείας.

Πηγές: hopkinsmedicine.org, healthline.com, aao.org, webmd.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved