Προστασία από τον ήλιο ακόμη και τον Αύγουστο
Αύγουστος, ο κατεξοχήν μήνας διακοπών για τους περισσότερους, και αν δεν είναι πολυήμερες, τουλάχιστον υπάρχουν και οι σύντομες αποδράσεις σε παραλίες. Όμως προσοχή στον ήλιο, διότι ακόμη και τον Αύγουστο, ακόμη και εάν έχουμε εκτεθεί στον ήλιο, επιβάλλεται μεγάλη προστασία.
Τις πρώτες μέρες χρειάζεται πολύ υψηλός δείκτης προστασίας και ελεγχόμενες «δόσεις» ηλιοθεραπείας, που θα αυξήσετε σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Προστατέψτε την επιδερμίδα του προσώπου σας από τις ελεύθερες ρίζες, επιλέγοντας αντηλιακά προϊόντα με αντιοξειδωτικές ουσίες.
Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα, διαλέξτε ένα αντηλιακό προϊόν oil-free. Μια λιπαρή σύνθεση μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει σπυράκια. Μην ξεχνάτε τις ευάλωτες περιοχές του προσώπου, όπως τα χείλια. Προστατέψτε τα επιπλέον με ένα εξειδικευμένο αντιηλιακό για χείλη.
Η πρώτη εφαρμογή του αντιηλιακού θα πρέπει να γίνει περίπου 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.
Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες ή κάθε φορά που βγαίνειτε από το νερό, ακόμη και αν χρησιμοποιείτε αδιάβροχο προϊόν. Γενικά, το νερό, το αλάτι, ο ιδρώτας αλλά και η τριβή με την πετσέτα αποδυναμώνουν κατά 30% – 50% την προστασία που προσφέρουν τα αντηλιακά.
Για ομοιόμορφο χρώμα με διάρκεια, αυξάνετε προοδευτικά το χρόνο της έκθεσης στον ήλιο και φροντίστε να ενυδατώνετε συστηματικά την επιδερμίδα σας καθημερινά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ηλιοθεραπεία. Ο δείκτης φυσικής προστασίας που προσφέρει το μπρούτζινο χρώμα δεν ξεπερνά το SPF4.
Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 16:00, όταν οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κάθετα.
Φοράτε το αντηλιακό σας την ώρα που κολυμπάτε. Οι ακτίνες του ηλίου διαπερνούν το νερό ακόμα και ένα μέτρο κάτω από την επιφάνειά του. Φοράτε το αντηλιακό ακόμα και όταν έχει σύννεφα, ακόμα και κάτω από την ομπρέλα.
Αν παίρνετε αντισυλληπτικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες ο ήλιος να προκαλέσει πανάδες. Διαλέξτε ένα προϊόν με υψηλό δείκτη προστασίας και εμπλουτισμένο με συστατικά που εξισορροπούν την υπερπαραγωγή μελανίνης.
Αν ήδη έχετε πανάδες, καλό θα είναι να μην το παρακάνετε με τα scrub την περίοδο που σκοπεύετε να κάνετε ηλιοθεραπεία.
Στο περσινό αντιηλιακό ο δείκτης προστασίας ελαττώνεται, γι αυτό δεν σας προσφέρει την ίδια προστασία.
Προσοχή στην πολύωρη παραμονή στον ήλιο. Η υπερβολική δόση ηλιοθεραπείας και η αποχή των πέντε ημερών δεν εξασφαλίζει ομοιόμορφο μαύρισμα που διαρκεί. Αντιθέτως, προκαλεί προβλήματα στην επιδερμίδα, αυξάνει τον κίνδυνο για έγκαυμα και κάνει το δέρμα να μαυρίσει κατά τόπους με τάση να εμφανίζει κηλίδες (στα σημεία που είναι περισσότερα εκτεθειμένα, όπως το πρόσωπο).
Πολύτιμοι κανόνες προστασίας:
- Ξεκινήστε με μικρές περιόδους ηλιοθεραπείας 5 με 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα. Σταδιακά αυξήστε την παραμονή σας στον ήλιο.
- Μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία στις ώρες αιχμής που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (12:00 –16:00)
Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με δείκτη, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.
- Κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας να φροντίζετε για την συνεχή ενυδάτωσή σας πίνοντας νερό, χυμούς και τσάι και αποφεύγοντας τα αναψυκτικά.
- Μετά την ηλιοθεραπεία το καλύτερο είναι ένα δροσερό ντους, που θα απομακρύνει το υπολείμματα από το λάδι ή το αντηλιακό, καθώς και το αλάτι από τη θάλασσα. Μετά το ντους συνιστάται η χρήση μιας καλής ενυδατικής λοσιόν σε όλο το σώμα για να αποτρέψετε την ξηρότητα.
- Εάν θεωρείτε ότι το δέρμα σας γίνεται πολύ ξηρό και εύθραυστο μετά από ηλιοθεραπεία χρησιμοποιήστε καθημερινά μια ενυδατική λοσιόν.
- Τέλος, μην ξεχνάτε το καπέλο και τα γυαλιά σας.
Δρ Βλαδένη Τάνια, Ιατρός Δερματολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ.Θεσσαλίας, Διευθύντρια ΠΕΔΥ μονάδας Ν.Ψυχικού.
Διαβάστε ακόμη:
Διακοπές: Ευεργετικές για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία
Οι διακοπές φορτίζουν τα... γονίδιά μας!