Αντηλιακό & δείκτης προστασίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Οι ακτίνες του ήλιου έχουν γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνες τα τελευταία χρόνια.
Οι ειδικοί προειδοποιούν να μην μένουμε με τις ώρες στην παραλία, διότι δερματικές βλάβες προκαλεί και η υπεριώδης ακτινοβολία που αντανακλάται από λείες επιφάνειες όπως το νερό και η άμμος.
Αυτός είναι ο λόγος που μαυρίζουν ακόμα και όσοι κάθονται μονίμως σε σκιερό μέρος, είτε αυτό βρίσκεται στην παραλία είτε στην βεράντα του σπιτιού τους.
Η αντανάκλαση κυμαίνεται από 50% έως 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας, αναλόγως με την γωνία των ακτίνων στην επιφάνεια της γης και το πόσο κοντά στην επιφάνεια ανάκλασης κάθεται κάποιος.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον δείκτη προστασίας
- Οι δερματολόγοι συνιστούν να προτιμάτε αντηλιακά ευρέος φάσματος (να προστατεύουν από την UVA και από την UVB) με υψηλό δείκτη προστασίας, αλλά να μην τα θεωρείτε άλλοθι για να κάθεστε με τις ώρες στον ήλιο.
- Να αλείφετε με αρκετό αντηλιακό όλα τα σημεία του σώματος που θα εκτεθούν στον ήλιο (μην ξεχνάτε τα αυτιά και το ντεκολτέ) μισή ώρα πριν βγείτε από το σπίτι και να επαναλαμβάνετε κάθε 2 ώρες την επάλειψη, ανεξάρτητα από τον δείκτη προστασίας.
- Αν ιδρώσετε ή κολυμπήσετε, πρέπει να ξαναβάλετε αντηλιακό πιο σύντομα.
- Ειδικά το πρόσωπο, αλείψτε το πρώτα με μια καλή ενυδατική και μετά βάλτε το αντηλιακό.
- Να φοράτε αντηλιακό ακόμα κι αν έχει συννεφιά (το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου διαπερνά τα σύννεφα).
- Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προτιμήστε τα oil-free αντηλιακά, χωρίς αρώματα.
- Ελέγξτε το περσινό αντηλιακό σας: αν έχει ημερομηνία λήξεως, μην την υπερβείτε. Αν όμως δεν έχει, να θυμάστε πως τα δραστικά συστατικά των αντηλιακών αντέχουν για τρία χρόνια. Αν πάντως το περυσινό αντηλιακό σας μυρίζει περίεργα ή έχει αλλοιωθεί η υφή του, πετάξτε το.
- Οι άντρες με φαλάκρα ή πολύ αραιά μαλλιά, χρειάζονται αντηλιακό και στο δέρμα του κρανίου.
Διαβάστε επίσης:
Τέσσερις λόγοι που δεν «δουλεύει» το αντηλιακό
Αντηλιακό στο πρόσωπο: Ποια είναι τα σημεία που ξεχνάμε (εικόνες)