ΟΜΟΡΦΙΑ

Γιατί είναι τόσο λιπαρή η “ζώνη Τ” στο πρόσωπο

Bigstock

Το μέτωπο, η μύτη και το πηγούνι σχηματίζουν αυτό που είναι γνωστό και ως “ζώνη Τ”: μια περιοχή που είναι πολύ πιο λιπαρή από το υπόλοιπο πρόσωπο.

Αν και αυτή η λιπαρότητα μπορεί να μειωθεί με καλλυντικά προϊόντα, το υπερβολικό λίπος μπορεί να προκαλέσει δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των φραγμένων πόρων και των εξανθημάτων ακμής.

Γιατί η ζώνη Τ είναι τόσο λιπαρή

Το δέρμα στο μέτωπο, την μύτη και το πηγούνι έχει περισσότερους σμηγματογόνους αδένες (στούς που εκκρίνουν μια λιπαρή ουσία που ονομάζεται σμήγμα) από οπουδήποτε αλλού στο πρόσωπο. Ωστόσο, η ακριβής ποσότητα σμήγματος που παράγεται από αυτούς τους αδένες μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη γενετική, την ηλικία, τον τύπο των προϊόντων περιποίησης του δέρματος που χρησιμοποιείτε και τα επίπεδα των ορμονών σας, λέει ο δρ. Γρηγόρης Παπαδέας, δερματολόγος και πρώην πρόεδρος του της Ένωσης Δερματολόγων στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Για να καταλάβετε γιατί η ζώνη Τ μπορεί να γίνει τόσο λιπαρή, πρέπει πρώτα να μάθετε πώς παράγεται το σμήγμα.

Τα λιπαρά συστατικά του σμήγματος είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση, τη θρέψη και τη θωράκιση της επιδερμίδας από βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν από τρίψιμο ή τέντωμα. Το σμήγμα είναι πολύ περισσότερο από μια προστατευτική επίστρωση, ωστόσο: αυτή η κηρώδης ουσία είναι γεμάτη με αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, που την καθιστά αναπόσπαστο μέρος της ανοσολογικής άμυνας του δέρματος.

Οι σμηγματογόνοι αδένες απελευθερώνουν αυτό το μείγμα μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας, στην οποία τα κύτταρα γεμίζουν με σμήγμα και στη συνέχεια αυτοκαταστρέφονται, εκτοξεύοντας την ουσία στο δέρμα.

Η γενετική, η ηλικία και οι ορμόνες ενός ατόμου ρυθμίζουν την πολύπλοκη εσωτερική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, λέει ο δρ. Παπαδέας. Μελέτες δείχνουν ότι τα ίδια γονίδια που επηρεάζουν την ευαισθησία/τάση κάποιου προς την ακμή μπορούν επίσης να συνδέονται με υψηλή δραστηριότητα στους σμηγματογόνους αδένες.

Από τι εξαρτάται η παραγωγή σμήγματος στο πρόσωπο

Επιπλέον, η έκκριση σμήγματος μπορεί να αυξηθεί ως απόκριση σε διάφορες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των ανδρογόνων, της ομάδας των ορμονών που είναι κυρίως υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών. Τα ανδρογόνα υπάρχουν επίσης στις γυναίκες, αν και σε πολύ μικρότερες ποσότητες από ότι στους άντρες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ζώνη Τ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα λιπαρή κατά την εφηβεία, όταν τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών αυξάνονται. Εξηγεί επίσης το γιατί γίνεται λιγότερο λιπαρή καθώς γερνάμε, καθώς αυτά τα επίπεδα ορμονών μειώνονται, είπε ο δρ. Παπαδέας. Είναι ενδιαφέρον ότι το δέρμα στο μέτωπο, την μύτη και το πηγούνι μπορεί να έχει πιο ευαίσθητους υποδοχείς ανδρογόνων από το υπόλοιπο πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παράγουν περισσότερο σμήγμα ως απόκριση στις ανδρικές αναπαραγωγικές ορμόνες.

Άλλες ορμόνες που επηρεάζουν την παραγωγή σμήγματος περιλαμβάνουν εκείνες που παράγονται από τον θυρεοειδή και την αυξητική ορμόνη, η οποία παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και βοηθά στη ρύθμιση του ύψους, του μήκους των οστών και της μυϊκής ανάπτυξης.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να διεγείρουν την έκκριση ελαίου στη ζώνη Τ, λέει ο δρ. Hassan Galadari, συνεργάτης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και ιδρυτής του Galadari Η Derma Clinic στο Ντουμπάι. Για παράδειγμα, τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος με βάση το λάδι και τα χημικά αντηλιακά μπορεί μερικές φορές να διαταράξουν την λειτουργία του δέρματος, φράζοντας και προκαλώντας φλεγμονή στους σμηγματογόνους αδένες, εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: livescience.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved