ΟΜΟΡΦΙΑ

Ραγάδες: Με ποια διατροφή θα τις προλάβετε

Οι ραγάδες αποτελούν αισθητικό πρόβλημα τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Το δέρμα αποτελείται από τρεις στιβάδες: την επιδερμίδα, το χόριο και την υποδόρια στοιβάδα. Οι ραγάδες είναι γραμμοειδή ανοίγματα της επιδερμίδας που πολλές φορές αφορούν όλες τις στιβάδες του δέρματος και εμφανίζονται λόγω διαταραχής ή έλλειψης της ελαστίνης του δέρματος.

Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η γενετική προδιάθεση και η έλλειψη κάποιων ενζύμων.

Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι ίδια και στα δύο φύλα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες.

Τα σημεία που συνήθως εντοπίζονται οι ραγάδες είναι κυρίως εκείνα στα οποία παρατηρείται συσσώρευση λίπους, όπως κοιλιακή χώρα, μαστοί, βραχίονες και μηροί.

Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος κάθε ανθρώπου οι ραγάδες κατά την αρχική εμφάνισή τους έχουν χρώμα ροζ-μοβ, μετά όμως από αρκετό χρονικό διάστημα γίνονται λευκές.

Διατροφή για πρόληψη

Η σημασία της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά τη σωστή λήψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Ένα πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε λαχανικά και φρούτα με ταυτόχρονη μείωση των λιπαρών συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και κατ' επέκταση του δέρματος.

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ιδανική επιλογή για να μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες μελλοντικής εμφάνισης ραγάδων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Εκτός της ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντική η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα ανάλογα με το ύψος, το φύλο και την ηλικία του ατόμου.

Σπουδαίο ρόλο παίζει και η υγιεινή αντιμετώπιση του δέρματος, δηλαδή ο τακτικός καθαρισμός του και η χρήση προϊόντων που συμβάλλουν στην ενυδάτωση και διατήρηση της ελαστικότητας του.

Απαραίτητη είναι η χρήση των προϊόντων αυτών κυρίως για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης (υπολογίζεται ότι ποσοστό 75 έως 90% των εγκύων αντιμετωπίζουν πρόβλημα ραγάδων) οπότε και παρατηρείται αύξηση του σωματικού βάρους και διάταση της κοιλιακής χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Ραγάδες: Γιατί δημιουργούνται, πώς θα απαλλαγείτε

Πρησμένα πόδια: Πότε «δείχνουν» χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Οι αλλαγές στο σώμα μετά τον τοκετό & πώς θα επανέλθετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved