ΟΜΟΡΦΙΑ

Δίαιτα: 5 σημάδια ότι χάνεις μυϊκή μάζα αντί για λίπος

Ο σωστός τρόπος απώλειας βάρους προϋποθέτει την καύση θερμίδων και την αξιοποίηση του λίπους για την παραγωγή ενέργειας.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος πιστεύουν ότι θα το πετύχουν ακολουθώντας σκληρή δίαιτα και γυμναστική, καταπονώντας τον οργανισμό τους.

Όταν το σώμα στρεσάρεται, θεωρεί ότι λιμοκτονεί και γίνεται μετάβαση σε μία κατάσταση επιβίωσης, όπου μοναδικό κίνητρο είναι να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενέργεια για βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή.

Χωρίς ενέργεια, δηλαδή θερμίδες, αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους και τη μυϊκή μάζα. Η απώλεια μυϊκής μάζας έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού.

Δεδομένου ότι οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες από το λίπος, αυτό είναι ενάντια στους στόχους σας.

Αν και τα παρακάτω σημάδια, μπορεί να δείχνουν ότι χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος, ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε, είναι να ελέγχετε τη σύνθεση του σώματός σας (ποσοστό λίπους, μυϊκής μάζας κλπ.) μία φορά τον μήνα.

Η πιο εύκολη και αξιόπιστη μέθοδος είναι η μέτρηση από διατροφολόγο.

Έτσι μπορείτε να χάσετε βάρος, μεγιστοποιώντας την απώλεια λίπους και ελαχιστοποιώντας την απώλεια μυϊκής μάζας που είναι το ζητούμενο.

Εν τω μεταξύ, δείτε κάποια σημάδια ότι μπορεί να χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος:

Χάνετε περισσότερο βάρος από το αναμενόμενο

Ποιος δεν θέλει να βλέπει τα κιλά να φεύγουν το ένα πίσω από το άλλο… Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα λίπους που μπορεί να κάψει το σώμα σας. Η απώλεια περισσότερων από 2-2,5 κιλά την εβδομάδα δείχνει ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί πλέον τους μυς ως πηγή ενέργειας. Μπορεί όμως να πρόκειται και για λάθος της ζυγαριάς που σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η κατανάλωση ενός πολύ αλμυρού γεύματος το βράδυ που προηγείται του ζυγίσματος.

Νιώθετε ατονία

Αν έχετε πάει ποτέ γυμναστήριο μετά από ξενύχτι, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να ανταπεξέλθετε στο πρόγραμμα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν κάνετε σκληρή δίαιτα και γυμναστική.

Με την πάροδο του χρόνου, ο συνδυασμός δίαιτας και γυμναστικής έχει ως αποτέλεσμα οι μυς να κουράζονται, να μην αποκαθίστανται και τελικά να χάνετε μυϊκή μάζα. Αν νιώθετε υποτονικοί, πρέπει να επανεξετάσετε το είδος άσκησης που κάνετε. Αν για παράδειγμα δεν μπορείτε να τρέξετε πάνω από 1,5 χλμ. ενώ τρέχατε άνετα 2 ή πλέον καίτε 500 αντί για 700 θερμίδες στην προπόνηση (παρότι κοιμάστε επαρκώς) είναι πιθανό ο οργανισμός σας να χρησιμοποιεί ενέργεια από λάθος αποθήκες.

Η άσκηση δεν φέρνει αποτελέσματα

Στόχος μιας σκληρής προπόνησης είναι η αύξηση της μυϊκής μάζας. Αν δεν δώσετε όμως στο σώμα σας αρκετά καύσιμα και χρόνο για να αναρρώσει, οι μύες σας θα σπαταληθούν αντί να ανοικοδομηθούν. Το αποτέλεσμα είναι να μην είστε πλέον σε θέση θα ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του γυμναστηρίου. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση, αλλά αν δεν βλέπετε πρόοδο στο γυμναστήριο, είναι σημάδι ότι δεν «ακούτε» τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Κακή διάθεση

Το μυαλό χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια. Στην πραγματικότητα, μόνο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί περίπου το 20% των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας για τις βασικές λειτουργίες του. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν τρώτε αρκετά, επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου και νιώθετε κούραση, σύγχυση, ακόμη και κενά μνήμης. Επειδή ο εγκέφαλός σας υποδεικνύει σε όλους τους μύες του σώματος τι πρέπει να κάνουν, όταν τους χρησιμοποιεί ως ενέργεια, δεν μπορείτε να αποδώσετε. Το νευρικό σύστημα λειτουργεί παράλληλα με το μυϊκό, είναι λοιπόν σημαντικό να λειτουργεί καλά για να αποδίδει και το υπόλοιπο σώμα.

Δεν έχετε καλή ισορροπία

Για τον ίδιο λόγο που μπορεί να αισθάνεστε υποτονικοί, μπορεί να σας είναι δύσκολο να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Ο εγκέφαλος σας δεν έχει αρκετές θερμίδες για να επικοινωνεί καλά με τους μυς σας και η απόδοσή σας είναι χαμηλή. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά, επηρεάζεται η ισορροπία, αλλά και η απόδοση.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Πρωτεΐνη και αύξηση μυϊκής δύναμης: Ο σωστός τρόπος πρόσληψης

Αύξηση μυϊκής μάζας: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved