ΟΜΟΡΦΙΑ

Κίνδυνος καρκίνου από “μόδα” αντιμετώπισης της ακμής

Bigstock

Μια επικίνδυνη τάση, που εξαπλώθηκε στο TikTok, υποστηρίζει ότι το εσκεμμένο ηλιακό έγκαυμα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής!

Οι δερματολόγοι και οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με αυτήν την τάση, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του δέρματος.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τι είναι η ακμή, πώς προέκυψε στο TikTok η νέα επικίνδυνη τάση περί εσκεμμένου ηλιακού εγκαύματος και επισημαίνει τις βλαβερές συνέπειες της εν λόγω πρακτικής.

Τι είναι η ακμή

Η ακμή είναι μια κοινή δερματική πάθηση, που εμφανίζεται όταν οι θύλακες των τριχών φράσσονται από φυσικά έλαια (σμήγμα), νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια. Τα σπυράκια σχηματίζονται όταν:

  • Οι σμηγματογόνοι αδένες στο δέρμα παράγουν υπερβολικό σμήγμα (έλαιο), το οποίο φράζει τους πόρους.
  • Νεκρά κύτταρα του δέρματος συσσωρεύονται μέσα στον φραγμένο πόρο, παγιδεύοντας το σμήγμα.
  • Βακτήρια -ειδικά το Propionibacterium acnes- μολύνουν τους φραγμένους πόρους, οδηγώντας σε φλεγμονή και σχηματισμό σπυριών ή αλλοιώσεων ακμής.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής, όπως λευκά και μαύρα στίγματα, βλατίδες, φλύκταινες και κύστεις. Αν και η ακμή είναι -λόγω ορμονικών αλλαγών- συχνή κατά την εφηβεία, μπορεί να επιμείνει στην ενήλικη ζωή και συχνά προκαλείται από παράγοντες όπως το άγχος, η κακή διατροφή και κάποιες συνήθειες περιποίησης του δέρματος.

Η τάση στο TikTok σχετικά με το ηλιακό έγκαυμα ως θεραπεία ακμής

Η τάση για εσκεμμένο ηλιακό έγκαυμα προωθεί την ιδέα ότι το κάψιμο της επιδερμίδας από τον ήλιο μπορεί να καθαρίσει την ακμή!

Οι “influencers” του TikTok και άλλων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) ισχυρίζονται, ότι η έκθεση του δέρματος στον έντονο ήλιο μπορεί να “ξηράνει τα σπυράκια”, οδηγώντας σε πιο καθαρό δέρμα. Ορισμένοι χρήστες λένε, ότι οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια και να μειώσουν την παραγωγή λιπαρότητας, βελτιώνοντας τελικά ένα δέρμα με τάση ακμής.

Ωστόσο, αυτή η τάση δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Το κάψιμο του δέρματος από τον ήλιο, ανεξάρτητα από τον λόγο, βλάπτει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Οι δερματολόγοι έχουν σημάνει συναγερμό σχετικά με αυτήν την επιβλαβή πρακτική, τονίζοντας ότι αν και ο ήλιος μπορεί να μειώσει προσωρινά τη φλεγμονή στο δέρμα, η μακροπρόθεσμη βλάβη υπερτερεί των όποιων βραχυπρόθεσμων οφελών.

Ποιες είναι οι συνέπειες του ηλιακού εγκαύματος

Το ηλιακό έγκαυμα είναι σαφές σημάδι βλάβης, που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Εδώ είναι μερικές από τις πιθανές συνέπειες των συχνών ηλιακών εγκαυμάτων:

1. Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά όταν οδηγεί σε ηλιακά εγκαύματα, είναι μία από τις κύριες αιτίες καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος, του βασικοκυτταρικού καρκινώματος και του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος. Κάθε ηλιακό έγκαυμα αυξάνει τον κίνδυνο και οι διάφορες τάσεις στα ΜΚΔ -όπως το εσκεμμένο ηλιακό έγκαυμα- εντείνουν αυτόν τον κίνδυνο.

2. Πρόωρη γήρανση

Το ηλιακό έγκαυμα επιταχύνει τη διάσπαση του κολλαγόνου στο δέρμα, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση. Αυτό περιλαμβάνει ρυτίδες, λεπτές γραμμές, ηλιακές κηλίδες και απώλεια ελαστικότητας του δέρματος.

3. Δερματικές λοιμώξεις

Το κατεστραμμένο από ηλιακό έγκαυμα δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε μολύνσεις. Το σπασμένο ή με φουσκάλες δέρμα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο βακτηρίων, προκαλώντας λοιμώξεις και περαιτέρω επιπλοκές.

4. Ουλές και υπερμελάγχρωση

Το επαναλαμβανόμενο ηλιακό έγκαυμα μπορεί να οδηγήσει σε ουλές και υπερμελάγχρωση, ειδικά σε άτομα με ακμή. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σκούρες κηλίδες ή ανομοιόμορφο τόνο δέρματος, κάνοντας τα προβλήματα του δέρματος ακόμη χειρότερα.

5. Πόνος και δυσφορία

Τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι μόνο επώδυνα αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν φουσκάλες, ξεφλούδισμα του δέρματος και μακροχρόνια ευαισθησία. Τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα, ειδικά εάν συνοδεύονται από αφυδάτωση, πυρετό ή ρίγη.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί η έκθεση στον ήλιο να βοηθήσει την ακμή με οποιονδήποτε τρόπο;”

Η μέτρια έκθεση στον ήλιο μπορεί να μειώσει προσωρινά τη φλεγμονή και την παραγωγή ελαίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται ως θεραπεία για την ακμή. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα και να επιδεινώσει την μακροχρόνια εμφάνιση ουλών ακμής, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

“Ποιες είναι οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία της ακμής;”

Οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία της ακμής περιλαμβάνουν τοπικές θεραπείες όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ ή τα ρετινοειδή. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και η διαβούλευση με δερματολόγο για ένα προσαρμοσμένο σχήμα περιποίησης δέρματος μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.

“Πώς μπορώ να προστατεύσω το δέρμα μου από τον ήλιο κατά τη θεραπεία της ακμής;”

Για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο κατά τη θεραπεία της ακμής, χρησιμοποιήστε καθημερινά ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με ελάχιστο SPF 30. Επιλέξτε αντηλιακά χωρίς λάδι, για να αποτρέψετε το φράξιμο των πόρων.

“Τι πρέπει να κάνω αν καώ από τον ήλιο;”

Εάν καείτε από τον ήλιο, είναι σημαντικό να δροσίσετε το δέρμα με μια κρύα κομπρέσα, να εφαρμόσετε αλόη βέρα ή ενυδατική λοσιόν και να πίνετε άφθονο νερό, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Αποφύγετε την περαιτέρω έκθεση στον ήλιο και αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε φουσκάλες ή αισθανθείτε αδιαθεσία.

Σύνοψη

Η τάση στο TikTok για εσκεμμένο ηλιακό έγκαυμα είναι μια επικίνδυνη και παραπλανητική μέθοδος για τη θεραπεία της ακμής. Αν και οι διάφοροι ανεύθυνοι influencers ισχυρίζονται ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να καθαρίσει τα σπυράκια, η πραγματικότητα είναι ότι το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί σοβαρή βλάβη στο δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και άλλες επιβλαβείς επιπτώσεις.

Αντίθετα, ακολουθήστε τις αποδεδειγμένες θεραπείες ακμής, που συνιστώνται από τους δερματολόγους και προστατεύετε πάντα το δέρμα σας από τον ήλιο.

Πηγές: theconversation.com, dailymail.co.uk, euronews.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved