Κολλαγόνο: Τα θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν την παραγωγή του & σε ποιες τροφές θα τα βρείτε
OnMed
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία είναι φτιαγμένα από άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο.
Το κολλαγόνο αποτελεί περίπου το 30% των πρωτεϊνων του σώματός μας, δηλαδή βρίσκεται παντού: Στα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους, το δέρμα.
Συνεργάζεται με την κερατίνη για να παρέχει στο δέρμα τη δύναμη και την ελαστικότητα που χρειάζεται.
Παράγεται τόσο στο δέρμα όσο και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι νέοι άνθρωποι έχουν άφθονο κολλαγόνο στο σώμα τους, γι' αυτό και τα παιδιά έχουν λαμπερά μαλλιά και λεία επιδερμίδα. Όσο μεγαλώνει κανείς, μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό και το δέρμα χάνει σταδιακά τη σφριγηλότητά του.
Η παραγωγή κολλαγόνου αυξάνεται αν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα.
Δείτε τα θρεπτικά συστατικά και τις βασικές ομάδες τροφών που πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας στην παραγωγή κολλαγόνου: