ΟΜΟΡΦΙΑ

Πώς να πετύχετε σύσφιξη δέρματος μετά από απώλεια βάρους

Bigstock

Η απώλεια σημαντικού βάρους είναι ένα αξιόλογο επίτευγμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να αφήσει πίσω του μια ανεπιθύμητη παρενέργεια: χαλαρό δέρμα.

Αν και αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα μετά την απώλεια βάρους, μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την άνεση με το “νέο” σώμα σας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις αιτίες της χαλάρωσης του δέρματος και τις φυσικές και ιατρικές θεραπείες για τη σύσφιξή του.

Πώς προκαλείται χαλαρό δέρμα μετά από απώλεια βάρους

Το χαλαρό δέρμα μετά την απώλεια βάρους εμφανίζεται επειδή το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του καθώς τεντώνεται, για να “φιλοξενήσει” το υπερβολικό σωματικό λίπος.

Όταν χάνετε λίπος, ιδιαίτερα γρήγορα ή σε μεγάλες ποσότητες, το δέρμα δεν έχει πάντα χρόνο να συρρικνωθεί στο αρχικό του σχήμα. Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη χαλαρού δέρματος, όπως:

  1. Πόσα κιλά χάσατε: Όσο περισσότερο βάρος χάνετε, ειδικά αν είναι πάνω από 20 κιλά, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε χαλαρό δέρμα. Η μεγάλη, γρήγορη απώλεια βάρους οδηγεί συχνά σε περισσότερη περίσσεια δέρματος σε σύγκριση με την αργή, σταδιακή απώλεια βάρους.
  2. Πόσα χρόνια ήσασταν υπέρβαροι: Όσο περισσότερο χρόνο μένει τεντωμένο το δέρμα σας από το υπερβολικό λίπος, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να επανέλθει μετά την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, που παρέχουν στο δέρμα ελαστικότητα, μπορεί να εξασθενήσουν με την πάροδο του χρόνου.
  3. Ηλικία: Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην ελαστικότητα του δέρματος. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα παράγει λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να συστέλλεται μετά την απώλεια βάρους.
  4. Γενετική: Η γενετική μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα σας αντιδρά στην απώλεια βάρους. Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν πιο ανθεκτικό δέρμα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε χαλάρωση.
  5. Έκθεση στον ήλιο: Η μακροχρόνια έκθεση στις ακτίνες UV μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, καθιστώντας το δέρμα λιγότερο ελαστικό και πιο πιθανό να χαλάσει μετά την απώλεια βάρους.

Φυσικές θεραπείες για τη σύσφιξη του χαλαρού δέρματος

Υπάρχουν αρκετές φυσικές μέθοδοι που μπορεί να βοηθήσουν στη σύσφιξη του δέρματος με την πάροδο του χρόνου. Αν και αυτές οι μέθοδοι μπορεί να μην προσφέρουν δραστικά αποτελέσματα, μπορούν να βελτιώσουν τη σφριγηλότητα και την υφή του.

  1. Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Η οικοδόμηση μυϊκής μάζας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εμφάνισης χαλαρού δέρματος. Όταν αντικαθιστάτε το λίπος που κάποτε “γέμιζε” το δέρμα με άπαχο μυ, μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο σφιχτό και πιο τονωμένο.
  2. Καλή ενυδάτωση: Η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά να διατηρείται το δέρμα σφριγηλό, ενυδατωμένο και πιο ικανό να επανέλθει μετά την απώλεια βάρους.
  3. Συμπληρώματα κολλαγόνου: Τα συμπληρώματα κολλαγόνου, ειδικά το υδρολυμένο κολλαγόνο, έχουν κερδίσει δημοτικότητα για την ικανότητά τους να βελτιώνουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου υποστηρίζουν τη σύσφιξη του δέρματος μετά την απώλεια βάρους.
  4. Κρέμες σύσφιξης: Οι κρέμες που περιέχουν ρετινοειδή, βιταμίνη C ή υαλουρονικό οξύ μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου και να ενισχύσουν τη σφριγηλότητα του δέρματος. Αν και αυτές οι κρέμες δεν θα συσφίξουν δραστικά το χαλαρό δέρμα, μπορούν να βελτιώσουν την υφή και την εμφάνισή του με την πάροδο του χρόνου.
  5. Υγιεινή διατροφή: Μια πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και πρωτεΐνες διατροφή μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύουν από τη φθορά του δέρματος, βελτιώνοντας την ελαστικότητα.

Ιατρικές θεραπείες για τη σύσφιξη του χαλαρού δέρματος

Για όσους εμφανίζουν εκτεταμένη χαλαρή επιδερμίδα μετά από απώλεια βάρους ή δεν βλέπουν επαρκή αποτελέσματα με τις παραπάνω φυσικές θεραπείες, υπάρχουν αρκετές ιατρικές θεραπείες, όπως.

  1. Χειρουργική για contouring σώματος: Η πρακτική αυτή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να αφαιρέσετε το χαλαρό δέρμα.
  2. Λέιζερ: Οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα, αυξάνοντας τη σφριγηλότητα με την πάροδο του χρόνου. Οι μη επεμβατικές θεραπείες με λέιζερ, όπως οι θεραπείες με ραδιοσυχνότητες και υπερήχους, μπορούν να στοχεύουν σε προβληματικές περιοχές χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
  3. Microneedling: Είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη δημιουργία μικροσκοπικών τρυπημάτων στο δέρμα για την ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εμφάνισης χαλαρού δέρματος, ενισχύοντας την ελαστικότητα. Χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύσφιξη του δέρματος του προσώπου.
  4. Μη χειρουργικές συσκευές σύσφιξης δέρματος: Οι θεραπείες με ραδιοσυχνότητες ή με υπερήχους χρησιμοποιούν θερμότητα, για να διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου βαθιά μέσα στο δέρμα. Αυτές είναι μη επεμβατικές μέθοδοι και απαιτούν ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας, καθιστώντας τις μια δημοφιλή επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση.
  5. Κρυολιπόλυση: Είναι μια μη επεμβατική διαδικασία που στοχεύει σε μικρές περιοχές χαλαρού δέρματος και λίπους, παγώνοντας τα λιποκύτταρα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την μείωση του λίπους, αλλά ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν ήπια σύσφιξη του δέρματος ως αποτέλεσμα.

Κρυολιπόλυση

Bigstock

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί το χαλαρό δέρμα να φύγει από μόνο του μετά από απώλεια βάρους;”

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ήπια χαλαρό δέρμα μπορεί να υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα σε νεαρότερα άτομα με καλή ελαστικότητα επιδερμίδας. Ωστόσο, για μεγαλύτερες ποσότητες χαλαρού δέρματος, ειδικά μετά από σημαντική απώλεια βάρους, μπορεί να μην υποχωρήσει εντελώς χωρίς ιατρική θεραπεία.

“Πόσος χρόνος απαιτείται για να σφίξει το δέρμα μετά από απώλεια βάρους;”

Ο χρόνος που χρειάζεται για να σφίξει το δέρμα μετά την απώλεια βάρους διαφέρει από άτομο σε άτομο. Παράγοντες όπως η ηλικία, η γενετική και το πόσα κιλά χάνετε παίζουν ρόλο. Κατά μέσο όρο, μπορεί να χρειαστούν από αρκετοί μήνες έως ένα έτος, για να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση το δέρμα σας, ειδικά όταν συνδυάζεται με προπόνηση ενδυνάμωσης και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύνοψη

Το χαλαρό δέρμα μετά από απώλεια βάρους είναι ένα κοινό πρόβλημα, αλλά υπάρχουν αρκετές φυσικές και ιατρικές επιλογές, που βοηθούν στη σύσφιξη και τη βελτίωση της εμφάνισής του. Από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και την ενυδάτωση έως θεραπεία με λέιζερ και χειρουργική επέμβαση contouring, υπάρχουν λύσεις για όλα τα επίπεδα χαλάρωσης του δέρματος.

Πηγές: healthline.com, verywellhealth.com, webmd.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved