Θέλετε να χάσετε βάρος; Γιατί πρέπει να γυμνάζεστε το απόγευμα ή το βράδυ
Το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο το απόγευμα ή το βράδυ, είναι πιο αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους από ότι οι πρωινές προπονήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η άσκηση μετά το μεσημέρι και έως τα μεσάνυχτα βρέθηκε ότι μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη -η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους- έως και κατά 25%.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η άσκηση την κατάλληλη ώρα, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν το βάρος τους και να μειώσουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα στους μύες, το λίπος και το συκώτι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη και χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να προσλάβουν γλυκόζη.
Όσο τα κύτταρα του οργανισμού αντιστέκονται στην ινσουλίνη, τόσο το πάγκρεας χρειάζεται να απελευθερώνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες για να διατηρήσει τα επίπεδα του σακχάρου εντός των φυσιολογικών ορίων.
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, προωθούν τη φλεγμονή και την εμφάνιση διαβήτη, ενώ έχουν συσχετιστεί με πληθώρα αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την άσκηση με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, αλλά οι επιστήμονες ήθελαν να ελέγξουν εάν ο χρόνος έχει κάποια επίδραση στο αποτέλεσμα.
Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία, μελέτησαν σχεδόν 7.000 άτομα, ηλικίας 45 έως 65 ετών.
Οι περισσότεροι είχαν ΔΜΣ 27 ή μεγαλύτερο που σημαίνει ότι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Συγκρίθηκαν με ομάδα ελέγχου, τα μέλη της οποίας είχαν υγιές βάρος.
Όσοι συμμετείχαν υποβλήθηκαν σε φυσική εξέταση κατά την οποία λήφθηκαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, πριν και μετά το φαγητό.
Ρωτήθηκαν επίσης για τον τρόπο ζωής τους, ενώ κάποιοι επιλέχθηκαν τυχαία για να μετρηθεί το λίπος στο συκώτι τους μέσω μαγνητικής τομογραφίας.
Σε μια τυχαία ομάδα 955 ατόμων δόθηκε επίσης μία ηλεκτρονική συσκευή που υπολόγιζε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τους καρδιακούς παλμούς επί τέσσερις συνεχόμενες ημέρες και νύχτες. Από αυτούς συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση οι 775.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χρόνος μέτριας και έντονης σωματικής δραστηριότητας μείωσε τα επίπεδα λίπους στο ήπαρ, καθώς επίσης και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Η άσκηση το απόγευμα ή το βράδυ συνδέθηκε με μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, κατά 18% και 25% αντίστοιχα, σε σύγκριση με την ομοιόμορφη κατανομή της δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά στην αντίσταση στην ινσουλίνη μεταξύ της πρωινής δραστηριότητας και της δραστηριότητας που κατανεμήθηκε ομοιόμορφα στη διάρκεια της ημέρας.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο χρόνος της σωματικής άσκησης, σχετίζεται με την ευεργετική της επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αξιολογηθεί εάν ο χρόνος της σωματικής δραστηριότητας είναι πράγματι σημαντικός για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2» αναφέρουν οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.