ΟΜΟΡΦΙΑ

Γιατί εμφανίζονται φακίδες όταν έχει ήλιο

Bigstock

Οι φακίδες μπορεί να επανεμφανιστούν ή να γίνουν πιο σκούρες μετά την έκθεση στον ήλιο και στη συνέχεια να εξασθενίσουν σε λιγότερο ηλιόλουστες εποχές.

Γιατί όμως εντείνονται οι φακίδες όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια;

Μια φακίδα αναπτύσσεται ως προστατευτικός μηχανισμός έναντι της επιβλαβούς υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), σύμφωνα με την δρ. Jill S. Waibel, δερματολόγο και διευθύντρια του Ινστιτούτου Δερματολογίας και Λέιζερ του Μαϊάμι. Η έκθεση στον ήλιο ωθεί το δέρμα να παράγει μελανίνη, τη φυσική χρωστική ουσία του ανθρώπινου δέρματος.

Η μελανίνη διασκορπίζει τις ακτίνες UV, που σημαίνει ότι κάνει τις ακτίνες να αναπηδούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτό τις εμποδίζει να διεισδύσουν στο δέρμα και να καταστρέψουν το DNA του. Ωστόσο, ορισμένα κομμάτια του δέρματος παράγουν περισσότερη μελανίνη από άλλα. Αυτές οι πλούσιες σε μελανίνη κηλίδες είναι γνωστές ως φακίδες, είπε ο η δρ. Waibel.

Ως αποτέλεσμα, οι φακίδες τείνουν να γίνονται πιο ορατές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να εξαφανίζονται ή να ξεθωριάζουν τους μήνες που η υπεριώδης ακτινοβολία δεν είναι τόσο ισχυρή.

Τούτου λεχθέντος, δεν ανταποκρίνονται όλες οι φακίδες στην εποχική έκθεση στον ήλιο με τον ίδιο τρόπο, δήλωσε η δρ. Rebecca Kazin, δερματολόγος και διευθύντρια κλινικής έρευνας στο Icon Dermatology and Aesthetics, ένα ιατρείο δερματολογίας στο Maryland.

Δεν είναι όλες οι φακίδες το ίδιο

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φακιδών:

  • οι εφελίδες, οι οποίες συνήθως είναι αυτές που οι άνθρωποι αναφέρουν ως φακίδες και
  • οι ηλιακές φακίδες, γνωστές επίσης ως κηλίδες ηλικίας

Και οι δύο τύποι είναι πιο συχνοί σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σε άτομα με γενετική προδιάθεση να τις αναπτύξουν. Ωστόσο, οι ηλιακές φακίδες δεν ξεθωριάζουν τον χειμώνα όπως οι εφελίδες, είπε η δρ. Kazin.

Οι εφελίδες, ο πιο κοινός τύπος φακίδων, είναι συνήθως μικρές με ανοιχτό καφέ χρώμα και εμφανίζονται σε δέρμα που συνήθως εκτίθεται στον ήλιο: στο πρόσωπο, τα χέρια και τους ώμους. Αυτές οι φακίδες τείνουν να σκουραίνουν και να ξεθωριάζουν ως απόκριση στη βραχυπρόθεσμη έκθεση στον ήλιο, ενώ οι ηλιακές φακίδες συνδέονται με συσσωρευμένη ηλιακή βλάβη στο δέρμα και δεν ξεθωριάζουν, είπε η ίδια.

Οι ηλιακές φακίδες τείνουν να είναι μεγαλύτερες και πιο σκούρες από τις εφελίδες και είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένους. Εμφανίζονται όταν η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει το DNA στο δέρμα και έτσι αλλάζει τη συμπεριφορά των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2014 στο περιοδικό Pigment Cell & Melanoma Research. Αυτές οι αλλαγές στη γονιδιακή δραστηριότητα ενισχύουν τόσο τον αριθμό όσο και τα επίπεδα παραγωγής αυτών των παραγόντων μελανίνης, να υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα του δέρματος όπου συσσωρεύεται η χρωστική μελανίνη.

Πηγή: livescience.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved